gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.616
    Beğenilen Mesajlar:
    1.517
    Ödül Puanları:
    113

    Laktoz İntoleransım Var Kalsiyum Nasıl Alabilirim?

    Konu, 'Gebelik' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Birçok kadının laktoz sindirme kapasitesi gebelik sırasında, özellikle de son aylarda, artar. Normalde laktoz intoleransı olan kadınlar gebeyken süt ve süt ürünlerini hiçbir rahatsızlık hissetmeden tüketirler. Tıp otoriteleri gebeler de dahil 19 yaş ve üstü kadınlann günde 1000 miligram, 19 yaş altı gebelerin ise 1300 mg kalsiyum almalarını öneriyor. En iyi kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünlerini tüketmiyorsanız, bu miktardaki kalsiyum ihtiyacını karşılamanız bir hayli zor olabilir.






    6.jpg

    Eğer laktoz intoleransınız varsa, ya da süt ve süt ürünlerini sevmiyorsanız, aşağıdaki önerileri dikkate alın;

    kalsiyum hangi besinlerde varLaktoz intoleransı olan kişilerin çoğu, yemekle birlikte bir fincan sütü tolere edebiliyorlar. Bu miktar size rahatsızlık veriyorsa, günde iki kez yarım fincan için.
    Süt, peynir ve yoğurt dahil laktoz içermeyen ya da laktozu azaltılmış ürünleri deneyin.
    Peynir gibi fermente edilmiş ürünler ve yoğurt, sütten daha kolay tolere edilir. Yoğurttaki laktoz içindeki aktif bakteri kültürleri tarafından kısmen parçalanır.
    Laktoz sindirimine yardımcı olan Lactaid ve Lactrase gibi laktaz enzim tabletleri almayı deneyin.
    Kalsiyum takviye hapları alın.
    Sardalye, somon, tofu, brokoli, ıspanak ve kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler gibi kalsiyum açısından zengin diğer ürünleri tüketin.

    Sardalye, somon, tofu, brokoli, ıspanak ve kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler gibi kalsiyum açısından zengin diğer ürünleri tüketin.Laktoz intoleransı belirtileri
    Sonuç olarak süt şekeri kana geçebilecek daha küçük parçacıklara bölünemediğinden barsak içinde kalarak buranın sıvı-mineral dengesini olumsuz etkiler. Aşırı sıvı-mineral birikimiyle genişleyen barsaklarda hareketlilik artar ve ishal ortaya çıkar. Bunun yanında serbest halde yıkılmadan kalın barsaklara ulaşan laktoz buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi yakınmalarına yol açar.
    Laktazın tamamen yok olduğu durum genetik bir durumdur ve çok nadir görülür ancak, kısmi yetersizlikler oldukça sık görülür ortalama 10 kişiden birinde değişen derecelerde hassasiyet görülebilir. Veya hayatlarının bir döneminde başka hastalıklar veya durumlara bağlı olarak ikincil ve geçici hassasiyet sorunları yaşayabilirler.Yakınmalar laktoz içeren besinleri aldıktan 30-120 dakika sonra ortaya çıkar. Bazı kişilerde yakınmalar fazla miktrda laktoz aldıktan sonra ortaya çıkarken bazı bireylerde 1 bardak süt, hatta çok hassas bireylerde sadece içinde katkı maddesi olarak laktoz içeren bir besinin yenmesi sonucu bile ortaya çıkabilir. Bu hassasiyet farkları bireylerin barsaklarındaki laktaz yetersizliğinin derecesiyle ilgilidir. Süt şekeri hassasiyeti genelde rahatsızlık verici bir durum olmakla beraber hayati bir sorun yaratmaz.

    Laktoz intoleransı tanısı
    Süt şekeri hassasiyetinin tanısı genelde klinik bulgular ile konur. Bunun için en basit yöntem birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulmasıdır. Daha sonra 2-3 bardak süt içilir. Eğer karın ağrısı ve yakınmalar ortaya çıkıyor ise laktoz hassasiyetiniz olabilir demektir.

    Eğer kesin bir tanı istenir ise bazı laboratuar incelemelerinin yapılması gerekebilir.
    • Laktoz tolerans testi: Açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren sıvı içilir ve daha sonra birkaç kez kan şekeri ölçümü yapılır. Eğer kan şekeri yükseliyorsa laktoz intoleransı yok demektir.
    • Soluk testi: Laktoz içeren bir sıvı içildikten sonra nefeste hidrojen gazı ölçülür
    • Biopsi: Barsaktan biopsi alınır.

    Laktoz intoleransı tedavisi
    En etkin ve tek tedavi şekli dietten laktoz içeren ürünleri çıkarmaktır. Tedavinin şekli yakınmaların şiddetine göre değişir. Hafif yakınması olan kişilerde alınan süt ürünü miktarının azaltılması yeterli olurken şiddetli olgularda tamamen laktozsuz diet gerekli olabilir. Laktaz enzimi içeren damlaların kullanımı bu gıdalara katılması da şikayetleri azaltacaktır.
    Çok hassas kişilerde örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile yakınmalara neden olabilir.

    Hangi gıdalarda laktoz vardır ?
    En sık tüketilen laktoz kaynakları şunlardır:
    • Süt
    • Tereyağ
    • Margarin
    • Yoğurt
    • Peynir
    • Süttozu
    • Çikolata
    • Kaymak, krema

    Yoğurt bu ürünler arasında farklı bir yere sahiptir. İçindeki mayalayıcı bakteriler laktozu parçalar ve süt içemeyen pekçok kişi rahatlıkla yoğurt yiyebilir
    Son dönemlerde piyasada laktazlı süt ve süt ürünleri ya da laktozu alınmış süt satılmaktadır. Bu ürünlerin tüketilmesi de yakınmaların ortaya çıkmasını engeller.

     
Laktoz İntoleransım Var Kalsiyum Nasıl Alabilirim? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kalsiyum

    Kalsiyum

    Kalsiyum vücudumuzda bulunan hayati bir elementtir. Kemikler kalsiyum depolarımızdır ve vücuttaki kalsiyumun %99 unu bulundururlar. Toplam 1200 gr kadar kalsiyum insan vücudunda bulunur. Kanda kalsiyum belirli bir seviyede bulunur (9.0 - 10.5ml/dl) ve hormonlar yarıdımı ile bu seviye korunuz. Acil kalsiyum ihtiyaçları kemiklerden sağlanır. Kalsiyumun düşmesi halinde özellikle parmaklarda...
  2. Günlük ne kadar kalsiyuma ihtiyaç vardır?

    Günlük ne kadar kalsiyuma ihtiyaç vardır?

    Kadın ya da erkek, hamile ya da değil, tüm insanların günde 1.000 miligram kalsiyum almaları gereklidir. 50 yaşın üsütündekilerde bu miktar 1.200 miligramdır. Hamile kadınlarda ise günlük gereksinim normalden 500-1000 miligram daha fazladır. Buna göre hamile bir kadın günde 1.500-2.000 miligram kalsiyum almalıdır.
  3. Yeterli kalsiyum nasıl alınabilir?

    Yeterli kalsiyum nasıl alınabilir?

    kalsiyum nasıl alınır hamilelikte kalsiyum ne zaman alınmalı Vücudun tek kalsiyum kaynağı besinlerdir. Yapılan araştırmalar kalsiyum düzeylerinin toplumların beslenme alışkanlıkları ile yakından ilgili olduğunu gösteriyor. Özellikle gelişmiş toplumlarda kalsiyum eksikliği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sanılanın aksine kalsiyum sadece sütte bulunmuyor. Pek çok sebze de önemli...
  4. Erkeklere nasıl hediyeler alabiliriz?

    Erkeklere nasıl hediyeler alabiliriz?

    erkeklerin sevdiği hediyeler erkeklerin en sevdiği hediyeler erkeğe ne hediye alabilirim en çok erkek arkadaşıma ne hediye alabilirim Bazen ilişkinizi anlamlandıracak, gününüzü renklendirecek değişik bazı şeyler yapmak gerekecek. Birbirinizi daha yakından hissedip, anlayabileceğiniz uygun, güzel bir ortam yaratmak veya yaratılan bu uygun ortamda onu sevindirecek bir hediye sunmak.işte...
  5. Nasıl kilo alabilirim?

    Nasıl kilo alabilirim?

    kilo almanın yolları,kilo almak için ne yapmalı,aşırı zayıflığa ne iyi gelir,kilo almak için ne yemeliyim,kilo almak için beslenme önerileri hakkında bilgiler Kilo almak için denemediğiniz yol kalmamış olabilir. Bu durunda kilo aldırıcı besinler adı verilen özellikli bir takım yiyecekler ile beslenmeyi öneriyoruz. Bu konuda kilo almak için ne yapmalı sorusuna da bilimsel ve doğru yanıtlar...

Sayfayı Paylaş