Karsinoembriyonik Antijen Nedir

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Karsinoembriyonik Antijen Nedir
cea nedir karsinoembriyonik antijen cea yüksekliği karsinoembriyonik antijen nedir cea2
meleklermekani3-6405.jpg




Karsinoembriyonik antijen 20.000 molekül ağırlıklı tümör hücrelerinde ve normalde fetusta bulunur.

Tümör hücrelerinin plazma membranında bulunurken kana buradan yayılarak kan düzeyleri yüksek tespit edilebilir. Erişkinde normal miktarı 2,5 nanogram/ml’den azdır. Sigara içen erişkinlerde ise normal seviye 5,0 nanogram/ml’nin altında olmalıdır. CEA bir glukoproteindir.

CEA ilk defa kolon kanseri için tespit edilmesine rağmen daha sonraki kullanımlarda kolon kanserinden başka pankreas kanseri, mide kanseri, akciğer kanseri ve meme kanserlerinde de yüksek bulunabilmektedir. Sadece kanserlerde değil diğer benign durumlarda da yükselebilmektedir. Örneğin; siroz, inflamatuar bağırsak hastalığı, kronik akciğer hastalığı ve pankreatitte de CEA yüksekliği görülmektedir. Ayrıca sigara içenlerin %19’unda ve normal populasyonunda %3’ünde CEA normal kişilerde yüksek bulunabilmektedir. Dolayısıyla CEA patolojik bir tanının yerini alacak durumda değildir.

Karsinoembriyonik antijen tarama testi olarakda yeterli değildir. Erken dönemlerde yüksek bulunmadığı gibi geç dönemlerde ameliyat şansı kalmayan hastalarda yüksek bulunduğundan dolayı erken tarama açısından çok kullanışlı değildir.

CEA’nın kullanımdaki önemi prognostik değerinde saklıdır. Kolon kanserlerinde tedaviye cevap ve tedaviyi takipte kullanımda daha faydalıdır. Bu yüzden erken tanıdan ziyade kolon kanserinin tedavisinin takibinde daha çok kullanılmaktadır. CEA’nın tümör nüksünü takipte kullanılması durumunda temel bazal seviyesinin ölçülmesi ve sonrasında seri takiplerde 1 ayda, 2 ayda en geç 3 ayda bir CEA düzeyleri bakılmalıdır. Bazal düzeyin üstünde ani yüksekliklerin hızlıca laboratuarda kontrol edilmesi gerekmektedir. Böyle bir durum doğru ise ikinci bir operasyonla erken dönemde küratif seviyede cerrahi şansını yakalanabileceğine inanılır.
 
Geri
Üst