Kürtajda rahmin delinmesi

Uzman SühaN

Administrator
Kürtajda rahmin delinmesi
kürtaj nedir,kürtajın yan etkileri,kürtajda rahmin yırtılması,kürtajda rahmin delinmesi,kürtaj kısırlık yaparmı,kürtaj hakkında bilgiler

kü.jpg


Kürtaj ve Rahim Delinmesi: Bu komplikasyona artık nadir olarak rastlanmaktadır. Bebeğin iri olması , önceden geçirilen ameliyatlar (sezeryan gibi) , bebeğin uzun süre önce anne karnında ölmüş olması vs. perforasyona zemin hazırlar. Günümüzde uygulanan vakum kürtaj tekniğinde bu komplikasyon yok denecek kadar azalmıştır. Rahmin delinmesi durumunda öncelikle hasta takip edilmelidir, vital bulgular yakından izlenmelidir.

Aşırı kanama , bağırsak zedelenmesi durumunda hastanın opere edilmesi gerekebilir.

Kürtaj ve Adet Düzensizliği : Kürtaj sonrası nadiren adet düzensizliği oluşabilmektedir. Kürtaj günü adetin 1. günü olarak kabul edilir ve sonraki adet zamanı buna göre hesaplanır. Kürtaj sonrası adet düzensizliğinin asıl nedeni gebelik sonrası yumurtalıkların hormon salgılamasındaki aksaklık , düzensizliklerdir.



kurtaj_ve_enfeksiyon
Kürtaj ve Enfeksiyon : Kürtaj sonrası kötü kokulu akıntı , şiddetli kasık ağrısı, ateş basması ve kanamanın aşırı olması enfeksiyon belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Enfeksiyon rahmin yeteri kadar boşaltılamamasından veya işlem esnasında rahim içine bakteri bulaşmasından kaynaklanır.Eğer rahmin içinde parça kalmasından kaynaklanıyorsa tekrar kontrol küretaj yapılmalı ve rahim temizlenmelidir.



kurtaj_ve_kanama Kürtaj ve Ağrı: Kürtajdan sonra bir haftaya kadar ağrı ortaya çıkabilir, bu ağrı genellikle azalarak kaybolmaktadır. Genellikle bu ağrı , ağrı kesicilere iyi yanıt vermektedir. Ağrının nadir nedenleri arasında rahmin delinmesi , rahim içinin tam olarak temizlenememesi , enfeksiyon – iltihab ve rahim ağzının erken kapanması sonucu içeride kan birikmesi sayılabilir. Bunlarda tedavi nedene yönelik olarak yapılmalıdır.



kurtaj_sonrasi_kan_birikmesi Kürtaj ve Kanama :Kürtaj sonrası adete benzer kanama görülebilir ve bu kanama yaklaşık 1 hafta 10 gün sürebilmektedir. her ne kadar bu kanama normal olarak görülebilse de bazen işeride kalan gebelik eklerine (parça) bağlı olabilmekte ve ileride hastaya ciddi problemler açabilmektedir. Kanamanın aşırı olması ve 10 günden fazla sürmesi durumunda öncelikle ultrason muayenesi ile uterus (rahim ) değerlendirilmeli ve eğer rahim içinde parça kalmışsa bunlar temizlenmelirdir.

Kanama bu işlemden sonra genellikle duracaktır. Rahimin tam olarak tahliye edilememesinin diğer bir komplikasyonu ise enfeksiyon gelişimidir ve ileride kısırlığa neden olabilecek ciddi problemlere neden olabilir. Kürtaj sonrası kanamanın diğer bir nedeni ise kandaki pıhtılaşma faktörlerindeki eksikliklerdir ve bu gibi durumlarda hastada kanama faktörleri kontrol edilmelidir.

Kürtaj ve Kısırlık : Kürtaj işlemi rahim içine özel aletlerle girerek gebelik materyali ve eklerinin vakum ya da küret denilen özel aletlerle tahliyesidir.

kurtaj_ve_kisirlik Kürtaj cerrahi bir işlemdir ve her cerrahi girişim gibi kürtajın da bazı riskleri vardır. Bunlar arasında en sık karşılaşılanlar müdahale esnasında rahmin delinmesi , kanama, enfeksiyon ve gebelik materyalinin hepsinin tahliye edilememesi sayıla bilinir.

Kürtaj sonrası enfeksiyon eğer işlem esnasında steriliteye maksimum özen gösterilirse ve işlem sonrası antibiyotik kullanılırsa çok nadirdir. Enfeksiyon durumunda ise en korkulan tüplerin bu iltihabi durumdan etkilenmesi ve tıkanmasıdır ki bunun sonucu kısırlık gelişebilir. Kürtaj her ne kadar sık yapılan basit bir işlem gibi görülse de uygunsuz şartlarda ve steriliteye önem verilmeden yapılırsa kısırlık gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
 
Geri
Üst