gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.365
    Beğenilen Mesajlar:
    960
    Ödül Puanları:
    113

    Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    sigaranın zararlarını azaltan besinler sigaranın zararlarını azaltan bitkiler etkilerini bitkiler östrojeni zararını [​IMG]

    Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddelerin, östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium kanserlerine yol açabileceği uyarısında bulundu.
    Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılı ve görsel basında kanserden korunmaya yönelik çok fazla haber yer aldığını, ancak çoğunun bilimsellikten uzak ve yanlış olduğunu söyledi.

    Vitamin kullanımına dikkat
    Çelik, bitkilerin, meyve ve sebzelerin bilinçsiz tüketilmesinin yarardan çok zarar verebileceğini, çeşitli organlarda hasara yol açabileceğini ya da kanser dışında başka hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti. Kanserden korunmaya karşı ya da vücut direncini artırmak için çeşitli vitamin kapsülleri kullanılmasının ya da soya fasulyesi, havuç, gibi gıdaların çok tüketilmesinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek yerine meme, endometrium ve akciğer gibi bazı kanser türlerinin gelişmesine de neden olabileceğini öne süren Çelik, ''ACS (American Cancer Society)'nin tanımına göre kanserden korunmak için tek ve geçerli beslenme önerisi, günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağdan düşük, lifçe yüksek diyet tüketilmesi ve kırmızı etin haftada birden fazla yenmemesi şeklindedir. Bu cümleye bir kelime eklemek ya da çıkarmak bilimsel olarak doğru değildir'' dedi.

    Tüketilen miktara dikkat

    Ceviz tüketilmesinin kanser ve kalp hastalarına iyi geldiği yönündeki bilgilerin her zaman geçerli olmadığını belirten Çelik, ''Şişmanlık kanseri arttıran bir etmendir. Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdaların (zeytinyağı veya kuru yemiş de dahil) çok miktarda alınmasının obeziteye yol açabileceği unutulmamalıdır'' dedi.

    Kanser riskine karşı uyarılar

    - Kanser hastalarına bolca soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler doğru değildir. Çünkü, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler, yüksek dozda alındığında östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium (yumurtalık ve rahim) kanserlerine yol açabilir.

    - Havucun içinde de bulunan beta-karoten maddesinin fazla alınması, sigara bağımlılarında akciğer kanseri riskini arttırabilmektedir. Yapılan bir araştırmada, sigara içenlere beta-karoten tableti verildiğinde, ölüm oranlarının arttığı tespit edilmiştir. Bu havucun tüketilmemesi anlamı taşımaz. Aksine sigara içenlerin sigarayı bırakmaları daha yaşamsaldır. Havuç günlük gıda alımı içinde taze olarak yenilebilir.

    -Antioksidan özelliği olan domates, brokoli ve lahana gibi gıdaların tüketilmesinin kanserden koruduğuna dair veriler yeterli değildir. Domates, brokolinin kanser yapıcı etkileri yok ama kanserden koruyucu etkileri de yok.

    - Aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu bilgisi ispatlanmamıştır.

    - Doğum kontrol hapları ve menapoz sonrası hormon replasman tedavisinin, hem kanser hem de kalp rahatsızlıkları açısından önemli yan etkileri vardır. Bu nedenle kesinlikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

    - ABD, Belçika ve Tayvan'ın belli bölgelerinde yeryüzünün derin katmanlarından içme suyuna karışan arseniğin uzun süre tüketilmesinin kanser yapıcı etkileri tanımlanmıştır. Türkiye'deki içme suyunda arsenik düzeylerine ait bilgiler yetersizdir.

    - Genetiği değiştirilmiş gıdaların, kanser riskini artırdığına dair bilimsel bir bulgu yoktur.

    - Fazla kırmızı et tüketiminin doğrudan kansere etkisi vardır.
    - Kahve tüketiminin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur.

    - Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kaldığı takdirde kanser yapıcı etkisi mevcut değildir.

    - Alkol ve tütün kullanımı kanseri tetiklemektedir. Az miktarda bile olsa alkol kanserojen etki gösterir. Özellikle sigara ile birlikte kullanıldığında bu etki daha da artar.

    - Düzenli egzersiz hem kalp hastalıklarından hem de kanserden koruyucudur.

    - Cep telefonu kullanımına bağlı kanser gelişimi konusunda veriler yetersiz olup kullanımının kısıtlanmasına dair bilimsel bir öneri yoktur.

    Pestitite dikkat

    Çelik, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak, ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddeleri içeren karışımların (pestisit) kullanımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kontrol altında olduğunu belirtti. Halen Türkiye'de kullanımda olan pestisitlerin kanser yapıcı etkileri açısından kontrol altında olduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti: ''Tüketilen maddenin üzerindeki pestisit kalıntılarının bertarafı için uygun hijyenik önlemler yeterlidir. En önemli risk pestisiti uygulayan kişinin (ülkemizde çiftçi veya yetiştirici) kendisine ve çevresindeki kişilere olmaktadır. Pestisitlere maruziyetin kanser dışı zehirleyici özellikleri daha önemlidir ve bu etkiler küçük çocuklarda ve bebeklerde daha ağır seyreder, çünkü bu pestisitleri vücuttan atacak enzimler henüz yetersizdir veya oluşmamıştır.''

     
  2. necla

    necla Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    624
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    fransa
    Cevap: Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler
    paylasim icin tesekkurler
     
  3. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler

    demekki bu gıda ve besin sağlıklı diye güvenmemek gerekli gerektiği kadar tüketmeliyiz her şeyin fazlası zararlı vitamin deposu olsa bile...
    bilgi için teşekkürler adminim
     
  4. CaRiZmA

    CaRiZmA Vip Melek Üye

    Kayıt:
    12 Nisan 2008
    Mesajlar:
    6.487
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Stuttgart/SIVAS
    Cevap: Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler

    hmmm tsk ederim adminim
     
Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yiyecek Seçmenin Nedeni

    Yiyecek Seçmenin Nedeni

    Lezzet, halk arasında yiyeceğin tadı olarak bilinir, halbuki tat. lezzet duyusu içindeki faktörlerden sadece bir tanesidir. Yiyeceğin lezzetini, tadının yanı sıra kokusu, sıcaklığı, sertliği, görünüşü ve içindeki baharatlar da belirler. Lezzet duyusu ayrıca kişinin yaşına, sigara içip içmemesine halta dişlerindeki protezlere bile bağlıdır. Yemek ağza gönderilmeden önce, gözler dış görünüşü...
  2. Bitkiler de küresel ısınma nedeni

    Bitkiler de küresel ısınma nedeni

    Bugüne kadar sera etkisi yaratan gazların bir kısmını tutabildikleri belirtilen bitki ve ormanların, bu gazları kendilerinin yaydığı iddia edildi. Alman bilimadamları, sera etkisi yaratan 6 gazdan biri olan aaaan gazının bugüne dek özellikle atmosfere oksijenin az olduğu bataklık yada çeltik tarlaları gibi nemli bölgelerde yaşayan mikroorganizmalarla yayıldığının bilindiğini, ancak yapılan...
  3. kanserden koruyan yiyecekler

    kanserden koruyan yiyecekler

    Kanser türleri ve buna karşı koruyucu yiyecekler de şöyle: Mesane: Sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, çay (yeşil ya da siyah), sarı-turuncu sebzeler, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri. Göğüs: Yüzde 1 yağlı süt, elma, buğday kepeği, Brezilya fındığı, baklagiller ve fasulyeler, brokoli, Brüksel lahanası, küçük mantarlar, lahana, havuç ve havuç suyu, kiraz, vişne, yağlı balık...
  4. Kansere İyi Gelen Şifalı Bitkiler

    Kansere İyi Gelen Şifalı Bitkiler

    kansere iyi gelen yiyecekler, hangi kansere hangi bitki, kansere iyi gelen şifalı bitkiler En korkulan hastalıkların başında gelen kanser için doktorlar sürekli çalışmalar yapıyor melekler. Bu çalışmalarda özellikle üzerinde durulan noktaların başında da bitkisel tedaviler geliyor. Uzmanların yaptığı pek çok araştırma da bu nokta üzerinde yoğunlaşmanın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor....
  5. Kansere Neden Olan Yiyeceklerden Bazıları

    Kansere Neden Olan Yiyeceklerden Bazıları

    Gün içinde birçok yiyecek tüketmekteyiz. Kimi zaman pratik olarak hazırladığımız yiyecek tüketimlerinde bulunarak kanser denilen illet hastalığa yakalanabilmekteyiz. Bugün sizlerle kansere yakalanmamıza sebep olabilecek yiyeceklerden bazıları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Umarım sizler için faydalı olabilirim. *Mikrodalgada patlamış mısır yapmak bize pratik gelir. Halbuki hazırladığımız...

Sayfayı Paylaş