kas yaparken kalp durmasin, meleklerim kas yaparken dikkat edin.....

C

cücük

Forum Okuru
kas yaparken kalp durmasin, meleklerim kas yaparken dikkat edin.....
bilinçsiz spor öldürür, sporun zararları, kas yaparken dikkat edilmesi gerekenler



Kas yaparken kalp durmasin

Spor cok sagliklidir diye biliriz, ve ne kadar cok yaparsak o kadar kendimizi iyi hissederiz. Kaslarimiz irilestikce kendimizi güclü hissederiz ama hersey sinirli. Bence herseyin asirisi kasin bi zarar. Ne demisler: Azi karar fazlasi zarar....

Spor yaparken kalp krizi geçiren 43 yaşındaki işadamı Ulukartal'ın ölümüyle uzmanlar yeniden uyardı: Spordan önce mutlaka sağlık raporu alıp, kalbinizi kontrol ettirin. Kas geliştiricilerden de uzak durun.

Kas yaparken kalp durmasın

Gittiği spor salonunda vücut geliştirme amacıyla ağırlık çalıştığı sırada kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden işadamı Sabri Hakkı Ulukartal’ın ardından gözler yeniden spor-kalp ilişkisine çevrildi. Ulukartal dün izmir’de toprağa verilirken yakınları, “Ağır spor yapmazdı. Kalbinde de sorun bulunmuyordu” dedi. Uzmanlara göre yaşa uygun ve doğru bir şekilde yapılan sporun onlarca faydası bulunurken, vücudun sınırlarını zorlamak ani ölümlere neden oluyor. Uzmanlar özellikle spora başlamadan önce muayeneden geçme uyarısı yapıyor: “Yaşa göre spor yapın, kas geliştirici hormon ve proteinlerden de kesinlikle uzak durun. Daha önce spor yapmamış 40 yaşında bir insanın vücut geliştirme ya da abartılı biçimde koşu yapmaması gerekiyor. 30 yaşından sonra kalp için en yararlı spor ise tempolu yürüyüş ve yüzme. 35 yaş üstü ve spora yeni başlayacak kişi mutlaka efor testi ve kalp ultrasonografisi yaptırmalı.”

35 yaşından sonra en sağlıklı spor yürüyüş ve yüzme

Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol - Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri ve Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi: Kasları ısıtmadan ve vücuda ani yüklenmelerle yapılan sporun yararı değil çok büyük zararı var. İnsanların sırf kozmetik amaçla kas ve vücut geliştirmek için yaptığı ani ve ağır aktiviteli sporları çok doğru bulmuyorum. Özellikle 35 yaş ve üstü için yapılacak en sağlıklı spor sert adımlarla tempolu bir şekilde her gün 30-40 dakika yürümek ya da yüzmektir. Kalp kontrolü yaptırmadan ani yüklenmeyle spor yapmak büyük risk taşıyor.

Protein takviyeleri vücudun bio dengesini bozuyor

Prof. Dr. Bingür Sönmez - Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı: Vücut geliştirmek için yapılan yoğun ağırlık çalışmaları, bu sırada alınan yüksek protein içeren besin takviyeleri ve protein ilaçları vücudun bio dengesini ve elektrolit dengesini bozuyor. Bu durumda kalpte ani ritim bozukluğu oluşuyor. Ağır spor sonrasında kandaki potasyum seviyesi, çok yüksek bir değer olan 7’ye kadar çıkabilir. Bu durumda hastayı yoğun bakıma alıyoruz. Adaleyi zorlayan ağır fiziksel akitiviteden sonra yükselen potasyum seviyesi kalbi aniden durdurabilir. 40 yaşında bir insan abartılı vücüt geliştirme sporu ya da abartılı koşu yapmamalı. Ama o kişi 10 yaşından beri koşan biriyse, 50 yaşında da koşabilir.

Bilinmeyen bir aort darlığı varsa sporda ortaya çıkabilir

Prof.Dr.Esat Akıncı - Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı: Birçok spor salonunda, üyelik için başvuranlardan sağlık rapor bile istenmiyor. Kişi rahatsızlığının farkında bile olmadığı için, aslında ciddi ya da başlangıç safhasında olan aort darlığı gibi bir durum yaşıyorsa, ani efor sonucunda ölebilir. Ayrıca kas büyüten hormonlar ve içinde pek çok kimyasal bulunan protein tozları da kullanılmamalı. Özellikle kas geliştirici hormonların damarlar ve kalp kası üzerinde yağlanma yaptığı son yapılan araştırmalara göre gayet açık.

(Radikal)



kaslar-51.jpg


 
Geri
Üst