Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir ?(gerdirmesiz)

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir ?(gerdirmesiz)

kasık fıtığı tedavisi,kasık fıtığı tedavisi nasıl olur,kasık fıtığı nasıl tedavi edilir,kasık fıtıkları gerdirmesiz nasıl tedavi edilir


gerdirmesiz.jpg


Fıtık, karın duvarında bilinen anlamda bir yırtıktır; tedavisi de bu yırtığın fiziki olarak onarılmasıdır. Geçmiş yıllarda bu onarım, yırtık yerin dikilmesi şeklinde yapılırdı. Yumuşak dokuların dikilmesi sırasında yırtığın çevresinde veya karşı tarafta oluşturulan gerginlik veya dikişlerin geçtiği yerlerde açılan küçük iğne delikleri, karın duvarının yeni zayıf noktaları haline gelirdi. Dikişle onarılan hastalardaki bu zayıf noktalar, zaman içindeki zorlanmalara bağlı olarak, aynı yerde nüks veya karşı tarafta yeni fıtıklar şeklinde karşımıza çıkardı. Yama ile gerdirmesiz onarım tüm bu sorunları ortadan kaldırmıştır.

Yama ile gerdirmesiz onarım yapılmaya başladığından beri nüks oranları çok azalmıştır..
Yamaların fıtık tedavisinde kullanımı çok yeni değildir. Dr Francis Usher tarafından ilk kez 1950 yıllarında kullanılmıştır. Geçmiş yıllarda yamalar, daha önce 4-5 kez nüks etmiş başka ameliyat şansı kalmamış hastalarda kullanılırdı. O dönem yamalar teknolojik açıdan yeterince güvenilir olmadığı için, son seçenek olarak düşünülürdü. Günümüzde yama teknolojisi çok gelişti. Son 10 yıldır fıtıklarda, öncelikli tedavi yama ile gerdirmesiz onarım oldu. Bunun nedeni, yeni teknoloji ile üretilen yamalarda komplikasyon sıklığının çok düşük olmasıdır.

Modern fıtık cerrahisinin amacı, rahat ve güvenilir şekilde hastanın fıtığını onarmak ve en kısa sürede hastayı normal yaşamına döndürmektir. Yama ile yapılan gerdirmesiz onarımın avantajları, ameliyat sonrası dönemin ağrısız olması, nüks ve diğer komplikasyonların görülme riskinin çok düşük olmasıdır. Bu avantajlar sayesinde hastanın ve toplumun işgücü kaybı en aza iner. Dünyada en çok yapılan ameliyatların fıtık ameliyatları olduğunu düşünürsek, işgücü kaybının önemi kolayca anlaşılır.

“Tension free” yani “gerdirmesiz” ameliyatlarda fıtığın çıktığı yer biyo-sentetik yama ile onarılır. Gerdirmesiz yama onarımı, yüksek teknoloji ürünü yamaların üretilmesi ile hızla gelişmiştir. Bu yamalara hastanın ihtiyacına göre ameliyathanede şekil verilebilir veya farklı boyut ve şekillerde hazır olarak alınıp kullanılabilir. Gerdirmesiz onarım yönteminde yamalar fıtığın çıktığı yere açık yöntem veya kapalı yöntemle yerleştirilebilir.

Yamalar yerleştirildiği katmana göre onlay, sublay ve inlay olarak adlandırılır. Onlay adalenin üstüne, sublay, adale arkasına ve inlay yamanın direk karın içine yerletirilmesidir. Yama özelliklerine ve hastanın ihtiyacına göre değişik katmanlara konabilir. Doğru yama seçimi başarılı bir fıtık ameliyatı için yeterli olmaz, yamanın doğru aralığa da yerleştirilmesi gerekir. Pascal yasasına göre yamanın sağlam katmanların arkasına konması yani sublay ve inlay yerleşim, iç basınç değişikliklerine daha dayanıklı olmasını sağlar. Yamayı mümkün olduğunca adalelerin arkasına koymak gerekir. Kapalı ameliyatların önemli bir avantajı da yama en iç katlara konur. Yamalar söz konusu katmanlar arasına hiç tespit edilmeden bırakılabilir, dikilebilir, vidalanabilir veya özel kimyasallarla yapıştırılabilir.

Hangi yamanın kullanılacağı, hangi katmanlar arasına konacağı ve de yamanın ne şekilde tutturulacağı fıtık cerrahisinin 3 önemli sorusudur. Her hasta için uygun yama, cerrahi yöntem ve anestezi seçimi tedavinin başarısında son derece önemlidir..
 
Geri
Üst