gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Karabiber hakkında bilgiler

    Konu, 'Bitki ve Bitki Bakımı' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    Karabiber karabiber
    karabiber, faydaları, ağacı, bitkisi, yağı,


    Türk yemeklerinin bir çoğuna tat lezzet katan karabiber, oldukça faydalı bir bitkiymiş Melek'ler. Şimdi sıkça kullandığımız karabiberin nerde nasıl yetiştiği hakkında bilgi edinelim derseniz; buyrun Melek'ler:)



    [​IMG]
    Latince ismi : Piper nigrum



    Bilimsel sınıflandırma

    Âlem


    Plantae

    Şube


    Magnoliophyta

    Sınıf


    Magnoliopsida

    Takım


    Piperales

    Familya


    Piperaceae

    Cins


    Piper

    Tür


    Piper nigrum
    Linnaeu

    Familyası


    Piperaceae

    İlmi Adı


    Piper nigrum

    Fransızca


    Poivre

    İngilizce


    Black Pepper

    Almanca


    Pfeffer

    Kullanılan Kısmı


    Meyvesi

    Yetiştiği Yer


    Hindistan, Malezya, Asya, Hindiçini, Endonezya

    Toplama Zamanı


    Aralık - Ocak, Temmuz - Ağustos

    Özelliği


    İştah açıcı, uyarıcı; sindirimi kolaylaştırır. Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır.

    Sağlık Açısından


    Sağlam midelere: Pankreasın üsaresini çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır. Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır.

    Kullanılışı


    Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı. Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltır. Dr. Bouchardat'a göre karabiber anemiklerin aperitifidir. 1/2-2 gr. kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer.

    Mutfakta Kullanılışı


    Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir.

    Estetik Açıdan


    Yeri yoktur.

    Ek Bilgi


    Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır. Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir.



    Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı.


    Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.


    Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.


    Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır.



    NASIL KULLANILIR

    Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir. Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.

     
Karabiber hakkında bilgiler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Karabiber yağının faydaları

    Karabiber yağının faydaları

    karabiber yağının faydaları karabiber yağı faydaları resmi yağı Evlerimizde olmazsa olmaz baharatlardan olan karabiberin faydaları hakkında sizlere bilgileri vermek istiyorum. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır, gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır. Öksürük keser. Aynı zamanda vücut enerjisini yükseltir. Bir fincan suya, 3–4 damla damlatılarak günde 3 defa içilir.
  2. Karabiberin Faydaları Hakkında Bilgiler

    Karabiberin Faydaları Hakkında Bilgiler

    Karabiberin Faydaları Karabiberin Yararları Karabiber Neye iyi gelir Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından karabiberin faydaları ve kullanım alanları ile ilgili bilgilerimiz şöyle melekler :) Sıcak bölgelerde yetişir Aynı ağacın baharat olarak kullanılan meyvesi ufak tefek sevimli kimseler için kullanılır Kara biber genellikle kısa boylu bir agaççık türüdür Yaprakları çoğu zaman...
  3. Oktay İybar Hakkında Bilgiler

    Oktay İybar Hakkında Bilgiler

    oktay iybar oktay iybar kimdir Sevgili melekler, dün hayata gözlerini yuman gazeteci Oktay İybar, başarılı oyuncu Demet Akbağ'ın babasıdır. 1938 yılında Denizli'de doğdu. Mesleğe 1960 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Denizli Muhabiri olarak başladı, Tercüman ve Sabah Gazetelerinde çalıştı. 24 Haziran 2013 tarihinde 75 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti..
  4. Kapatıcı Kullanımı Hakkında Bilgiler

    Kapatıcı Kullanımı Hakkında Bilgiler

    kapatıcı kullanımı, kapatıcı nasıl kullanılır, kapatıcı kullanımı Sevgili melekler, çeşitli etkenlerle meydana gelebilen cilt lekeleri, sivilce izleri ve güzelliğinize gölge düşüren tüm kusurları kozmetikleri sayesinde kolaylıkla kapatılabilir. Böyle durumlarda kullanılan kapatıcılar, pudra, fondöten ve gözaltı kapatıcılarıdır. Bu sayfamızda sizlere kapatıcıları nasıl kullanmanız gerektiği...
  5. Hristiyanlık hakkında bilgiler

    Hristiyanlık hakkında bilgiler

    İncil’de Allah’ın bir olduğu, Hazret-i İsa’nın, Allah’ın kulu ve Resulü olduğu yazılı idi. Hazret-i İsa’nın hak olan dini, az zaman sonra Yahudiler tarafından sinsice değiştirildi. Yahudi Bolüs [Pavlos], İsevi görünerek, hakiki İncili yok etti. Sayısız İncillerin yazılmasına sebep oldu. Büyük Kostantin, bütün İncilleri birleştirmek için, miladi 325’de, İznik’te 319 papazı toplayıp, yazdırdığı...

Sayfayı Paylaş