gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.234
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Kayseri Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    kayseri yöresel yemekleri kayseri mantisi yemekleri mantı kayserinin Kayseri Yemekleri,kayserinin yemek kültürü,kayseri yöresel yemekleri,kayseri yöresine ait yemekler,kayserinin meşhur yemekleri,kayseri,mantı,kayseri mantısı


    Kayseri ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar..

    [​IMG]

    Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürü vardır. Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü, yurtdışına taşınmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında "mantı"nın ise özel bir yeri vardır. Günlük softaların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır. Geleneksel yaşam tarzının sürdü rüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden farklıdır Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar şüphesiz ki bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğramıştır. Ancak Kayseri'nin yöresel yemekleri bu değişimden etkilenmeden geleneksel tad ve lezzetlerle softaları süslemektedir.

    Pastırma sofralarda aranan ve sevilen, lezzetli bir gıda maddesidir. Pastırma yapımında büyükbaş hayvanlar yeğlenir. Kesimden sonra etler tuzlanır. Tuzlamadan çıkarılan eder bol suda yıkanır ve çengellere asılır. Birbirine değmeyecek şekilde 10-15 gün kurumaya bırakılır. Etler alımsı bir renk aldığında indirilerek bir gün cenderede bekletilir. Ertesi gün çemene yatırılır. Çemenlenen pastırma 4-5 gün içinde konur ve piyasaya sevk edilir. Pastırma imalinde, bir sığırın kesilmesinden sonra, parçalaraayrılan etlerin cins ve yerlerine göre, "arka sırt, dilme, eğrice, kuşgömü, şekerpare" gibi çeşidi isimleri verilir. Kayseri'de pastırma ve sucuğun pazara yönelik olarak yapılmasının yanında, özellikle sucuk evlerde de yapılır.

    Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hun Türkle ri olduğu bilinmektedir. Nitekim, Waber Baldaınw isimli Romalı yazar kitabında, Antalyalı Ami anus'un 273-275 yıllarında yazmış olduğu eserinde, Hun Türklerinin bu husustaki adetlerinden şu şekilde bahsettiğini bilinmektedir: "Hunlar yemek tanımazlar, yaban etleri ile atın sırtında, baldırları arasında ezdikleri yan pişmiş eti yerler." Halbuki Macar müzelerinde bulunan Hunlara ait iki cepli at at eyerleri, kurumuş etlerin bu çantalara sokulduğumu ve atın baldırına, vücuduna değmediğini göstermektedir.

    Orta Asya'dan batıya akın eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu'ya gelerek yerleşen Oğuz Türklerinde pastırmacılığın bulunması ve yüzyıllardır zamanımıza kadar yaşayıp gelmesi, bir gün Orta Asya bozkırlarda yaşayan Türkleri sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu, kuru ve dumanlı et konserveleri yapmaları, bu yiyeceğin Orta Asya'dan geldiğini göstermektedir. Hayvanların en iyi şekilde ıslah etmiş ve pek çok yeni ırk meydana getirmiş Türkler, hiç şüphesiz ki bunları etlerinden de en iyi şekilde yararlanmasını bile: insanlardır (Özdemir, 1994). Kayseri'de pastırmacılık bit şekilde Orta Asya'dan gelen Türklerle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda Kayseri'den şu şekilde sözetmektedir: "Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur" (Evliya Çelebi, 1970). Evliya Çelebi'nin Seyahat namesi 'ndeki bu bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla, Kayseri'de 17. yüzyılda pastırma imalatı vardı.

    Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşur. Mantı Kayseri'nin en gözde yemeğidir. Araştırmalara göre 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olan etli mantıdır. önce mı ve su katılarak yoğrulur. Bu yoğurma işi epeyce devam ettikten sonra hamur sertleşme kıvamına gelince hamur tahtası üzerinde bezelere ayrıldıktan sonra oklava ile açılır. Sonra açılan yuf ha küçük kareler halinde kesilir ve içerisine baharatlı et konarak büldilür. "Mantı doldurma" denilen bu işi, kadınlar dayanışma halinde, birkaç kişi birlikte yaparlar. Daha sonra mantılar kaynamış suya atılır ve bir müddet pişirilir. Mantılar dişe yapışmayacak şekle gelince ateşten indirilir. Kevgirden süzülür ve bir kaba boşaltılır. Ayrıca tava içinde yağ ile salça ve bir miktar suyun ilavesiyle meydana gelen karışım mantının üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt ve sumak ilave edilerek yemeye hazırlanmış olur.

    Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında "Aşmakarna" tabir edilen yiyecek türü, kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşur. Leğenlerde yoğrulan hamur katı kıvama girdikten sonra, yufka haline getirilip çok ince doğranır. Bu hamura yerine göre yumurta da konur. Aşmakarna denilen yiyecekten çorba; azami bir santim uzunluğunda ve bir milimetre kalınlığında olur. Eriştenin boyu ise aynı kalınlıkta olup, beş santimetreye kadar çıkar. Makarna ise bir san timetrekareye yakın bir boyutta kareler halinde kesilir. Kesilen ürünler daha sonra rutubeti gidecek şekilde kurutulur. Aşmakarna kesimi kışa hazırlık olarak yaz sonu veya sonbaharda yapılır. Bu da yine kadmlar arasında dayanışma ile yapılan bir iştir. Yağ, salça ve kıyma konulup pişirilirken, baharatla, özellikle naneyle zenginleştirilen çorba çok lezzetlidir. Makarna da mantıya benzer yöntemle pişirilir. Kaynayan suya atılarak haşlanan eriştenin ise, piştikten sonra suyu süzülür , üzerine tereyağı ve salça karışıma dökülerek yenmeye hazır hale getirilir.

    Unlu yiyeceklerden bir diğeri, su böreğidir. Hamur, yufka şeklinde açıldıktan sonra kaynar suda haşlanır. Kaabı, fırınağzı, karın-mumbartlar arasına yağ serpilir, iki kata maydanozlu kıyma konulur. Daha sonra fırında kızartı1w. Kuru börek, tandır böreği, katmer yine ünlü yiyeceklerdendir. Arabaşı, hem yapılması, hem de yenmesi marifet isteyen bir yemektir. Bir ölçek una on ölçek su konularak iyice kaynatılır. Belli bir kıvama geldikten sonra sinilere dökülerek soğumaya bırakılır. Pıhtılaşan hamur, ayrıca pişirilen tavuk etli çorbayla içilir. Bu daha çok çerez türü bir yemektir. Yalnız kış aylarında yenir. Tavuk etli çorbası oldukça fazla biberlidir, limon sıkılır ve genellikle oturmalarda gecenin geç saatlerinde yenilir. Bu yemeğin en önemli adabı, kaşığa büyük parça halinde hamur almak ve bunu çorba tasma batırırken içine düşürmemek ve hamurları çiğnemeden yutmaktır. Hamuru düşürenlere, aynı yemeğin yaptırılması cezası uygulanır.

    Güveç Kayseri'nin en gözde yemekleri arasındadır. Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir. Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur. Buna patates ilave edildiği de olur. Bunlar katlar halinde döşendikten sonra fırına verilir. Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte, saç keb, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği etli ve yumurtalı yemeklerin en ünlüleridir.

    Tatlılar ise zengin bir çeşide sahiptir. Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, un helvası, telteli (pişmaniye), dut pekmezi, aside, incir dolması Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardır. Bunların dışında Kayseri'nin kendine özgü çok çeşitli yemekleri vardır.



     
  2. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113
    Ben yozgatın bir ilçesindeyim ama kayseriye nevşehirin ilçesine çok yakınım.Kayseri Mutfağı sırf hamur :D:D hep mantı, börek,açmalar yozgatta aynı ..Kimi görsem (arkadaş,komşu) mantı dökecem,ekmek açıcam yuka derler burda yani yufka açıcam:) Her gün bana açmalar börekler geliyor çok sıcak insanlar mutfak kültürlerinden olsa gerek her kez kilolu ki bende burda epey kilo aldım:D:D Paylaşım için teşekkürler canım bayağı iştah açıcı bir konu olmuş:)
     
    PaSikA bunu beğendi.
Kayseri Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Nevşehir Yöresel Yemekleri

    Nevşehir Yöresel Yemekleri

    nevşehir yöresel yemekleri nevşehirin yöresel yemekleri nevşehir nevsehir yöresine ait yemekler Nevşehir Yemekleri,nevşehirin yemek kültürü,nevşehir yöresel yemekleri,nevşehir yöresine ait yemekler,nevşehirin meşhur yemekleri,nevşehir Nevşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek fazla olmamakla birlikte...
  2. Elazığ Yöresel Yemekleri

    Elazığ Yöresel Yemekleri

    en güzel yemek tarifleri elazığ yöresel yemekleri elazığ yemekleri elazig resimli Elazığ Yöresel yemekleri, Elazığ Geleneksel Lezzetleri,Elazığ Yöresel Yemek Tarifleri, elazığın meşhur yemekleri, elazığ yemek kültürü, Elazığ ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Elazığ İli Yöresel Yemekleri HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ): MALZEMELER: 6 adet...
  3. Bilecik Yöresel Yemekleri

    Bilecik Yöresel Yemekleri

    Bilecik'in Yöresel Yemekleri, Bileciğin Yöresel Yemek tarifleri, Bileciğin Yemekleri, Bileciğin Geleneksel Yemekleri, bilecik yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Bilecik iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler Bilecik ili geleneksel beslenme yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır. İl’e özgü yemeklerin...
  4. Çanakkale Yöresel Yemekleri

    Çanakkale Yöresel Yemekleri

    çanakkale yemekleri, çanakkale yöresel yemekleri, çanakkale'nin yemekleri, çanakkale yemek kültürü, çanakkale ilinin yemekleri, çanakkale meşhur yemekleri hakkında detaylı bilgiler Çanakkale iline ait yöresel yemekleri bu yazımızda bulabilirsiniz melekler... ÇANAKKALE YÖRESEL YEMEKLERİ ÇORBALAR Tarhana Çorbası,Yoğurt Çorbası,Sütlü Çorba YEMEKLER Kuru Bamya,Kuzu Kapama,Oğlak...
  5. Kastamonu Yöresel Yemekleri

    Kastamonu Yöresel Yemekleri

    kastamonu yemekleri Kastamonu Yöresel Yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, sizler için ve Kastamon'ya gidipte yöresel yemeklerden yemek isteyen tüm arkadaşalrımız için bu sayfamızda Kastamonu yöçresel yemeklerinden bahsedeceğiz ve size Kastamonu yöresel mutfaklarına sahip olan restoranlar hakkında da bilgiler aktaracağız. kastamonu yemekleri bakırköy Kastamonu Mutfağı İstanbulda...

Sayfayı Paylaş