Kırmızı etten kaçan kansızlık çekiyor!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kırmızı etten kaçan kansızlık çekiyor!
Kansızlığın nedeni kırmızı et yememek olabilir.Kansızlık doktorunuz tarafından bilinmeli ve dikkatlice incelenmelidir.


İç hastalıkları uzmanı Dr. Üstün Çelikler’le öğle yemeğinde sohbet ediyoruz. Muayenelerinin yanında, uzun yıllardır İntermed’de şirket ve şahıs check up’larını yapar Dr. Üstün hocamız. ''Son yıllarda kişiler kırmızı etten o kadar korkar oldu ki orta yaşlı kişilerde, demir eksikliği anemilerini bayağı sık görür olduk'' dedi. ''Bu demir eksikliği anemileri kırmızı et yememekten mi, yoksa bir yerlerden gizli bir kanama mı oluyor diye insan bayağı şüpheye düşüyor'' diye devam etti.

Dr. Üstün Çelikler, sizin için anlattı demir eksikliği anemisini.
Normalde yetişkin bir kişide kansızlık görürsek, ilk olarak ''Acaba gizli bir kanama mı var?'' diye şüpheleniriz. Mide, bağırsak, mesane ve benzeri organlardan olabilecek kronik kanamalar hafif derecede olduklarından bulgu vermezler, ama kansızlığa neden olurlar. Bu tip bir anemi bizim için çok önemlidir ve herhangi bir tümörün bu gizli kanamaya sebep olup olmadığı araştırılmalıdır.

En önemli demir kaynağı

Kırmızı et bizim en önemli demir kaynağımız olduğundan, kırmızı et yemeyip, bunun yerine başka önlemler de almayınca ortaya kansızlık yani anemi çıkabiliyor. Tabii normal bir kişinin herhangi bir eksikliği yoksa, durup dururken demir takviyesi almasına gerek yoktur, hatta zararı bile olabilir. Çeşitli sebeplere ve hastalıklara bağlı anemiler vardır. Burada anlatılan demir eksikliğine bağlı anemilerdir.

Demir eksikliği en sık rastlanan kansızlık nedenlerinden biridir; erişkinlerde demir eksikliğinin, hemen hemen tek nedeni kan kaybıdır. Yeterince demir içermeyen beslenme, büyümekte olduklarından daha fazla demire ihtiyaçları olan bebekler ve küçük çocuklarda eksikliğe neden olabilir.

Demir eksikliğinin nedenleri

Erkekler ve menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda demir eksikliği, genellikle mide bağırsak kanalında kanamadan kuşkulandırır. Üreme çağındaki kadınlarda aylık adet kanaması da demir eksikliğine neden olabilir. İşte son zamanlarda gördüğümüz demir eksikliği anemileri, orta yaşlılarda ve özellikle adet kanaması olan hanımlar grubunda görülmekte. Kırmızı etten aşırı bir kaçma nedeniyle, vücut kırmızı etten alması gereken demiri alamıyor ve bu başka bir yoldan yerine konmadığı için, eksikliğe bağlı anemi gelişiyor.

Besinlerle normal demir alımı genellikle kronik kanama sonucu meydana gelen demir kaybını yerine koymaya yetmez. Vücuttaki demir deposu çok küçüktür. Bunun sonucunda demirin eklerle yerine konması gerekir.

En iyi demir kaynağı kırmızı ettir. Bitkisel lifler, fosfatlar, kepek ve mide asidini bağlayan ilaçlar demire bağlanarak, demirin emilimini azaltır. C vitamini demir emilimini artıran tek besin elementidir. Vücutta besinlerden günde 1 - 2 miligram demir emilir, bu da kabaca vücuttaki normal günlük kayba eşittir. Önemli demir kaynağımız olan kırmızı etten kaçınılıyorsa, bu miktar daha da düşeceğinden anemi görülebilir. Son zamanlarda, haftada iki üç sefer kırmızı et yiyin diye önerdiğimde, ''Doktor bey ben ağzıma kırmızı et sürmüyorum, hem kolesterol, hem de biliyorsunuz hayvani yağlar'' diye reaksiyon verenler var. Ancak doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerilerini almadan sizin için önemli olacak besinlerde kesinti yapmak, sağlığınızda istenmeyen sonuçlara neden olabilir.


Yerine koyma tedavileri

Anemi tanısı koymak için kan testleri kullanılır. Demir eksikliği olup olmadığına bakılır. Kandaki demir ve türevleri düzeyleri ölçülebilir. Bazen tanı koymak için daha ileri testlerin yapılması gerekir. Demir eksikliğinin en sık görülen nedeni aşırı kanama olduğundan, ilk adım kanamayı durdurmaktır. Örneğin aşırı adet kanamasını kontrol altına almak, kanayan bir ülseri onarmak, kolondaki bir polipi veya tümörü çıkarmak, böbreklerden veya mesaneden kanamayı tedavi etmek gibi tedaviler uygulanır.
Demir eksikliği anemisinin demir ekleriyle düzeltilmesi genellikle kanama durduktan sonra bile 3 - 6 hafta sürer.

Kansızlığın önemli belirtileri

Anemi devam edip kan değerleri ciddi düşmeler gösterince yorgunluk, nefes darlığı, egzersiz yapamama gibi belirtilere yol açar. Dilde tahriş görüntüsü, ağzın kenarlarında çatlaklar ve tırnakların kaşığa benzeyecek şekilde deforme olması gibi, demir eksikliğinin kendi belirtileri ortaya çıkabilir.

alıntıdır
 
Ce: Kırmızı etten kaçan kansızlık çekiyor!

paylaşımın için teşekkürler eline sağlık canım.
 
Geri
Üst