Küp şekerde katkı maddesi var mı?

Uzman SühaN

Administrator
Küp şekerde katkı maddesi var mı?
Çayı en çok tüketen ülkelerden biriyiz ve haliyle çayımızı şekerli içeriz.Şeker en çok tüktettiğimiz gıdalardan biri.Küpü çayda tozu ise keklerde,reçellerde tercih ederiz.Küp şekermi toz şekermi hangisi daha iyi ? Küp şekerde hayvansal gıdamı var ? Son yıllarda oldukça tartışılan ve merak edilen bu sorunun yanıtını sizler için araştırdık.Şeker ile ilgili tüm çarpıcı detaylar yazımızın devamın da.


Evime misafir gelmişti .Çay ikramın da toz şeker varmı diye sordu ,küp şekeri kullanmadı.Var diyerek toz şekeri getirdim ve tabiki merak ederek sordum.Neden küp şekeri kullanmadın da toz şeker istedin dedim ? Küp şekerde hayvansal gıda katkı maddesi var , bu yüzden tercih etmiyorum dedi.E haliyle bunun gerçeklik payı nedir,ne değildir diyip araştırmaya koyuldum.Ve çok eski teknolojinin olduğu dönemlerde kemik kömürü kullanılıyormuş.Tabi günümüzde su ve buharı nın kullanıldığını öğrendim.Şimdi hatırlıyorumda kalabalık bir aileye gelin olduğumdan eve torba şeker alınırdı.O şekeri çayda kullandığım zaman yağ tabakası gibi bir görünüm,çayda bulanıklık olurdu.Şu an evime her çeşit marka şeker girmekte ve aynı görüntüye hiç rastlamadım.Zaten rastlamak ta mümkün değil.Çünkü günümüzde çay şekeri tamamiyle katkı maddesi olmadan en doğal şekli ile üretilip tüketiciye sunuluyor.Çay şekeri ve toz şeker hakkın da yaptığım araştırmadan tüm çarpıcı detayları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.


Küp şekerde katkı maddesi var mı.jpg




Küp şekerde katkı maddesi var mı?

Eski teknolojilerde kristal şekerde ve sıvı şekerde renk giderici (beyazlatıcı) madde olarak kemik kömürü (bone char) kullanılıyordu. Günümüzde yeni teknolojiye sahip olan firmalar kesme şekeri su ve buharın kullanıldığı kalıplarda presleme işlemi sonucunda üretmektedirler.

Firmaların bize gönderdiğı ifadelerin tersi isbat edilemediği müddetçe doğruluna inanarak kesme şekerini rahatlıka tüketebiliriz.

Anket sonuçları:

Küp şekerde (alm. Würfelzucker) hayvansal bir katkı maddesi olup olmadığına dair bir araştırma yapıyoruz. Anket sorumuz sizlerin küp şeker tüketimi hakkındaydı:

137 kişi %49,5- Küp şeker de hayvansal bir katkı maddesi olabileceğini duyduğumdan dolayı küp şeker yemiyorum.

140 kişi %50,5- Küp şeker de hayvansal bir katkı maddesi olabileceğini zannetmediğimden dolayı yiyiyorum

KONYA ŞEKER- TüRKİYE
öncelikle tüketicileri şeker ve gıda maddeleri konusunda bilgilendirme gayretleriniz için çok teşekkür ederiz. Biz de Web sayfamızda şekerle ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarına yer vermekteyiz.

Şirketimiz kesme şeker üretimi yapmamaktadır. üretmekte olduğumuz pres küp şeker prosesinde herhangi bir amaçla kömür, kemik tozu veya benzeri bir katkı maddesi kullanılmaz. Şekerin beyaz rengi kendi doğal rengidir. Beyazlatmak amacıyla herhangi bir katkı maddesi katılmasına gerek yoktur.

Beyaz kristal şekerin içeriği, doğal olarak pancardan gelen % 99,96 - %99,98 oranında şekerden (sakarozdan) oluşmaktadır. Kalan % 0,02-0,04 kısım rutubettir.


Merak Edilenler

Küp şeker çayın üstünde neden yağ bırakır?

Cevap : Eskiden küp şekerin üretimi sırasında, üretimi kolaylaştırmak için yardımcı maddeler kullanılırdı. Bu maddeler bazen suyla karıştığı zaman (örneğin çayda) farklı görünümlerde olabiliyordu. Ancak şu anda üretilen küp şekerlerde bu tür durumlar ortaya çıkmamaktadır

Esmer şeker nedir?

Cevap : Esmer şeker, beyaz kristal şekerin bir miktar melasla karıştırılması yoluyla elde edilen şekerdir. Rengi esmer olduğu için "esmer şeker" veya "kahverengi şeker" diye adlandırılır.

Kireç taşı ne işe yarar?

Cevap : Kireç taşı, şeker üretim prosesindeki yardımcı ham maddelerden biridir ve şeker fabrikasyonunda ham şerbetin arıtım işleminde kireç sütü olarak kullanılır. Kireç sütü, kireç taşından elde edilen sönmemiş kirecin söndürülmesiyle hazırlanır ve arıtım istasyonunda ham şerbet bu kireç sütüyle arıtılır. Fakat takip eden filtrasyon aşamasında sisteme katılmış olan tüm kireç kalıntıları ve pancardan gelen şeker haricindeki diğer katı maddeler şerbetten tamamen uzaklaştırılır. Dolayısıyla kristalizasyonda yani bildiğimiz şekerin yapısında kireç kalıntıları yoktur.

Küp şekerde toz şekere göre bir katkı maddesi var mı?

Cevap : Ne küp şekerde ne de beyaz kristal şekerde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır.

Şeker hastalarının kullandığı şeker pancardan mı üretiliyor?

Cevap : Şeker kelimesi halk dilinde bazen tat veren maddelerin genel ismi olarak da kullanılmaktadır. Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından elde edilen şeker "sakkaroz"dur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür ve enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.

Şeker hastalığının kabaca tarifi, kandaki glikoz miktarının normal değerlerin üzerinde seyretmesi olduğu için şeker hastaları sakkarozu veya bu sınıftan olan şekerleri kullanamazlar. Bunun yerine tat verici olan ancak kimyasal yapısı şeker veya şeker türevleri olmayan, sadece tat veren kimyasal tatlandırıcılar kullanırlar. Dolayısıyla bu kimyasal tatlandırıcılar şekerler sınıfından olmadığı için pancardan üretilmezler. Ancak bu maddelerin kullanımı tamamen doktor tavsiyesine göre olmalıdır.

Kamış şekeri ile pancar şekeri arasındaki farklar nelerdir?

Cevap : Şeker kamışından elde edilen şekerle şeker pancarından elde edilen şekerlerin her ikisinin yapısı da "sakkaroz" dur. Kabaca bir fark yoktur. Ancak her iki bitkinin yapısından gelen organik ve anorganik maddelerin kristalizasyona etkileri farklı olabileceğinden kamış şekeri ve pancar şekerinin kristal yapılarında farklılıklar olabilir

Şeker üretiminde kömür tozu kullanılıyor mu?

Cevap : Şeker teknolojisinin ilk yıllarında rafineride ağartma özelliğinden dolayı kömür tozu kullanılıyormuş. Ancak günümüz modern şeker üretim teknolojisinde bu tür ağartıcı maddelerin kullanılmasına gerek yoktur ve bu sistemler terkedilmiştir.

Farklı fabrikaların ürettiği şekerlerin tatları farklı mıdır?

Cevap : Ülkemizde şu anda üretim yapan tüm fabrikalar, ana girdi olarak şeker pancarı kullandığı için ürettiği şekerlerin de tat oranı olarak farkı yoktur. Eğer küp şeker söz konusu ise farklı marka küp şekerlerin şeker ebatları, şekiller ve kullandıkları yöntem gereği sıkıştırma oranları birbirinden farklı olabileceğinden bu fark, tat verme oranını da etkileyebilir. Ancak her halükarda 1 kg. şeker hep aynı tadı verir.

Küp Şeker Nasıl Yapılmaktadır ?
Cevap : Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır. Küp şeker üretiminde fazla iri kristalli olmayan şekerler tercih edilir. Küp şeker üreticileri piyasa şartları nedeniyle şekeri genellikle şeker fabrikalarından temin ederler. Küp şeker üretimi, özetle kristal şekerin hafif nemlendirilmesinden sonra makinede belli şekildeki kalıplara preslenmesi ve takiben kurutulması işleminden ibarettir. Üretim aşamasında içerisine herhangi bir ilave madde katılmaz. İşlem sırasında buhar da kullanıldığı için küp şeker dağılmaz. Maliyeti, kullanılan makineye, çalıştırılan iş gücüne ve diğer giderlere bağlıdır.
 
Küp şekerlerde genellikle kül ve glikoz şurubu gibi katkı maddeleri bulunur. Kül, şekerin daha küçük parçalara bölünmesini ve daha iyi çözünmesini sağlar. Glikoz şurubu ise, şekerin daha iyi çözünmesini ve daha az toz haline gelmesini sağlar. Bu katkı maddeleri, küp şekerlerin daha iyi kullanılabilir hale getirilmesi amacıyla kullanılır.

Küp şekerlerin yanı sıra, şekerlerin diğer türlerinde de benzer katkı maddeleri bulunabilir. Örneğin, şeker şurubu ve pudra şekerinde de kül ve glikoz şurubu gibi katkı maddeleri kullanılabilir. Bu katkı maddeleri, şekerlerin daha iyi çözünmesini ve daha az toz haline gelmesini sağlar.

Ancak, unutmayın ki şekerler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Aşırı şeker tüketimi, sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, şekerlerin tüketiminin kontrollü olması önerilir.
 
Geri
Üst