gebe
  1. UzakMavi

    UzakMavi Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.421
    Beğenilen Mesajlar:
    8
    Ödül Puanları:
    0

    Kansere karşı kırmızı biber

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında UzakMavi tarafından paylaşıldı.

    Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı.

    Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin
    (acı kırmızı biber)
    içinde bulunan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji
    üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü
    tetiklediğ
    i belirlendi.

    Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser
    hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i veya hücre
    ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı
    hücrelere zarar vermiyorlar.

    Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen
    bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını
    belirterek, `Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`
    diye konuştular.

    Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin
    biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti.


    Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol
    açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,
    kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu
    gösteren bir durum` dedi.

    Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan
    alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda
    olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti.

    *TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*

    Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir
    araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde
    kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye
    sahip olduğu belirlenmişti.

    Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, çalışmalarının
    sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin
    maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu
    belirlediklerini ifade etmiş, `Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P-
    maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid
    maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini
    düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı
    biber zayıflatıcı etki de gösteriyor` diye konuşmuştu.

    Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde
    görüldüğünü bildirmişti.

    ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve
    Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı
    biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat
    kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı.

    Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California
    Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak
    bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte
    edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.

    *İSOT-CAPSİCUM-ANİTUM *

    Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla
    bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki.


    Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz
    ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16.
    yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı.

    Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17.
    yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında
    çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu
    Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte. L.T. Tresh adlı bilim adamı,
    1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit
    ederek, adını `capsaicin-kapsaisin` koymuştu.


     
Kansere karşı kırmızı biber konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Acı Kırmızı Toz Biber

    Acı Kırmızı Toz Biber

    kırmızı toz biber toz biber nasıl yapılır Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.
  2. Kırmızı Biber Sosu

    Kırmızı Biber Sosu

    kırmızı biber sosu acı kırmızı biber sosu acı Malzemeler 16 Salçalık Biber 2-3 Dal Taze Fesleğen 1/2 Demet Maydanoz 1 Diş Sarımsak 1 Çorba Kaşığı Dövülmüş Ceviziçi 1-2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 1-2 ÇayKaşığı Üzüm Sirkesi 2-3 Çorba Kaşığı Kaynamış Su 1/2 Çay Kaşığı Tuz Yemeğin Tarifi Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyun. Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra kıyın. Sarımsağı soyup...
  3. Kırmızı biber ağrıya karşı

    Kırmızı biber ağrıya karşı

    Kırmızı acı biberde bulunan bir maddenin eklem iltihabı ve ağrılarında sürekli rahatlama sağladığı bildirildi. ABD’nin Boston kentinde yapılan Amerikan Ağrı Cemiyeti’nin yıllık toplantısında kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı iyi geldiğini ispatlayan uzmanlar, kırmızı bibere acılık veren ’capsaicin’ maddesinden 1000 mikrogram (1 gr) enjekte edilen şiddetli eklem ağrısı...
  4. Kırmızı Biber Dolması

    Kırmızı Biber Dolması

    kırmızı biber dolması kırmızı biber dolma turşusu dolması turşusu salçalık Kırmızı Biber Dolması Malzemeler 1 Kg Kırmızı Biber 400 gr Orta Yağlı Kıyma 2 Adet Soğan 1 Demet Maydanoz 2 Kahve Fincanı Pirinç 1/2 Çay Bardağı Sıvıyağ 1 Çorba Kaşığı Salça 1 Adet Domates 1/2 Demet Taze Nane veya Dereotu 1 Çay...
  5. Kırmızı Biber Turşusu Tarifi

    Kırmızı Biber Turşusu Tarifi

    Malzemeler 2 Kg Kırmızı Biber 2 Baş Sarmısak 2 Demet Maydanoz 1 Su Bardağı Sirke 1 Çay Bardağı Limon Suyu 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ Yeterince Turşu Tuzu Yemeğin Tarifi Kırmızı biberleri bol suda yıkayarak kurulayalım. Fırın tepsisine dizelim. Fırında kabukları soyulup, yumuşayana dek fırında tutalım. Biberleri boyuna iki eşit parçaya bölüp, çekirdek yataklarını çıkaralım. Biberleri iri iri...

Sayfayı Paylaş