Larix - Melezler

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Larix - Melezler
Larix - Melezler

Kışın yapraklarını döken Gymnospermae'lerdendir. Dallar gövdeye çevrel değil, dağınık olarak dizilmekte ve yatay yönde uzanmaktadırlar. Gövde kabukları ileri yaşlarda çatlaklıdır. Yumurta şeklindeki küçük tomurcuklar kiremitvari dizilmiş pullarla örtülüdür. Uzun ve kısa sürgünleri bulunmaktadır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde teker teker, kısa sürgünler üzerinde birçoğu bir arada, hemen hemen püskül gibi bulunurlar. İnce uzun iğne yapraklar açık yeşil, yassı, ender olarak dört köşelidir. Sonbaharda sararır dökülürler. İğne yaprakların alt yüzlerinde stoma bandları bulunur. Enine kesitlerinde iki adet reçine kanalı vardır.

Erkek ve dişi çiçekler kısa sürgünler üzerinde teker teker bulunurlar. Tozlaşma ilkbaharda olur. Polenlerin yanlarında hava baloncukları yoktur. Kozalak bir yılda olgunlaşır ve pulları dağılmaz. Brahte türlere göre dışardan görülür (Larix occidentalis) ya da görülmez. Tohumları 3 köşeli olup, üst yüzünden kanatla kaynaşmıştır. Fideciğin çenek yaprak sayısı da çoğunlukla 6'dır.

Kuzey yarı küresinin soğuk kesimlerinde yayılan 10 kadar değişik türü bilinmektedir. Kuzey Amerika'dan başlayarak Avrupa, Asya ve Himalaya'lara değin yayılmaktadır. Ancak Türkiye'de doğal örneği yoktur. Yalnız Larix decidua ve Larix leptolepis'in gerek ormancılık, gerekse parkçılık alanlarında egzotik olarak örneklerine rastlanır. Çok hızlı büyürler ve tipik ışık ağaçlarıdır. Nem istemleri çok, sıcaklık istekleri azdır.

Melezlerin çok geniş kullanım alanları olan ağır ve dayanıklı odunları vardır. Özellikle bina ve gemi inşaatlarında, döşeme, kapı ve pencere yapımında, demiryolu traverslerinin imalinde, kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Kırmızı kahverengi olan öz odunu geniş, diri odun ise sarı renkli ve dardır. İlkbahar ve yaz odunu yıllık halkalar içinde çok belirgindir. Odununda çok sayıda, küçük ve dağınık reçine kanalları bulunur. Özışınları heterojendir.
 
Geri
Üst