kekiğin faydaları

Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru



    kekik çayının faydaları gebelikte kekik çayı kekiğin faydaları hamilelikte çayı hamileyken içilirmi Kekik (Thymus serpyllum, Thymus vulgaris) çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku, arıları ve böcekleri kendisine çeker. Kendilerine özgü bir kokuya sahip olan bu çiçekler beni çocukluğumdan beri etkilemiştir. Ülkemizde kekik adı altında Origanum (Mercanköşk türleri) türlerinden elde edilen drogun satışı yapılmaktadır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir. Öncelikle baharat olarak kullanılır. Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir, sindirimi kolaylaştırır. Şifalı bitki olarak kekik; öncelikle kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Aymı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu önler. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay içimi ve gargara biçiminde kullanılabilir. Kekik iştah açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile geçiştirilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir. Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıklarına karşı, çay içiminin yanısıra, kekik banyoları da çok yararlıdır. Güçzüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir. kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir. Kekik tentürü friksiyonları ile (ovarak sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir. Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarak daha da başarılı biçimde kullanılabilir.

    Kekik çayı, bedenin değerli organlarını temizler. Sabahları kahve veya çay yerine bir bardak kekik çayı içen, etkisini kısa sürede fark edecektir: Zeka keskinliği, midede rahatlık, sabah öksürüğüne tutulmamak ve genel bir rahatlık. Kekik, papatya ve civanperçemi, güneşli havada toplanıp, bir kuru bitki yastığı hazırlanır. Bu yastığı uygularken, bir yandan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içildiğinde, sinirsel yüz ağrıları iyileşebilir. Eğer aynı zamanda kramp da varsa, kurutulmuş kurtpençesi yastığı uygulamak gerekir. Kekik, çiçeklenme zamanı olan haziran- ağustos arasında toplanır ve öğlen sıcağında toplananları en etkili olanlarıdır. Kekik yağı, kötürümlükte, kalp krizlerinde, organ sertleşmesinde (skleroz ), kas erimesinde, romatizmada ve burkulmalarda kullanılabilir. Mide ve dölyatağı kramplarında bitkinin içten ve dıştan kullanılması önerilir. Günde 2 bardak kekik çayı içilmelidir. Dıştan kullanıldığında, bitkilerin sap ve çiçeklerinden hazırlanmış bir kuru bitki yastığı uygulanmalıdır. Yatmadan önce bu yastık sıcak hava ile ısıtılır (kaloriferin üzerine koyarak veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ve midenin veya dölyatağının (rahim) üstüne koyulur. Tümörlerde, eziklerde ve eskimiş romatizmalarda da bu yastık önerilir. Solunum yolları hastalıklarında, kekik, sinirliot ile birlikte çok eski zamanlardan beri kullanılmakta olan etkili bir yöntemdir. Balgamlı bronşitlerde, bronşiyal astımda ve hatta boğmacada, kekik ile sinirliot karışımını çayı, limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak, günde 4-5 bardak içilebilir. Zatürre tehlikesine karşı bu çay saatte 1 yudum içildiğinde etkisini gösterecektir. Kekik'in, alkol bağımlılığına karşı kullanılabileceğini de unutmamak gerekir. Bir avuç dolusu bitki, 1 litre kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için 2 dakika beklenir. Çay termosa koyulur ve hastaya 15 dakikada 1 yemek kaşığı içirilir. Sonra mide bulanması, kusma, dışkı ve idrar çıkarma, terleme, yemek ve içmek için duyulan büyük iştah izler. Bu uygulama doğal olarak bir kerede kalmamalı ve gerektiğince yinelenmelidir. Kekik, sara krizlerine karşı da önerilebilir. Günde 2 bardak içilen bitki çayı yalnızca krizler arasında değil, yıl boyunca, 10 günlük aralarla 2-3 haftalık kürler halinde uygulanmalıdır.

    UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır.) kullanmaması tavsiye edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.

    Kullanım Biçimleri:

    Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
    Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.

    Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir.14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.

    Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikilir.yatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

    Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır. Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür.

    Karışım: Öksürüğe karşı, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason iyice karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki "Çay Hazırlamak" başlığı altında belirtildiği şekilde demlenir ve balla tatlandırılarak, küçük yudumlarla içilir.

     
kekiğin faydaları konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Nane ve Kekiğin Faydaları

    Nane’nin Faydaları Hazmı kolaylaştırır. Gaz sokturur. karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükunet verir. Heyecanlandırıcı ve korkuyu yatıştırır. Migren, uykusuzluk ve bas dönmelerine faydalıdır. El ayak titremesi, dil...
  2. Kamkat Nedir, Faydaları Nelerdir?

    kamkat nedir, kamkatın faydaları, kamkatın yararları Sevgili melekler, pek çoğunuzun ilk defa duyduğunu sandığımız kamkat bir tür tropik meyve. Altın portakal adıyla da bilinen kamkat, kabuğuyla birlikte yenebilen tek narenciye çeşiti. Sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olan kamkatın sağlığa yararlarını Uzman Diyetisyen Serkan Tutar şöyle anlatıyor... Kabuğuyla birlikte...
  3. Aloe veranın faydaları nelerdir?

    Eller, güneş kremleri ve cilt için kullanılan çok çeşitli malzemeler birçok şifalı bitki ile birleştirilerek kullanılmaktadır. Bu şekilde içerdikleri bitkiler ile vücut için faydaları bir kat daha artmaktadır. Örneğin aloe vera özü, kakao özü, havuç özü, böğürtlen özü, salatalık özü gibi özler bitkilerin kullanıldığı içeriklerdir. Bu içerikler ile birlikte kremler, çok çeşitli jeller, vücut...
  4. Şeftalinin sağlığımıza faydaları nelerdir?

    Şeftali cilt sağlığı için gerekli olan A ve C Vitaminleri bakımından zengindir. A Vitamini cilde nem kazandırır ve böylece daha yumuşak ve daha esnek bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. C Vitamini ise cildi serbest radikal hasarına karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Günde 1 adet büyük boy şeftali yiyerek cildinizin parlaklığını ve mükemmelliğini koruyabilirsiniz. Kilonuzu Korumanıza...
  5. Abdestin ve guslün sağlığa faydaları var mıdır?

    Evet, faydaları çoktur. Fakat sırf dünyevî faydasından dolayı abdest almak caiz olmaz. Maddî hiçbir faydası olmasa bile, Allahü teâlânın emri olduğu için yapmak gerekir. Abdestin ve guslün sağlığa faydalarından birkaçı şöyledir: 1- Her gün, ellerimiz çeşitli yerlere dokunuyor, mikroplar bulaşıyor. El, yüz ve ayakları yıkamak, cilt hastalıklarından ve iltihaplarından iyi bir korunma...
  6. Nanenin inanılmaz faydaları

    Nezle olduğumuzda, mide bulantısı yaşadığımızda hatta uzun süreli hıçkırık tuttuğunda destek aldığımız nane bitkisinin birçok sağlık sorununa iyi geldiğini biliyor musunuz?1 Porsiyon (100 gram)Taze Nane, yaklaşık 44 (kcal) kaloridir. Nane C ve A vitamini bakımından oldukça zengindir. Potasyum, folik asit, kalsiyum, çinko, demir ve lifler de Nane içerisinde bol miktarda bulunur. Salatalara ve...
  7. Anasonun faydaları saymakla bitmiyor

    Anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. Sürekli hıçkırıklar için bir bardak bu şifalı bitkinin çayı denenebilir. Acı, yakıcı tadı ve kokusu sebebiyle iştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Uykusuzluğa karşı iyi gelmesi de anason faydaları arasındadır. Tadı ve kokusu hoş...
  8. Mevsiminde yenen ayvanın faydaları

    A ve B vitaminleri açısından zengin olan ayva, kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri. Şeker oranı oldukça düşük olan meyve, aynı zamanda insanı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip. İşte ayvanın bilinmeyen daha faydaları: - Mide ve bağırsakları güçlendirir. - İshali kesmekte etkilidir ama fazla yenildiği takdirde kabızlığa neden olmaktadır. - Karaciğer tembelliğini...
  9. Tahinin faydaları saymakla bitmiyor

    Susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi sureti ile tahin elde edilmektedir. Daha çok kış aylarında vücudu soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için çoğunlukla tüketilmektedir. E, C ve B vitaminleri içermektedir. Hücre yapısının dostu olarak adlandırılan tahin ya da diğer bir adı ile tahan hücrenin yapısını korumaktadır. Ana maddesi olan susam sıcak iklim koşullarında...
  10. Bitki çaylarının sayısı faydaları var

    Her birinin birbirinden farklı faydaları bulunmakta. Öksürük için ıhlamuru tercih ederken, hazımsızlık için nane çayı ve sindirim sistemi için rezene çayı tavsiye edilmektedir. Bir çoğu insanı rahatlattığı gibi sakinlik ve huzur vermesi için öncelikle papatya çayı içilmelidir. Ihlamurun Faydaları Öksürük ve soğuk algınlıklık gibi hastalıkların etkilerini vücudumuzdan kaldırdığı gibi, kan...

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. hamilelikte kekik çayı

    ,
  2. hamilelikte kekik çayı içilir mi

    ,
  3. hamilelikte kekik çayı içilirmi

    ,
  4. gebelikte kekik çayı içilir mi,
  5. hamileyken kekik çayı içilir mi,
  6. hamilelikte kekik çayı içmek zararlımı,
  7. hamilelikte kekik,
  8. gebelikte kekik çayı,
  9. hamilelikte kekik suyu içilirmi,
  10. gebelikte kekik çayı içilirmi