Körler Alfabesinin icadı

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Körler Alfabesinin icadı
körler alfabesi, nedir, nasıl yapılmıştır, çeviri, hakkında bilgiler için yazımıza buyrun arkadaşlar.




392124dcb9f9c9d46d.jpg



Braille-alfabesi ya da Braille-körler alfabesi denilen alfabe "a" harfi ile her bir harfe noktalardan oluşan ve dokunarak okunabilen özel bir desen sunar. Bu noktalı yazı şekli körler için geçmişde ve zamanımızda da bilgilenmek, gelişmek ve kendi hayatlarını idame edebilmeleri için çok önemli bir araçtır.

Noktalı yazı yada Braille-yazısı da denilen körler alfabesi Louis Braille tarafından keşfedildiğinden beri hala güncelliğini korumaktadır.

Louis Braille 1809 yılı Ocak ayında Paris yakınlarında dünyaya gelmiştir. Küçük bir çocukken oyun oynadığı bir sırada kendini o kadar kötü bir şekilde gözlerinden yaralarki kör kalır. Babası onu eğitimini alabilmesi için Paris'e körler okuluna gönderir. Çok meraklı ve zeki bir çocuk olduğundan dolayı, Louis bir kör olarak okuyabilmenin imkanlarını araştırır. Sert bir kartonun üzerine noktalar açarak ve belirli miktar ve diziliş ile sonunda her bir harf için bir desen oluşturmayı başarır.

İlk başlarda kabul göremese bile Louis Braille kendi bulduğu sistemini ilerletir ve 1825 senesinde 16 yaşına bastığında 64 nokta kombinizasyonlu 6 nokta alfabesini tamamlamıştır.
Louis Braille ömrü boyunca alfabesinin kullanımı için savaşmıştır. Kendi geliştirdiği alfabesinin tüm dünyada kullanılmasını görememiş olsa da yaşadığı süre içinde kendi memleketinde meşhur bir adam haline gelmiştir.
1850 yılında Fransadaki tüm körler okullarında Braille-yazısı resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Louis Braille 1852 de Paris de bir akçiğer rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir.

Sistem nasıl işliyor?

Alfabemizin tüm harfleri körler alfabesinde 6 nokta sistemi ile gösterilir. Sistem temel olarak üç'er noktalı iki adet dikey sıralardan meydana gelir. Bu sıralamanın içinde değişik seçenekler mümkündür; bir noktadan altı noktaya kadar, bazen sol bazen sağ, yukarıda, ortada ya da aşağıda.
Körler alfabesinin harfleri şu noktaların kombinizasyonu ile oluşur: İki adet dikey sıranın sol sırasında üstte bir nokta "a" harfi. Buna ilaven ortada bir nokta "b" harfi. Toplam olarak bu Braille-yazısı ile 64 farklı kombinizasyon kullanılabilir,yani tüm avrupa alfabeleri için yeterlidir.

Zamanımızda Braille-yazısı 8 noktaya ilerletilmiştir, ve böylece Bilgisayar işaretlerinde de kullanılabilir hale gelmiştir.
 
Geri
Üst