Kim daha çok terliyor?

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Kim daha çok terliyor?
kadın, erkek, sıcak hava, yaz aylarında kim daha çok terler

Kim daha çok terliyor meleklerim ?

Erkekler mi kadınlar mı? Yoksa terlememiz fit olup olmadığımızla mı ilgili? İşte terlemek üzerine yapılan geniş kapsamlı araştırmanın sonuçları!

ter-116.jpg




Çok çalışan bir kadın bir erkek gibi terler mi? Bir çok terlemeyi önleyici ürün rerklamında kullanılmasına rağmen bu konu üzerine çok az araştırma yapılmıştır. Ancak Deneysel Psikoloji dergisinde yayınlanan yeni bir deneye göre kadınlar spor esnasında sürekli olarak bol miktarda terliyor
Araştırma kapsamında Japonya’da bulunan Osaka Uluslar arası Üniversitesi ve Kobe Üniversitesi’nden bir grup antrenmanlı erkek ve kadın bireyler ile egzersiz yapmayan bireyler bir araya getirildi. Her iki gruptaki kadın ve erkekler ortalama aynı kiloya sahiptiler. Tüm adaylar içerideki havanın yumuşak olduğu ve 86 dereceye kadar ısıtılmış bir laboratuar ortamında kondisyon bisikletlerine bindirildi.
Saatlerce sürecek olan seansın başında pedal zorluğu kişinin maksimum oksijen kapasitesine bağlı olarak %30 oranında ayarlandı. Daha sonra %50’ye çıkarılan oran son 20 dakikalık sürede %65’e yükseltildi. Seans süresince gönüllülerin alın, göğüs, sırt, kol ve bacaklarındaki ter miktarı ölçüldü. Araştırmacılar ayrıca her gönüllünün hangi salgı bezlerinin çalıştığını da gözlemledi. Çünkü bir insanın ne kadar terlediğini kaç ter bezinin çalıştığı ve hangilerinin çalıştığı belirlemektedir.




Araştırma sonucunda fit erkeklerin şaşılacak şekilde en çok terlediği ve bu farkın fit kadınlardan çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ancak ter miktarı fazla olsa da çalışan ter bezlerinin sayısı kadınlarınkinden daha fazla değildi.

Fit kadınlar aynı oranda ter bezleri çalışmasına rağmen daha az terlediler. Düzenli egzersiz yapmayan kadınlar ise grup içerisinde en az terleyenler olarak kaydedildi ancak kendilerini daha sıcak hissettikleri ve vücut ısılarının da terlemeye geçmeden önce çok fazla arttığı görüldü.
Sonuçlar neticesinde kadınların erkeklerden daha az terlediği görülse de psikologlar ve araştırmacılar bunun nedeninin cinsiyete bağlı olmasını tam olarak anlayamadıklarını belirtti.


Bu sorunun cevaplarından biri testesteron olabilir. Araştırmacılardan Dr. Cable; “ Hormonlar harekete geçtikten sonra tüm vücut yapısı değişime uğruyor,” dedi. Bunun dayanağı olarak da birkaç yıl önce yapılan bir araştırma gösterildi. Araştırmada erkek atletlere östrojen enjekte edilmiş ve daha az terledikleri gözlenmişti.

Ter aslında kokusuz bir sıvı olmasına rağmen açığa çıkan sevimsiz kokunun nedeni ise terle birlikte atılan bakteriler. Kendimizi rahatsız hissettiren tere son vermek ise olduğu kadar zor değil. Birkaç ufak noktaya dikkat edildiğinde rahatlıkla kurtulabiliriz. Koltuk altı gibi sık terleyen bölgelerin temizliğine dikkat etmek, cilt tipinize uygun deodorantlar kullanmak bu sıkıntıyı büyük oranda ortadan kaldıracaktır.
 
Geri
Üst