gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Kışın Hastalanmamak İçin Meyve Yiyin

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış olur. Ancak C vitamini, bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaz aylarında ise hava sıcak olduğundan ve vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğundan kavun, karpuz, üzüm gibi su oranı yüksek meyveler ön plandadır. Bu sebeple her mevsim için dengeli ve yeterli beslenmek mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek ile yakından ilgilidir. Her gün 3 - 4 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Kış aylarında sıklıkla tüketilen meyvelerin bir porsiyon miktarları aşağıdaki gibidir; Portakal 1 adet
    Mandalina 2 adet
    Elma 1 adet
    Muz yarım adet
    Greyfurt yarım adet
    Kivi 1 adet
    Nar yarım adet
    Armut 1 adet
    Kuru kayısı 3 - 4 adet
    Kuru üzüm 2 çorba kaşığı
    Kuru incir 1 adet
    Narın sayısız faydaları
    Seçeneklerden birisi kurutulmuş meyveler olabilir. Taze meyveler gibi kurutulmuş meyveler de posa, A ve C vitamini, potasyum ve folat içerir. Porsiyon başına, kurutulmuş meyveler daha fazla kalori içerirler çünkü suyu uçtuğu için kuru madde miktarı ve kalorisi de artar. Ama kış için güzel bir seçenek olabilirler. Kurutulmuş meyveleri taşıması kolaydır. Salatalara eklenebilir, pasta hamurlarına eklenebilirler veya her gün yenen mısır gevreğinize ekleyebilirsiniz.
    Narın tane sayısı gibi yararları da o kadar çok ki! İşte bu nedenle de artık insanlar nara karşı gecikmiş önemi veriyorlar. Nar, vitamin ve mineral deposu olduğu gibi antioksidan özellik de göstermekte. Ayrıca nar, kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. Nar içerdiği yararlı maddelerle kolesterolü düşürüyor, kalp sağlığını koruyor ve antioksidan içeriğinin gücüyle de kansere karşı koruyucu etki yaratıyor. Son günlerde artan sayıda araştırmalar, cilt ve prostat kanserine karşı narın koruyucu etki yarattığını gösteriyor. Narla ilgili kan yapar, idrar söktürür, enerji verir ve tansiyon düşürür gibi ifadelere rastlamak mümkün.
    Günde bir elma yemek şart
    Nar, C vitamini, potasyum ve demirden zengin bir meyvedir. 100 mililitre nar suyu, 100 mililitre yeşil çaya göre 2 - 3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir. Bu narın sahip olduğu yüksek polifenol içeriğinden kaynaklanmaktadır. Narın besin değerlerine bakılacak olursa; 100 gramında:
    Enerji 68 kcal
    Posa 0,6 g
    Demir 0,3 mg
    Kalsiyum 3 mg
    Potasyum 259 mg
    Selenyum 0,6 mcg
    C vitamini 6,1 mg

    Günde bir elmanın doktoru evden uzak tuttuğu söylenir hep, bu söylem aslında yabana atılır bir şey değil. Sert orta boy soyulmamış bir elma yiyerek hem keyif alın hem de dört gram posayı sadece 70 - 80 kaloride vücudunuza vermiş olun. Bu yalnızca yetişkinlere önerilen posanın yüzde 15’i. Elmanın çözünen posası yağ asitlerine bağlanarak, kan kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Çözünmeyen posası ise bağırsak sisteminden atıkların daha hızlı geçişine kolaylık sağlıyor.
    Elmanın yararları bu kadarla da bitmiyor. Elmanın özellikle kabuğu kuarsetin ile yüklüdür. Bu güçlü bir antioksidanttır. Bu antioksidant kanser hücrelerinin büyümesini ve dağılmasını azaltmaktadır. Ayrıca kan damarlarını yağ depositlerinden koruyarak kalp sağlığına da yardımcı olur. Elma suyundaki tanenler diş etlerinizin sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcıdır. Kabuğun diğer bir yararı da birçok aromanın kabuk hücrelerinde bulunmasıdır. 100 gram elmanın vücuttaki antioksidan aktivitesi 1500 miligram C vitaminine eşittir.
    Lahanagilleri bol tüketin
    Brokoli, Brüksel lahanası aynı tarz bitki familyasından gelir, lahanagillerdendir. Bu aile içinde tere, kıvırcık lahana, şalgam, karnabahar, brokoli, turp yer alır. Bu besinler betakaroten,(A vitamin öncüsü) C vitamini ve çeşitli kalsiyum miktarları, demir, folat ve fitonitrojenler içerirler. Bu bileşikler, kanserle mücadelede yardımcıdır. Ayrıca isotiyosanatları ve posayı da içerirler.

     
Kışın Hastalanmamak İçin Meyve Yiyin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. zayıflamak için bunları yiyin

    zayıflamak için bunları yiyin

    çavdar ekmeği kalorisi 1 tabak makarna kaç kalori yeşil mercimek kalori bir tabak makarna kaç yeşil mercimek Belimizdeki, kalçamızdaki fazlalıklardan nasıl kurtulacağız? Kilo değil önemli olan yağ oranıdır. Bu yağın da hangi noktada, ne kadar biriktiği önemli. Eğer size doğru diyet verilirse vücudunuzdaki yağları yakar. Bolca maydanoz yiyin! * Belimizdeki, kalçamızdaki fazlalıklardan...
  2. kışın çikolata  yiyin

    kışın çikolata yiyin

    ERCİYES Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Neriman İnanç, içerdiği bazı bileşikler nedeniyle çikolatanın kalp hastalıkları ve kanseri önleyici etkisinin bulunduğunu, özellikle bitter çikolatada bu etkinin daha fazla kendini hissettirdiğini, kış mevsiminde verdiği kalori nedeniyle de bol bol tüketilebileceğini söyledi....
  3. Zayıflamak için Meyve Ve Sebze yiyin

    Zayıflamak için Meyve Ve Sebze yiyin

    Mayo Clinic doktorları, geliştirmiş oldukları son diyeti uygulayıp günde dört porsiyon sebze, üç porsiyon da meyve yiyen herkesin ideal kilosuna kavuşacağını söylüyor. İdeal kilolarına ulaşmak için çabaladıkları halde bir türlü başarılı olamayan kişiler için uzmanlar son geliştirdikleri formülü açıkladı: “Günde en az dört porsiyon sebze, üç porsiyon meyve…” Meyve ve sebzelerin büyük oranda...
  4. Dişleriniz İçin Portakal Yiyin...

    Dişleriniz İçin Portakal Yiyin...

    Diş Diş Sağlığı Diş sağlığı benim için çok önemlidir.Ya sizler için??Dişlerimiz günlük yaşamımızda öne çıkan ve bizim görüntümüzü bile etkileyen parçamızdır...Portakal da dişlerimize iyi gelen besinlerden birisymiş bakalım nasıl??Ayrıca porselen dişlere sahipseniz onun hakkında sizi buraya yönledirmek istiyorum.... Dişleriniz için portakal yiyin İçerisinde flor bulunan turunçgiller...

Sayfayı Paylaş