Kekik Çayı Nasıl Demlenir Faydaları Nelerdir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kekik Çayı Nasıl Demlenir Faydaları Nelerdir?
Yemeklerden çorbalara ve salatalara kadar kullandığımız şifa defosu ve lezzeti ile damakların vazgeçilmez tadı olan kekik, sağlık açısından oldukça faydalı olan bir bitkidir. Kekik bitkisinin çayı da oldukça faydaladır. Birçok kişinin merak ettiği ise en sağlıklı şekil de kekik çayının nasıl demlenmesi gerektiği üzeredir. Sizler için bu yazım da kekik çayının faydaları ile birlikte kekik çayının sağlıklı bir şekil de nasıl demlenmesi gerektiğine dair gereken bilgileri paylaşıyorum.
kekik-cayi-zayiflamaya-yardimci.jpg



Kekik çayının faydaları nelerdir?

Sabah uyandıktan sonra çay veya kahve içme derdine girmek yerine bir bardak kekik çayı içmeyi denediniz mi? Kekik çayı, hayati önem taşıyan iç organları temizler ve etkisini kısa sürede hissettirir. Mideyi rahatlatır, zeka keskinliği, sabahları oluşan öksürüğü azaltama gibi bir çok faydası vardır.

Antioksidan etkisi vardır
Öksürüğü alır
Hazımsızlığı giderir
Vücut için gerekli mineralleri içerir
Boğaz ağrısını alır
Ağız içi yaraları geçirir
Dişeti hastalıklarına iyi gelir
Antiseptiktir
Soğuk algınlığına iyi gelir
Gargara suyu olarak kullanılır
Şişkinliği ve gazı alır
Stresi azaltır ve iyi hissettirir
Romatizma ağrılarını hafifletir
Baş ağrısını geçirir
Kekik çayı nasıl demlenir?

Bir fincan kekik çayı için ne kadar su ve kekik koymak gerekir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim acele etmeyin, demlenmesi gerçekten çok basittir. Doğal şifa kaynağı kekik çayının demleme aşamalarına bakalım.

Kekik çayını içeceğiniz fincan/bardak kadar su ‘’ocak/su ısıtıcı’’ koyup kaynatın. Suyun çok iyi kaynaması beklendikten sonra demliği ocaktan alıp bir yemek kaşığı kadar kurutulmuş, ince kıyılmış kekiği kaynar suya ekleyin ve demliği kapatıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Sonrasında çayı sürerek aç karnına veya öğün aralarında tüketmeye başlayabilirsiniz.

NOT; Buranın püf noktası su kaynama aşamasında kesinlikle kekik atmayın. Su kaynatma evresi şifalı otların besin değerini kaybedip faydasını azalacaktır. Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz!

Taze kekik nasıl anlaşılır ve nasıl saklanmalıdır?

Taze kekik yaprakları üzerinde koyu renkli noktalar olmaz ve rengi sarıya çalmaz. Yapraklar canlı yeşil renkte ve taze görünmelidir. Bazı türlerinin taze yaprakları grimsi yeşildir. Taze yaprakları az nemli bir havluya sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kurutulmuş kekik ise karanlık, serin ve kuru bir ortamda, cam kavanozda 6 aya kadar dayanır.
 
Geri
Üst