Kanser ve Acı Biber

T

TİTAN

Forum Okuru
Kanser ve Acı Biber
Acı Biber Kansere Karşı Koruyor
Kansere karşı kırmızı biber



Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı melekler. :) İşte konu ile ilgili ayrıntılar...

aci_biber-1e9.jpg



Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin

(acı kırmızı biber) içinde bulunan kapsaisin maddesinin, hücrelerin enerji

üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü

tetiklediği belirlendi.


Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser

hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i veya hücre

ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı

hücrelere zarar vermiyorlar.


Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen

bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını

belirterek, Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz

diye konuştular.


Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin

biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti.



Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol

açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,

kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu

gösteren bir durum` dedi.


Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan

alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda

olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti.


TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR


Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir

araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde

kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye

sahip olduğu belirlenmişti.


Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, çalışmalarının

sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin

maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu

belirlediklerini ifade etmiş, `Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P-

maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid

maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini

düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı

biber zayıflatıcı etki de gösteriyor` diye konuşmuştu.


Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde

görüldüğünü bildirmişti.


ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve

Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı

biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat

kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı.


Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California

Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak

bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte

edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.


*İSOT-CAPSİCUM-ANİTUM *


Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise capsicum anitum adıyla

bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki.



Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz

ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16.

yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı.


Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17.

yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında

çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu

Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte. L.T. Tresh adlı bilim adamı,

1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit

ederek, adını capsaicin-kapsaisin koymuştu.
 
Geri
Üst