Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı Türk Doktorlarca Geliştirildi !

T

TİTAN

Forum Okuru
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı Türk Doktorlarca Geliştirildi !
kkka hastalığı
kırım kongo kanamalı ateşi




Sevgili melekler, geçtiğimiz senelerde ilk defa ortaya çıktığından beri ülkemizde ve dünyada pek çok can kaybı yaşanan kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı aşısı Türk doktorlarınca geliştirildi. Bu güzel haberle belki de önümüzde ki zaman içerisinde KKKA hastalığı aşısını ilk üreten ülke olabiliriz. Ayrıntılar şöyle...


kkka-2f2.jpg



Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı aşı geliştirilmesi için Türk bilimadamlarının yürüttüğü çalışmadan olumlu sonuçlar alındı.

Sağlık Bakanlığı'nın desteklediği, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin liderliğinde yürütülen TÜBİTAK projesiyle geliştirilen aşı, virüsün verildiği farelerde yüzde 80 oranında koruma sağladı.

Projeyle ilgili bilgi veren Özdarendeli, KKKA'ya karşı ilk aşı çalışmalarına 2005 yılında başladıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın KKKA ile ilgili desteklediği projenin 2010 yılının Haziran ayında devreye girdiğini belirten Özdarendeli, projenin ayaklarından birini de aşı çalışmalarının oluşturduğunu anlattı.

Prof. Dr. Özdarendeli, KKKA hastalığına karşı dünyada bilinen bir aşı, hatta antiviral ilaç olmadığını belirterek, Bulgaristan'da 1970'lerde geliştirilen aşının kanıtlanmış bir etkinliğinden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Bu aşıyla ilgili bilimsel literatürde herhangi bir yayın bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özdarendeli, aşının hem eski teknoloji kullanılması hem de fare beyninden üretilmesinden dolayı birçok şüpheli yönü bulunduğunu söyledi.

Kısa süre öncesine kadar üzerinde deney yapılacak hayvan modeli bulunmamasının aşı çalışmalarının önündeki engellerden biri olduğunu belirten Özdarendeli, “KKKA'ya neden olan kenelerin hayvanlarda hastalık yapmaması nedeniyle deneysel çalışma yapamıyorduk. Bu virüsün hastalık yapabildiği fare modeli geliştirilmesi çalışmalarımızın önünü açtı. Geliştirdiğimiz aşıyı bu fareler üzerinde denedik” diye konuştu.

Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'de yürütülen aşı çalışmasıyla ilgili şu bilgileri aktardı:
“Proje kapsamında hem fare beyninden hem de hücre kültüründen inaktif (canlı olmayan virüs) KKKA aşısı hazırlandı. Hücre kültüründen inaktif virüs aşısının fare beyninden üretilene göre daha çok koruyuculuk içerdiği görüldü. Bizim geliştirdiğimiz aşı Bulgar aşısına göre çok daha iyi. Hem bağışıklık sistemini daha iyi uyarıyor hem de fare beyninden üretilen aşıdaki alerjik etki yaratan proteinler bulunmuyor. Hücre kültüründen ürettiğimiz inaktif aşı bu farelerde denendi. Farelerin bir kısmına 3 hafta arayla 3'er doz aşı uyguladık. Diğerlerine ise hiç aşı vermedik. Daha sonra her iki gruba da KKKA'ya neden olan virüsü verdik. Aşı yapmadığımız farelerin hepsi öldü. 3 doz aşı verilen gruplardaki farelerde ise yüzde 80 koruma sağladığı görüldü ki bu iyi bir oran.”

“KKKA AŞISI ÜRETEN İLK ÜLKE OLABİLİRİZ”

Türkiye'nin Rusya, Bulgaristan ve İran gibi KKKA hastalığının görüldüğü ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Özdarendeli, “Sağlık Bakanlığı'na, bu konuda çalışma yürüten bilimadamlarına teşekkür etmek gerekiyor. Geldiğimiz nokta çok önemli. Bu çalışmayla KKKA aşısı üreten ilk ülke olabiliriz” ifadesini kullandı.

HAYVANLAR DA İLAÇLANACAK

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile mücadele amacıyla riskli illerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar da kenelere karşı ilaçlanacak.

Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca sürdürülen kene ile mücadele çalışmaları çerçevesinde riskli bölge olarak görülen Kelkit ve Çekerek vadileri üzerindeki illerde besi hayvanlarına yönelik ilaçlama yapılacak.

Bunun için geçen yıl alınan 200 bin litrelik dökme kene ilacının elde kalan 150 bin litresi kullanılacak. Çalışmalar kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlüklerince görevlendirilen veteriner hekimler tarafından aralarında Tokat, Sivas ve Yozgat'ın bulunduğu riskli illerdeki büyük ve küçükbaş hayvanlar, 4 kez 21 gün arayla ilaçlanacak.
 
Geri
Üst