Kısırlık ve Sigara...

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kısırlık ve Sigara...
Sigaranın kalp, akciğer ve damar hastalıklarıyla olan ilişkisi bilinmektedir. Bebek isteyen çiftler, sigaranın gebe kalma şansını azalttığını ve gebelik oluştuktan sonrada anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini bilmelidir.

SİGARANIN KADIN ÜREME SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Yapılan araştırmalar sigaranın yumurtalıklar üzerine zararlı etkisini açıkça ortaya koymuştur.Zararın derecesi sigara içilme süresiyle doğru orantılıdır. Sigara tütününde bulunan nikotin, kadmiyum gibi maddeler, yumurtalık hücrelerinin kadınlık hormonu olan östrojen salınımını azaltır. Yine bu maddelerin yumurta hücrelerinde genetik anormalliklere yatkınlığı arttırdığı bilinmektedir. Sigara içimi sonucu yumurtalıklarda depolanan kadın yumurta hücrelerinde hızlı bir kayıp oluşur ve erken menapoz riski ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar, sigaranın doğurganlık şansını azalttığını ve gebelikte düşük riskini arttırdığını ortaya koymuştur.

SİGARANIN ERKEK ÜREME SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Günde 1 paketten fazla sigara içen erkeklerin sperm hareketliliği ve şeklinde problemler oluşmaktadır. Yine sigara içilen ortamlarda bulunmakta riski arttırmaktadır.

KISIRLIK TEDAVİSİ GÖRENLERDE SİGARANIN ETKİSİ
Tüp bebek tedavisi gören çiftlerde bayanın sigara içmesi, döllenmede kullanılacak yumurta sayısını azaltır, gebelik ve doğum şansını olumsuz yönde etkiler ve düşük riskini arttırır. Yapılan çalışmalarda tüp bebek denemesinden en az 2 ay önceden itibaren sigaranın bırakılmasının, gebelik şansını arttırdığı bulunmuştur. Her ne kadar uzun süreli sigara içilmesi kadın yumurta hücrelerinde kalıcı hasara neden olsa da, tedaviye başlamadan sigaranın bırakılması başarı şansını olumlu yönde etkilemektedir. Gebeliği süresince sigara kullanan kadınlarda, düşük doğum ağırlıklı bebek ve prematür bebek doğurma riski artmıştır. Sigara içilen evlerde yaşayan bebeklerde ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMUNA daha sık rastlanmaktadır.

Sigaranın bırakılması doğurganlığı ve kısırlık tedavisindeki başarı şansını arttırdığı gibi, anne karnındaki bebeğin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
 
Geri
Üst