kuş beyinli deyip geçmeyin

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
kuş beyinli deyip geçmeyin
Kuş beyinli demek kuşlara hakaret oluyor...Bu yazıyı okuduktan sonra ,kuş beyinli demeden bir daha düşüneceksiniz hahaha




Guvercinlerin beyin fonksiyonlarini inceleyen iki yeni arastirma, ‘kusbeyinli’ sifatinin tarihe karismasina neden olabilir.

Bilim insanlari, guvercinlerin beyinlerinin gunluk dilde varsayilanin otesinde karmasIk islemleri yerine getirebilecek kadar gelismis oldugunu ortaya koydu. Uzmanlara gore, guvercinler uzun donem bellek ve grup karari alma ve yeni gelismeleri hesaba katma yetenegine sahip.

Oxford Universitesi’ nden Dora Biro’nun arastirmasinda, guvercinler GPS cihazlari ile takip edildi ve ciftler halinde dolasan guvercinlerin biri denenmis digeri yeni iki rota arasinda nasil karar kildiklari sorgulandi. Iki guvercinin de farkli rota onerileri olmasi halinde, kuslar ortak bir rota gelistirerek ucuyor. Iki rota birbirinden uzlasmaz derecede farkliysa, guvercinlerden biri lider konumuna gecerek onderlik ediyor.

Current Biology dergisinde yayimlanan makalede arastirmacilar, ciftler halinde uzlasilmis rotada ucan guvercinlerin tek basina rota secen guvercinlere gore daha verimli rotalar kesfettiklerini savunuyor. Bu veri, guvercinlerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmayi akil ettikleri seklinde yorumlaniyor.

SERCELER VE MAYMUNLAR

Bir diger arastirmada, Mediterranean Institute of Cognitive Neuroscience uzmani Joël Fagot, guvercinlerin ve babun maymunlarinin bellek yetilerini karsilastirdi. Her bir bellek deneyinde, hayvanlara rasgele secilmis cift-renkli resimler gosterildi. Hayvanlarin tekrar eden resimlere olan tepkileri kiyaslandi.

Maymunlar 5 yilda 3.500 ila 5.000 resimde tepki esgudumu saglarken, guvercinler 800 ila 1.200 resimde esgudum yakaladi. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayimlanan makalesinde Fagot bu bulguyu guvercinlerin oldukca zeki ve guclu bellek sahibi olabileceginin kanidi olarak degerlendiriyor
 
Geri
Üst