Kulaklari yanliş temizlemek kulak hastaliğina davetiye çikariyor

Beyazca

Yeni Üye
Üye
Kulaklari yanliş temizlemek kulak hastaliğina davetiye çikariyor
Kulakları yanlış temizlemek kulak hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Kulak hassas organlarımızdan biri. Kulaklar genelde kulak çubuğuyla temizleniyor. Halbuki bu bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Genellikle de kulak temizliği yapayım derken kirler içeri itiliyor.
Uzmanlara göre, kulak kiri, kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olarak kabul edilmeli ve temizlik işi kulağa bırakılmalı. Aksi takdirde, işitme kaybına varan çok önemli rahatsızlıklarla karşılaşılabilir.


KORUMA AMAÇLI YARARLI BİR SALGI

Dış kulak yolundaki yağ bezleri tarafından üretilen ve deri döküntülerini de içeren kulak kiri, dış kulak derisini sudan ve iltihaptan koruyan, dış ortamdan gelen tozun ve diğer partiküllerin kulağın daha iç kısımlarına gitmesini önleyen bir tabaka oluşturan faydalı bir salgıdır diyor Sema Hastanesi KBB Uzmanı Ömer Faik Sağun.

Kulak kirinin içeriği ve miktarının kişiden kişiye değiştiğini belirten Sağun, ‘Kulak kirinin az üretilmesi enfeksiyon riskini artırırken, fazla üretilmesi ise tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybına sebep olabilmektedir.’ dedi.


KULAK ÇUBUĞUNU KULLANMAK ZARARLI OLABİLİR

Dr. Ömer Faik Sağun şunları söyledi: “Normalde kulak kiri, dış kulak yolu derisinde yer alan kıllar tarafından içeriden dışarıya doğru taşınarak vücut dışına atılıyor. Kulak temizleme çubukları ve benzeri cisimlerle kulak temizleme alışkanlığı olan kişilerde ise bu mekanizma bozuluyor. Yani bu kişiler aslında kulaklarından temizlemiyor, kiri içeri itip birikmesine ve tıkaç oluşumuna sebep oluyorlar. Tıkaç oluştuğunda; işitme kaybı, ağrı, anormal ses veya çınlama, yabancı cisim hissi, yüzme veya banyo sonrası kulakta tıkanıklık şikâyetleri ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, bu hastaların dış kulak yolu enfeksiyonlarına, kulak zarı yırtıklarına ve bunların yol açtıkları kronik orta kulak enfeksiyonlarına maruz kaldıklarını biliniyor.”

Kulak temizliği ile ilgili tavsiyelerde bulunan Sağun; “Dış kulak yolu girişine gelen buşonu, havlu kenarı veya küçük parmağınıza dolayacağınız bir parça pamukla alabilirsiniz. Tozlu ortamlarda çalışanlar, kulak tıpaları kullanabilir ve böylece dış kulak yoluna toz kaçmasını önleyip kulağın işini hafifletebilirler. Eğer kulak zarınızın yırtık ya da delik olmadığından eminseniz, haftada bir kez banyo öncesi birkaç damla gliserin damlatmak işinizi kolaylaştırabilir.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Dr. Sağun, özellikle ileri yaşlarda kulağın kendini temizleme hızının yavaşlamasından dolayı kulak kiri birikmesinin daha fazla olduğunu vurguladı.

Kulak birikintisinin çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi bile engelleyecek duruma gelebildiğini belirten Ömer Faik Sağun “Böyle durumlarda kulağı aspiratörle, özel aletlerle temizliyoruz.” dedi.

__________________
 
Cevap: Kulaklari yanliş temizlemek kulak hastaliğina davetiye çikariyor

TEŞEKKÜRLER beyazca,çok faydalı bir konu açmışsın...............
 
Cevap: Kulaklari yanliş temizlemek kulak hastaliğina davetiye çikariyor

çok ilginç kulağı çubukla temizlemek aslında diğer kirleri içine itiyomuş şaşırdım emeğine sağlık temizlemesende kötü duruyor
 
Cevap: Kulaklari yanliş temizlemek kulak hastaliğina davetiye çikariyor

evet canım kulak çöpünü dr lar hiçmi hiç önermiyor ben 2 dr gitmiştim ikiside söyledi içeri itiyoruz bilmeden kulğın içinde iyice biikip bize soru çıkarıyor sonra temizlet halbuki kulak kiri dışarı atarmış sadece bir bez yada peçeteyle kulağın ağzını temizlemek yeterliymiş konuda bahsedildiği gibi:)
saol canım paylaşım için
 
Geri
Üst