gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    Kekik kansere iyi geliyor

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Türkiye'de yoğun olarak yetişen kekik çeşitlerinin, antioksidan, antikanserojen, antidiyabetik ve antikolestremik özelliği olduğu bildirildi.

    Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, kekik üretimi açısından dünyada önemli bir konumda bulunan Türkiye'de, Origanum, Thymus, Thymbra, Saturaje, Sideritis ve Salvia cinsi kekiklerin yoğun olarak yetiştiğini, bu kekik çeşitlerinin sağlığa çok faydalı olduğunu söyledi.

    Dünyada kekik çeşitleriyle ilgili birçok araştırma yapıldığını, bu araştırmalar sonucunda bu bitkilerin mikrop öldürücü özellikte olduğu ve yoğun şekilde fenolik madde içerdiğinin saptandığını belirten Sağdıç, kekiğin sağlığa faydalarını şöyle özetledi:

    “Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturmaktadır. Kekik, içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir.”

    DOĞAL KORUYUCU

    Gıdaların bozulmalarının önlenmesi için koruyucu maddeler kullanıldığını, ancak kimyasal koruyucu maddelerin sağlık açısından bazı riskler taşıdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, doğal koruyucu özelliği olan kekiğin bu riskleri ortadan kaldırdığına dikkati çekti.

    Gıdaların üretiminden tüketimine kadarki süreçte sağlıklı olarak saklanabilmelerinin önemli bir sorun olduğunu ve bu alanda sürekli araştırmalar yapıldığını kaydeden Sağdıç, şöyle devam etti:

    “Gıdaların mikroorganizmalar ve oksidasyonla bozulmaları sonucu, ticari değerleri kaybolmaktadır. Bunun için gıdaların tüketiciye ulaşıncaya kadar dayanıklılığının korunması için, kimyasal sentetik koruyucular kullanılmaktadır. Kullanımları gıda kodeksleri ile sınırlandırılan kimyasal koruyucular, limit aşımında kanserojen etki yapmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Doğal antimikrobiyal özellik taşıyan kekik grubu bitkiler, bu riskleri ortadan kaldırmakta, doğal yollarla koruma sağlamaktadır.”

    Kekiğin, sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurularak çok farklı alanlarda kullanılabileceğini kaydeden Sağdıç, gıda sektörünün yanı sıra tıp, eczacılık ve kozmetik alanlarında da kullanılabileceğini, hayvan yemlerine katılarak et kalitesinin ve hayvan sağlığının korunabileceğini, çay olarak içilerek insan sağlığına faydasının sağlanabileceğini söyledi.

    EKONOMİK BOYUT

    Türkiye'nin dünyada baharat bitkilerinin üretimi ve ticaretinde Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü ülke konumunda olduğunu, yıllık 30 bin ton civarında doğal bitki ihraç ettiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, birçok önemli kekik türünün yetiştiği Türkiye'nin, dünya kekik ihracatının yüzde 75'ini elinde bulundurduğunu söyledi.

    Kekik üretimi ve ticaretinin geliştirilmesiyle ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanabileceğini belirten Sağdıç, Türkiye'nin yıllık ortalama 11 bin ton civarında kekik üretimi yaptığını ve bundan 21 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti.

    Türkiye'nin ABD, Avustralya, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği kekik türleri arasında Türk kekiği (Origanum onites), sütçüler kekiği (Origanum minutiflorum), karabaş kekiği (Thymbra spicata) ve beyaz kekik (Origanum majorana) bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Kekik üretiminin ülke ekonomisine sağladığı katkının artırılması için, üretimin teşvik edilmesi gerekir. Kekik, belediyelerce süs bitkisi olarak kullanılabilir, ormanlara tohumları saçılarak geliştirilebilir ve tarlalarda yetiştirilerek gelir kaynağı haline getirilebilir. Türkiye, toprak ve iklim şartları bakımından buna çok uygundur.”

     
Kekik kansere iyi geliyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. havuç kansere iyi geliyor

    havuç kansere iyi geliyor

    Gözlere iyi geldiği bilinen havucun hem cinsel gücü artırdığı hem de kanseri önlediği bildirildi. Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, tavşanların çok hızlı çoğalmalarının arkasındaki etkenin kendisiyle özdeşleşen havuç bitkisi olduğunu ifade ederek, "Havuç, seks hormonlarını aktive eden bir sebzedir. Tavşanın havucu severek tükettiğini hemen herkes bilir. Ancak, havucun cinsel arzuyu...
  2. Kanserin en iyi dostları

    Kanserin en iyi dostları

    Karbonhidratlar bakımından zengin olan gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Hamur işleri ve tatlılardan kaçının. Bol bol çiğ sebze ve meyve tüketin" önerisinde bulundu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından...
  3. Çikolata dişe iyi geliyor!

    Çikolata dişe iyi geliyor!

    Şeker miktarı nedeniyle bugüne kadar dişlere zarar verdiği düşünülen çikolata diş dostu çıktı. ABD’de yapılan bir araştırma kakao tozunda yer alan bir maddenin, diş macunlarında kullanılan florid’den daha yararlı olduğunu ortaya çıkardı. Tulane Üniversitesi’nin araştırmasına göre, bu madde, diş minesini sertleştirerek, çürüklere direncini artırıyor. alıntı
  4. Böğürtlen Kansere İyi Geliyor

    Böğürtlen Kansere İyi Geliyor

    GDO lu, yani genetiği değiştirilmiş organizmalı yiyecek ve içeceklerin bolca bulunduğu günümüzde hastalıklardan korunmak adına kullanmamız gereken yiyecekleri herkes gibi sizlerde merak ediyorsunuzdur. Son günlerde kanserle ilgili yapılan araştırmalarda bağzı bulgular elde edilmiş. Böğürtlen kansere iyi geliyormuş meleklerim. Haberin devamı şöyle. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi...
  5. Mantar Kanser Hastalığına İyi Geliyor!

    Mantar Kanser Hastalığına İyi Geliyor!

    mantarın faydaları, mantarın yararları, mantarın sağlığa faydası Sevgili melekler, sofralarımızın en leziz gıdalarından biri olan mantarın tedavi edici özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, özellikle kanser hastalığının tedavisinde de büyük rol oynuyor... Mantarlar; kendilerine özgü tat ve lezzetiyle, eski çağlardan beri dünya mutfaklarında...

Sayfayı Paylaş