Kurban eti nasıl saklanmalı?

Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

  1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye

    Kurban Bayramında bunlara dikkat edin!
    Kurban Bayramı'nda kesilecek etlerin nasıl tüketileceği önemli bir sorun. İşte sağlığınızı bozmadan kesilen etleri tüketmenin yolları:)





    Göztepe Medical Park Hastane Kompleksinden beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara, et tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulundu.

    Keservuran, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmenin ilk yolunun veteriner kontrolünden geçirilmiş kurbanlık almakla başlayacağını söyledi.
    Kurbanlık kesiminin veteriner kontrolünde ve sağlığa uygun ortamlarda yapılması gerektiğine işaret eden Keservuran, ''Aksi takdirde insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır. Etler, uygun koşullarda kesilmez, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir'' dedi.

    Kurban Bayramı'nda et tüketimine ilişkin de bilgi veren Keservuran, şunları kaydetti:

    ''Kurban Bayramı'nda yapılan yanlış alışkanlıkların başında, kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesidir. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik de olur. Özellikle mide ve bağırsak problemi olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar.''

    Etin doğru pişirilmesinin de önemine vurgu yapan Keservuran, etin lezzeti, kıvamı, kokusu, vitamin–mineral içeriğinin de pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi.



    ''Eti en doğru pişirme şekli ise ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma, kavurma veya mangal-barbekü şeklinde pişirme) çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde pişmekte, proteinler katılaşmakta ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir. Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı, iç yağı gibi yağların kullanımından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15 santimetre uzakta olmalıdır ve kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir.''

    KRONİK HASTALIĞI OLANLAR NE YAPMALI?

    Kronik hastalığı olanların, bayramda eti fazla kaçırmamaları gerektiğine de işaret eden Keservuran, ''Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide-bağırsak rahatsızlığı olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmek zorundadırlar'' diye konuştu.

    Keservuran, kronik hastalığı ve beslenme tedavisi alan bireylerin Kurban Bayramı'nda öğünlerde tüketmeleri gereken miktarları aşmamaları gerektiğine de dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    ''Kırmızı et, doymuş yağ, kolesterol içeriği oldukça yüksek besindir. Etin görünür yağları mutlaka temizlenmeli. Son yapılan bilimsel araştırmalar yağlı kırmızı et tüketiminin kan yağlarında ve ürik asit düzeylerinde artışa neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca fazla tüketimin kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırdığı da bilinmektedir. Bu nedenle haftada 2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tüketimi sağlıklı birey olmada önemli bir adımdır.''

    BAYRAMDA BESLENME


    Sağlıklı Kurban Bayramı için pratik önlemlerde de bulunan Keservuran, şunları kaydetti:

    ''İlk öğününüz iki bardak su, ardından hafif bir kahvaltı olsun. Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin. Drajeler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını (elma, armut, ayva tatlısı) tercih edin. Tabağınızın 4'te 1'ini kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun. Bunun yanında tam buğday ekmeğinizi tüketmeyi unutmayın. Yanlış seçilen ve fazla tüketilen her lokmanın sağlığınızı olumsuz etkileyeceğini unutmayın. İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan barsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin. Elma, armut, ayva gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye özen gösterin. Bağırsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay ve kahve tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın. Bozulmuş bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için vücudunuza yardımcı olun. Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın. Bayram ziyaretine gitmeden önce evinizde yemeğinizi veya ara öğününüzü mutlaka tüketin. Yine de 'Eyvah fazla yedim, kaçırdım' diyorsanız, fiziksel aktivitenizi mutlaka arttırın. Bayramı fırsat olarak görüp seyahate çıkanlar, açık büfelerde dikkatli olun sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın.''

    KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?


    Kurban etinin nasıl saklanması gerektiğine de vurgu yapan Keservuran, şunları belirtti:

    ''Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıda sarılarak, buzdolabında birkaç hafta saklanabilir. Etler dondurularak da uzun süre saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür


     
Kurban eti nasıl saklanmalı? konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

    anne sütü nasıl saklanmalı anne sütü nasıl saklanır ne kadar saklanmalı saklanmalıdır Günümüzde çalışan annelerin sayısı artıyor. Anneler ise, bebeklerinin anne sütünün yararlarından mahrum kalmalarının istemiyor. Besleyici değerinin yanında, pek çok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyan anne sütünün nasıl saklanması gerektiğini biliyor musunuz? Sema Hastanesi çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...
  2. Yazın Gıdalar Nasıl Saklanmalı

    patlıcan nasıl kurtulur patlıcan nasıl saklanır domates kurtulur derin dondurucuda saklanır derin dondurucuda Gıdalar Yazın Nasıl Saklanmalı -------------------------------------------------------------------------------- Yiyeceklerinizi nasıl koruyacağınıza, pişireceğinize ve saklayacağınıza dair öneriler.. Öncelikle buzdolabınızı 4 dereceye ya da dondurucunuzu -17 derecenin altına...
  3. Kurban Eti Nasıl Saklanır?

    kurban eti nasıl saklanır Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etleri, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak...
  4. Şarap Nasıl Saklanmalı?

    Sizlere en iyi ve lezzetli bir şarabı elde etmeniz için gereken şarap nasıl saklanır ve saklanmalı konulu sorunuza yanıt olarak aşağıdaki bilgileri sunuyorum. Şaraplar üretim şekli kadar saklama koşullarına göre de farklılıklar gösterir.Çok iyi bir bağda yetiştirilmiş şaraba en uygun üzümden yapılan bir şarap eğer saklama/şişelenme koşullarına uyulmadıysa aromasından çok şey kaybeder....
  5. Taze sebze ve meyveler nasıl saklanmalı

    araka nasıl saklanır kayısı nasıl saklanır Kızlar sebze ve meyvelerin nasıl saklanacağını bilmek çok önemli...Taze sebze ve meyvelerin nasıl saklanması gerektiğini bilmemek birçok gıdanın çöpe atılmasına sebep oluyor. Tabi paramızın da... Yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'da yaşayan her aile, bir yıl içinde yaklaşık 213 kg gıdayı çöpe atıyor. 1. Dondurmak: Taze sebzeleri dondurarak...
  6. Kurban Nasıl Kesilmeli?

    kurban nasıl kesilir kurban kesmenin hükmü kurban kesmenin şartları Kadın ve erkek hali vakti yerin de her müslümana farz kılınan kurban kesmeninde bazı şartları vardır. Öncelikle kesilecek kurbanı asla incitmemeli ve ona eziyet edilmemelidir. Dinimiz de kurban kesmenin hükmü ve şartları hakkında ki bilgileri sizlerle paylaşıyor, şimdiden kurban kesecek tüm müslümanların kurbanlarının kabul...
  7. Parfüm Nasıl Saklanmalı?

    parfüm nasıl saklanır, parfüm saklama, parfüm saklama süresi Sevgili melekler, evden çıkarken giyinir, kuşanırız ve makyaj masamızın üstünde duran parfümümüzü sıkıveririz. Bu bir rutindir ama acaba parfümümüz orada mı olmalıdır? Parfümlerimizin ilk günkü gibi etkili ve kalıcı olması, güzel kokusunu muhafaza etmesi için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı...
  8. Kışlık Kıyafetler Nasıl Saklanmalı?

    kışlık kıyafetler, kışlık kıyafetleri saklama, kışlık kıyafetlerin saklanması Sevgili melekler, bahar geldi. Havaların da ısınmasıyla birlikte yavaş yavaş kışlıklarımızı kaldırıyoruz. Eğer yeriniz müsait değilse ve yazlık kışlık uygulaması yapıyorsanız, kışlıklarınızı en iyi şekilde saklayabilmeniz için sizlere bazı tavsiyeler vermek istiyoruz... 1. Temizlik Şart Kaldırmadan önce...
  9. Bal Nasıl Saklanmalı?

    bal nasıl muhafaza edilir, balın saklama yöntemleri, bal nasıl saklanır Sevgili melekler, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi bal, sağlığa binbir faydasıyla bilinir. Hepimizin bayılarak yediği balı saklarken zaman zaman sorun yaşarız. Bu kıymetli balı nasıl saklamak gerek, öğrenmek isteyenler için tüm bilgileri buradan paylaşıyoruz... Balın saklanma koşullarına dikkat etmezseniz bal...
  10. Kurban eti nasıl dağıtılmalı ?

    kurban eti nasıl bölüşülmeli,kurban eti nasıl pay edilir,kurban eti nasıl dağıtılmalı,kurban eti nasıl dağıtılır,kurban etinin ne kadarı dağıtılır, Sual: Kurban eti hakkında yapılacak işler nelerdir? CEVAP Maddeler hâlinde bildirelim: 1- Eti tartarak, eşit olarak paylaşmak gerekir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey paylaşılır. Tartmadan bölüşüp helâlleşmek caiz olmaz, faiz olur. 7 kişiden...

Sayfayı Paylaş