Kirpik dökülmesinin nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kirpik dökülmesinin nedeni nedir?
Kirpikler gözlerin toz veya benzeri yabancı cisimler yüzünden hasar görmesini engellemekle görevlidir. Bunun yanında uzun ve gür kirpikler de yaygın güzellik anlayışına göre bir artı sayılır. Normalde üst göz kapağımızda 90 ila 160 adet arasında kirpik bulunur. Alt kirpiklerde ise ortalama miktar 80 adettir. Her bir kirpiğin ömrü 3 ila 6 ay arasında değişir.

Kirpiklerimizin bu yaşam döngüsüne bakacak olursak ara ara kirpiklerin dökülmesinin ve yerine yenilerinin gelmesinin olağan bir süreç olduğu anlaşılır. Ancak belirgin bir şekilde, yeni kirpiklerin çıkma hızından çok daha süratli olarak aniden kirpikler dökülmeye başlamışsa, bu duruma sebep olabilecek çeşitli nedenlerden söz edilebilir. Tıp dilinde kirpiklerin (veya kaşların) enfeksiyon benzeri bir nedenle aniden dökülmesine madarozis denir.

Kirpik Dökülmesi Nedenleri
Makyaj: Sürekli kozmetik ürünler, kirpik şekillendirici aletler veya kalitesiz makyaj temizleme ürünleri kullanılıyorsa bu alışkanlıklar kirpiklere zarar vermiş olabilir. Sudan etkilenmeyen (waterproof) özellikteki rimeli (maskara) çıkarmak için özel makyaj temizleyiciler kullanılmazsa, rimeli silmeye uğraşırken gözü ovuşturmak ve kirpikleri çekiştirmek kirpiklere zarar verilebilir. Bazı kişilerde ise kozmetik alerjisi sonucu, kullanılan rimelin kirpiklerin dökülmesine neden olduğuna rastlanmıştır. Tarihi geçmiş veya kalitesiz olduğundan şüphelendiğiniz makyaj ürünlerini kullanmaktan kaçınmalısınız.

6.jpg





Arpacık: Tıptaki adı hordeolum olan arpacık, göz kapağındaki iltihaplanmadır ve yaralanma, alerji ya da enfeksiyon sonucu oluşabilir. Bazı kişilerde arpacıkla birlikte kirpik dökülmesi de görülür. Neyse ki arpacığın iyileşmesinin ve belirtilerin ortadan kalkmasının ardından kirpikler de geri gelir.

Saçkıran: Tıp dilinde alopesi areata olarak adlandırılan saçkıran, vücuttaki tüm kılların ya da sadece bir bölgedeki kılların (genellikle de yama şeklinde) dökülmesidir. Saçkıran nedeniyle dökülen kirpiklerin yeniden çıkıp çıkmayacağı kişiye göre değişir. Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve eğer lupus ya da skleroderma gibi başka bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığınız varsa, bu hastalıklara bağlı olarak da kirpikleriniz dökülüyor olabilir.

Tiroid hastalıkları: Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücudumuzun genel sağlığı için oldukça önemlidir. Bu bezin az ya da çok çalışması sonucu tiroid hormonlarının az ya da çok salgılanması kiloyu, sindirimi, uyku düzenini, cildi, saçları ve kirpikleri de etkileyebilir. Tiroid hastalıklarının çeşitli belirtileri vardır ve bunlardan biri de kirpiklerin dökülmesi olabilir.

Yukarıda başlıca nedenlerine ayrıntılı olarak değindiğimiz kirpik dökülmesinin yaygın sebepleri toplu olarak şu şekilde sıralanabilir:
Cilt hastalıkları
Hipotiroidi
İlaçların yan etkileri
Stres
İç salgı bezleri hastalıkları
Hormonal dengesizlikler
Metabolizma bozuklukları
İltihap
Sistemik hastalıklar
Psikolojik hastalıklar
Yetersiz beslenme
Yaşlanma
Alerji benzeri nedenlerle sürekli gözleri ovuşturma


Sağlıklı Kirpikler İçin
Kirpiklerinizin dökülmesinden şikayetçiyseniz bunu durdurmak için ilk olarak kirpiklerinizin neden döküldüğünün tespit edilmesi gerekir. Eğer bir rahatsızlığın belirtisi olarak kirpikleriniz dökülüyorsa önce bu rahatsızlığın giderilmesi kirpiklerin de yeniden gürleşmesini sağlayabilir.
Gözlerinizi sık sık ovuşturmaktan kaçınmak, ağır ve sık makyaj yapmamak, dengeli beslenmek, zeytin yağı ya da badem yağı ile kirpikleri nemlendirmek kirpiklerinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Beslenme demişken balık, yumurta, fasulye ve yoğurt kirpikler için önerilen gıdalara örnek verilebilir. Bunlara protein ve vitamin bakımından zengin diğer yiyecekler de eklenebilir.
 
Geri
Üst