Kaya koruğu nedir faydaları ve kullanımı nasıldır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kaya koruğu nedir faydaları ve kullanımı nasıldır?
Doğa da bulunan ve henüz keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok bitki var ki... Şu ana kadar keşfedilen bitkiler ise birçok hastalığın tedavisi için kullanılıyor. Son yıllar da alternatif tıpa olan ilgi çoğaldıkça bu ilgi özellikle şifalı bitkilere karşı oldukça arttı diyebilirim.
Geçenler de eşimle birlikte ege bölgesi tarafından gelirken yol kenarların da satılan organik ürünler dikkatimi çekti. Arabayı yol kenarına çekip bu muhteşem ürünlere yakından bakmak istedim ve içlerin de kaya koruğu önce dikkatimi çekti. Birçoğunuz eminim ki bitkiyi biliyordur ama ben şahsen daha önce görmedim hatta tadına bile bakmamıştım.
kaya koruğu nedir.JPG

Kaya koruğunun faydalarını duyunca hemen alıp sofralarıma dahil ettim. Hatta birçok değişik tarifi var ama ben yemeklerin yanın da turşu gibi yemeyi tercih ettim. Değişik bir tadı ve eşkimsi ama lezzetli olduğunu söyleyebilirim.
Sizlere öncelikle kaya koruğu bitkisinin genel bilgilerini vermek istiyorum.
Kaya koruğu, Akdeniz’de deniz kıyısındaki kayaların denize bakan kısımlarında yetişen, acı-ekşi karışımı bir tada sahip bir tür bitki. İşte bu küçük yapraklı ot bitkisinin turşusunu yapıyorlar Mersin'de, özellikle Silifke civarlarında. Muhteşem bir şey, çok hoş bir meze.

Kaya Koruğu birçok alanda faydalanılan bir bitkidir. En önemli özelliklerinden birisi de cilt iltihaplarında, egzema guatr hastalığı ve nasır tedavisinde kullanılmasıdır. Kaya Koruğu, Yeşil kısımları ezilip lapası zeytinyağı ile karıştırılarak , merhem elde edilir.


KAYA KORUĞUNUN Diğer isimleri:Kulakotu,Saksıgüzeli,Naserotu,Sempervivum, Rock Samphire, Meerfenchel.

Deniz kıyısındaki kaya yarıklarında ya da taşlı kumluk arazilerde yetişir. Odunsu veya otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları kalın ve etlidir. Çiçekleri salkım şeklinde ve sarıdır.
kaya koruğu nasıl yenir.JPG

Şimdi de gelelim kaya koruğunun faydaları hakkın da genel bilgiler ile birlikte sizlere bu bitki ile yapabileceğiniz muhteşem lezzitli tariflere;)
kaya koruğu faydaları nelerdir.JPG


Kullanıldığı Yerler:

Dâhilen: İdrar söktürücü, bağırsakları yumuşatıcı, guaita artırıcı, fazla kullanıldığında müshil, basuru ve nasırı iyileştirir. Kaya koruğunun iç ve dış guatrda çok faydalı olduğu görülmüştür. Taze olarak veya turşu halinde yenilir.

Haricen: Taze bitki nasırların üzerine konulursa nasırları söker, siğilleri döker. Deniz Kenan kayalıklarında yetişen tuzlu hoş lezzetli bir bitkidir.

KAYA KORUĞU SALATASI YAPMAK İÇİN; 500 gram kaya koruğu1 kahve fincanı zeytinyağı3 diş sarımsakYarım limon1 kahve fincanı sirke 1 çay kaşığı tuzKaya koruklarının yapraklarını ayıklayın.Tencereye bir miktar su ile sirkeyi koyun ve kaynatın.Kaya koruklarını atıp, 3 dakika kaynatın. Daha sonra soğuk su dolu bir kaba çıkartın.Sarımsakları tuz ile dövün. Bir kaseye zeytinyağı, limon suyu ve dövülmüş sarımsağı koyup karıştırın.Kaya koruklarını süzgece alın, suyu iyice süzülünce hazırladığınız sosla karıştırın.Buzdolabmda 2 saat dinlendirin ve servis yapın.
Kaya koruğu turşusu tarifi ise şöyle;
Malzemeler:
Yarım kilo kaya koruğu (baharda bazı pazarlarda bulabilirsiniz)

1 baş sarımsak

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı sirke (tercihen üzüm sirkesi)

2 yemek kaşığı kaya tuzu

Yapılışı:
Kaya koruklarını ayıklayın ve uzunlamasına ikiye bölün
Bol su ile 3-4 kez iyice yıkadıktan sonra bol su ile 10 dakika haşlayın
Soğuk suyun içine koyun sonra bir süzgece alıp süzülmesini bekleyin
Sarımsakları irice dövün sirke, tuz ve zeytinyağı ekleyerek bir karışım hazırlayın
Temiz bir kavanozun yarısına gelecek şekilde kaya koruğunu yerleştirin
Koruğun üzerine hazırladığınız karışımın yarısını dökün
Sırasıyla üzerine tekrar kaya koruğunu ve karışımın kalanını koyun
Kavanozun üzerinde boşluk kalırsa zeytinyağı dökerek hava almasını engelleyin
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletin
Bir hafta sonra turşunuz yemeye hazır hale gelir
Kırmızı biber veya domatesle süsleyerek servis yapılır.
 
Bayılıyorum ot çeşitlerine.Ege bölgesi tüketilebilecek otlar bakım dan çok zengin.Bu otu tatmadım, rastgelmedim.En kısa zamanda tadıcam.Emeğine sağlık mavim .
 
Ege tarafın da kaya koruğu otunu yemeklerden salatalara ve turşusuna kadar kullanıyorlarmış diğerlerini tatmadım ama turşusunu mutlaka tatmanı tavsiye ederim gerçekten çok güzel bir lezzet oluyor yemeklerin yanına tabi faydalarını düşünürsek daha da cazip geliyor;)
 
Tattın mawim deniz börülcesini balık mezesi olarak oda baya faydalı ve lezzetli .Bu paylaştığın otu şimdi görsel olarak anımsadım .Organik pazardan temin etmeye çalışcam ;)
 
Kaya koruğu en sevdiğim lezzetlerden biri. Bütün yemeklerin yanında gidiyor. En çok kısır ve çiğ köfte ile tüketmeyi seviyorum. Ekşi tadı ağzımı sulandırdı.
 
Antalaya tarafından gelirken bir yerde görmüş ve yemiştim evede aldım o vakit ama ne bileyim ilk gördüğün yerde lezzeti hoş oluyor eve gelince bozuluyor büyüsü :D:D tadı değil büyüsü :D:D
 
Genelde öyle olur heveslenir alırsın tadı evde değişik gelir . Bizde mersin dönüşü incir reçeli almıştık orada tadarak eve aldık yiyemedik direkt çöpe gitti .Tazesini tadıyon bayatını alıyon :D
 
bir ara mersin tarafında bir yere tatile gelmiştik ve orda deniz kenarında güzel bir yer vardı adını şu an hatırlayamadım balık yediğimiz de masaya bu kaya koruğundan getirdiler o anda gerçekten çok değişik ve lezzetli geldi hatta dönüşte yol kenarında organik ürünler satan kişilerden heveslenip bizde aldık eve gelince bir süre düzenli bir şekil de yemeklerin yanına çıkarıp yedik ama dediğiniz gibi sonradan nedense büyüsü bozuluyor sanırım öylece kaldı unutmuşum bir kenarda ama bu kadar faydası olduğunu da açıkcası bilmiyordum bilsem kesinlikle unutmaz bitirene kadar sofradan eksik etmezdim:)
 
Geri
Üst