Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Isıtma ve soğutma amaçlı olarak kullanılan klimaların periyodik bakımlarının zamanında yapılması son derece önemlidir. Klima periyodik bakımları yetkili servisler tarafından yapılarak klimanın en yüksek verimle çalışmasını sağlar ve klimanın ömrünü uzatır. Bunun yanında klimada meydana gelen küf, mantar ve bakteri oluşumları da klima bakımında temizlenerek klimanın yol açabileceği sağlıksız durumlardın da önüne geçilir.




7.jpg







Klima bakımında ilk yapılması gereken işlem klima hava filtresinin temizlenmesidir. Klima içerisinden geçen bu filtrede biriken tozlar ve parçacıklar temizlenmediğinde, havanın klimadan geçişi zorlaşır, ısıtma ve soğutma performansı düşer ve enerji tüketimi artar. Ayrıca filtrede biriken maddeler burada mikropların üremesine sebep olabilir ve bu durumda klimadan dışarıya verilen hava sağlıksız olur.


Bu sebeplerden dolayı klima filtrelerinin 15 günde bir temizlenmeleri gerekir. Hava filtresinin temizlenmesi için öncelikle klimanın sigortası kapatılmalı ve klimanın ön panelindeki kapak açılmalıdır. Kapak açıldıktan sonra ön kısımda yer alan filtreler yerlerinden çıkartılmalıdır. Öncelikle yerlerinden çıkartılan filtrelerin üzerinde biriken tozlar elektrikli süpürge ile temizlenmeli, ardından filtreler 40 dereceyi geçmeyen suyun altında güzelce yıkanmalıdır. Yıkanan filtreler asılmadan ve güneşte bırakılmadan kurutulmalıdır. Filtreler tamamen kuruduktan sonra tekrar klimaya takılabilir. Filtre temizliği kullanıcı tarafından da yapılabilir ancak bunun haricindeki bakımların servis tarafından yapılması gerekir.



Klima bakımında yapılması gereken diğer bir işlem de evoparatör ve kondanser parçalarının temizliğidir. Yoğuşma ve buharlaşmanın gerçekleştiği bu parçalarda nemden dolayı küf oluşumu ve bakteri üremesi meydana gelebileceğinden bu parçaların temizlenmesi gerekir. Evoparatör ve kondanser temizliği klima bakımında servis tarafından özel deterjanlar, basınçlı hava ve su ile yapılır.


Klima gazının basınç kontrolü de klima bakımının bir parçasıdır. Klima bakımında gaz basıncının minimum ve maksimum değerleri kontrol edilir.


Klimadaki gaz seviyesinin kontrolü yapılır. Eğer klimadaki gaz seviyesi azalmışsa klimaya gaz ilavesi yapılır.


Klima bakımının önemli noktalarından birisi de elektrik tesisatının kontrolüdür. Bunun için elektrik kabloları ve klima sigortası kontrol edilir. Klimanın voltaj ve akım değerleri de ölçülerek bu değerlerin olması gereken aralıkta olup olmadığı tespit edilir.


İç ünitede yoğuşan suyun toplantığı drenaj tavası ve dışarıya aktarıldığı drenaj hortumu temizliği de klima bakımında yapılan işlemlerden birisidir.


Klima bakımında iç ve dış ünitelerindeki fan ve pervaneler de temizlenirler.

Klimadaki soketlerin tamamı kontrol edilerek, gevşeyen soketler sıkılaştırılır.

Son olarak klimanın çalışma sesi kontrol edilir ve iç ve dış ünitelerin dış temizliği de yapılarak klima bakımı sonlandırılır.
 
Geri
Üst