Karaciğer Yağlanması Neden Olur ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Karaciğer Yağlanması Neden Olur ?
1356998400-e21af3587a48093c285e728db71c3286.jpg


Karaciğer yağlanması (steatosis), karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimi neticesinde oluşur.
Her zaman olmamakla birlikte, bazı durumlarda organın kendisine zarar vererek, siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Aşırı kilolu yada obez olmak, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri karaciğer yağlanması riskini arttıran faktörler arasındadır.
Karaciğer yağlanması, beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle çoğu zaman durdurulabilir ve tersine çevrilebilir.
Yağlanma genellikle hiç bir belirtiye yol açmaz ve farkında varılmadan yıllarca, hatta on yıllarca devam edebilir. Ancak kritik düzeye gelince kilo kaybı, aşırı halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Karaciğer Yağlanması Türleri
Sağlıklı bir karaciğeriniz varsa içinde neredeyse hiç yağ bulunmaz. Fakat bazen, trigliserid adı verilen yağ molekülleri karaciğerde toplanmaya başlar.
Az miktarda yağlanma herhangi bir probleme neden olmaz ancak yağ miktarı arttıkça bu duruma “karaciğer yağlanması” denir ve hayatı tehdit eden ciddi hastalıklara yol açmadan önce tedavi sürecinin başlatılması gerekir.
Karaciğer yağlanması, alkolle bağlantılı ve bağlantısız olarak 2 ana kategoriye ayrılmaktadır. Ayrıca hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenmenin de karaciğer yağlanmasına neden olduğu bilinmektedir.
Alkole bağlı karaciğer yağlanmasının durdurulabilmesi için tek yol vardır, alkolü bırakmak. Alkole bağlı olmayan yağlanma için fazla kilolardan kurtulmak, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli bir beslenme programına sadık kalınması önerilmektedir.
 
Geri
Üst