Kilo vermek için öneriler

M

Misafir

Forum Okuru
Kilo vermek için öneriler
Kilo vermek için öneriler

Her gün tartılmayın ve yemek yemek için midenizin zil çalmasını beklemeyin. Kilo vermekle ilgili eski moda, boş inanışları unutun, bilgilerinizi güncelleyerek fazlalıklarınızdan kolayca kurtulun..

sp.gif

Kilo kaybetmek, arabanızın anahtarlarını kaybetmekten daha kolay olabilir. Bunu için birkaç dakikanızı bize ayırmanız yeter... (Bize güvenin, biz doktoruz!) Kilo vermekle ilgili boş inanışları bir kenara bırakırsanız, fazla kilolarınızdan çok daha kolay kurtulursunuz. İşte güncellemeniz gereken diyet bilgileri:

SAATE BAĞLI KALMAYIN
* Saatin acıktığınızı söylemesine izin vermeyin:
Gün içinde belli saatlerde yemek; tüm gün içinde daha az yemenize, daha fazla kalori yakmanıza, damarlarınızda daha az kötü kolesterol oluşmasına yardımcı olur. Öğünleri atlamak veya belirsiz saatlerde yemek yemek ise metabolizmanızı yavaşlatıp, vücudunuzun yağ ve kalori biriktirmesine neden olur.

BELİNİZİ DE ÖLÇMEYİN
* Her gün tartılmayın:
Araştırmalar, hedefledikleri kiloyu verdikten sonra düzenli olarak tartılan insanların daha az tartılanlara oranla kilolarını daha iyi koruduklarını gösteriyor. Ama burada önemli bir kelime devreye giriyor: Sonra... Kilo vermeye çalışırken, en küçük başarınızı ya da başarısızlığınızı göz önüne seren baskül en iyi arkadaşınızın olmayabilir! Ancak hedeflediğiniz kiloya ulaştıktan 'sonra', her gün tartılmak ya da bel ölçünüzü almak; ideal kilonuzu uzun süre korumanın en iyi yollarından biridir.

Metabolizma hızı yükselsin

İki saatte bir birşeyler atıştırın... Sık aralıklarla küçük miktarlarda sağlıklı besinler yiyerek, enerjinizi ve metabolizmanızı yüksek tutun. Eğer çok aç değilseniz, bir parça meyve ya da sebze yiyebilirsiniz. Sağlıklı yağ ve protein içeren lif oranı yüksek, şekersiz bir kraker ya da bisküvi de böyle zamanlar için ideal bir seçim olacaktır.

Yorgunlar kolay risk alır

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz? Bunun olumsuz sonuçlarına katlanmak istemiyorsanız, ciddi kararlar vermeniz gereken yerlerden uzak durun. 'Gözlerinizin kapanmaması', kötü kararlar almanıza, yanlış seçimler yapmanıza ve beyninizin 'hatalardan ders çıkaran' bölümünde çanların çalmasına neden olabilir.

Hata yaptırıyor
*Uykusuzluk aslında içmek gibidir ve kendinizi ne kadar iyi hissederseniz hissedin; çok fazla alkol sizi hiçbir konuda daha iyi yapmaz! Yapılan araştırmalar; uykusuzların kumar oynarken alkollülere oranla daha fazla çok hata yapıp, daha az öğrendiklerini gösteriyor.
* Uykusuzluk; beyindeki kötü karar ve kayıplardan ders çıkarılmasını sağlayan bölümün daha az çalışmasına neden olur. Pişmanlıkla ilgili duyguların gelişmesini de engelliyor.*Yeterli uyku uyumak ise tüm bunları tersine çevirebiliyor. Doğru miktarda uyku; zayıf kalmanıza yardımcı olup diyabet geliştirme riskinizi azaltır.

İçkinin Zararı

'Azı karar, çoğu zarar' sözü, içkinin olumsuz etkilerini çok iyi tanımlıyor. Bir kadehten fazlası, önce karaciğeri sonra da beyin ve kalbi vuruyor..

sp.gif

Cuma akşamı bir kadehten fazla içki içmenin vücudunuzda nasıl bir darbe yarattığını merak ediyorsanız, işte size 'içeride' olan bitenlerin listesi...
* Kararında (gecede yarım ya da bir kadeh) içmek, damarların yaşlanmasından kaynaklanan krizlerden, Alzheimer ve bunamadan korur.

Kontrol edilemez
* İki kadeh alkol ise hücrelerarası iletişime sekte vurur. Davranışlarınızı ve vücut fonksiyonlarınızı kontrol etmenizi engeller. (Feneri nerede söndürdüğünüzü hatırlamamanızı açıklayan bir durum!)
* 'Aşırı derecede' yani iki kadehten fazla içmek; öğrenme yeteneğinizi, problem çözme, bilgileri değerlendirme becerinizi, görsel ve fiziksel becerilerinizi ve diğer ön-lob fonksiyonlarını mahveder.

Kalp atışı artar
* Kararında içki içmek; özellikle 40 yaşın üstündeki erkekler ve menopoza girmiş kadınların kalp ve damar hastalığı riskini düşürür.
* Alkolün ikinci kadehi, kalp atışınızı ve nefes alış verişinizi belirgin ölçüde yavaşlatır. Kalp kasının çalışmasını bozar.* Aşırı içmek ise düzensiz kalp atışına, ertesi gün kan basıncının yükselmesine ve trigliserid oranını artırarak koroner kalp hastalığına yol açar.

Karaciğerin işini yapmasını önler

* Kararında içmenin karaciğere, bilinen bir yararı yoktur. Karaciğer, saatte ancak bir duble içkiyi sindirebilir. Bu süreçte alınan ekstra alkol, vücutta dolaşmayı sürdürür...

* İki kadeh alkolün karaciğerde çözülmesi için vücut karbondioksit ve su gibi yan ürünlere ihtiyaç duyar...

* İki kadehten fazla içmek; karaciğerin yağları sindirmesini engeller. Bu da karaciğer yağlanmasına ve alkol kaynaklı hepatite yol açar. Bu durum, karaciğerin fonksiyonunu engelleyen siroz hastalığına da dönüşebilir.



PROF. DR. MEHMET ÖZ
 
Geri
Üst