Kuzu Kulağının Vücuda Faydaları

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Kuzu Kulağının Vücuda Faydaları
kuzukulağı-yaprakları.jpg


Ekşilik, Ebemekşisi, Ekşimik, Rumex Acetosa, Turşuotu gibi isimler ile de anılan kuzu kulağı bitkisi, çok yıllık otumsu olan bitkilerdendir. 60 satim’e kadar boyu uzayabilir. Gövde yapsı; kabarık, çizgili ve yeşil tonlarında rengi olan bir gövdeye sahiptir. Ok ucu biçimindeki yapraklarında tüy bitmez. Yaz aylarında kırmızıya çalan renklerinde çiçekleri açar ve bu çiçekleri kopardığımızda tanımını okuduğumuz yapraklar biter. Çiçeklerinden ise koyu kahverengi renginde, parlak halde ufak tefek tohumları oluşur. Kuzu kulağının iki çeşit çoğalma yöntemi vardır: biricisi tohumlarını toprağa ekerek olan çoğaltma yöntemi; ikincisi ise kökleri bölünerek olan çoğalma şeklidir.



KUZU KULAĞI ÜLKEMİZDE NERELERDE YETİŞİR?
Kuzu kulağı, ülkemizde anadolu bölgelerinin hemen hemen her yerinde (kalkerli topraklar dışında) yetişir. Fakat yetiştiği yerin gölgelik ve menli olması gerekmektedir.



KUZU KULAĞI’nın BİLİNEN BİLEŞİMİ NEDİR?
Kuzu kulağının, ekşi tadında olan yaprakları A,C ve E vitaminleri bakımında zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca potasyum bakımından da zengindir. Kuzu kulağının körpe yaprakları, salatalarda yada pişirilerek (ıspanak gibi) sebze yemeği olarak tüketilebilir.



KUZU KULAĞI’nın BİLİNEN FAYDALARI NELERDİR?
Böbrekleri çalıştırıcı etkiye sahiptir.
İskorbit hastalığının tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. (C vitamini yönünden zengin olduğundan dolayı böyle bir amaçla kullanılır.)

Bedeni güçlendiren tonik olarak kullanılabilir.

Yekten müsil etkisi yaratır.



KUZU KULAĞI NASIL KULLANILIR?
Aynı ıspanak gibi pişirilerek sebze yemeği olarak veya taze toplanmış yaprakları salata da kullanarak veya taze yaprakları yıkayıp kıtır kıtır yiyerek kullanılabilir.



KUZU KULAĞININ KÖKÜNÜN BİLİNEN FAYDALARI NELERDİR?
Safra söktürücü etkiye sahiptir.

Antrakinon içerdiği için müshil edici etkiye sahiptir. (Kuzu kulağı yaprağının hafif müshil edici etkisi de zaten buradan gelmektedir.)
 
Geri
Üst