Lens kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Uzman SühaN

Administrator
Lens kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?
Günümüzde gerek bayanlar gerekse erkekler tarafından lens kullanımı hayli yaygınlaştı.Talep fazla olunca birbirinden çarpıcı renkleri lens kategorisinde görebiliyoruz.Biri birinden farklı bir çok lens markası var.Ve her lens markasının rengide değişik oluyor.

Kimisi orjinal göz rengi gibi dururken,kimisi de çok yapmacık görünüyor.Lens kullanan biri olarak şunu söylemeliyimki farklı markalarda 10 adet lens kullandım.İçlerinde en çok beğendiğim amazonun blue mavisi .Çok orjinal duruyor ve kimse lens olduğunu farketmiyor.Ve hala amazon marka lens kullanmaya memnuniyetle devam ediyorum.

Amazon marka lens azcık pahallı ama gözde hem çok güzel duruyor,hemde güzel görüyorsunuz.Diğer kullandığım lenslerle ,bulanık görüyordum.Gözlerde kızarıklık ve batmalar oluyordu.Amazonda bu sıkıntıların hiç birini yaşamadım.Bu yüzden lens tavsiyesinde amazon diyorum.

Daha önce Mavi renkli lenslerim , Lens kulananlar buraya adlı konuları paylaşmıştım.Bu konularımı da inceleyerek lens tercihinizde fikir edinebilirsiniz.Lens kullanmaya niyet ettiyseniz şayet lens kulanımı,Lens alırken nelere dikkat edilmeli hakkında tüm detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz .







amazon lens.jpg









Güzel görünüm, öz güven ve özgürlük sağlayan kontakt lensler günümüzde pek çok insan tarafından tercih edilmektedir. Rahat kullanım olanağı ve çeşitliliği kontakt lensin gittikçe daha da popüler olmasını sağlamıştır.


Görme bozukluklarının düzeltilmesinde, göz renginin değiştirilmesinde, ya da kornea hastalıklarının tedavisinde kontakt lens kullanılmaktadır.


Kontakt lensler, 1800’lerde göz bebeğinin önünü tamamen kaplayan üfleme cam lenslerden günümüzün yüksek teknolojisi ile yapılan incecik plastik kornea lenslerine uzanan bir evrim geçirmiştir. Günümüzde lens çeşitleri ve malzemeleri sağladığı kullanım seçenekleri ile çağdaş lens kullanıcılarının hizmetindedir.


Göz yapısına uygun kontakt lens seçimi için kontakt lens alanında uzman göz doktor tarafından göz muayenesi yapılır. Muayenede kullanılacak lens tipi, derecesi, taban eğrisi ve çapı belirlenir. Uyumu belirlemek için aynı anda veya mümkün olan en yakın diyoptride bir lens takılır. Lensin hareketi, dengesi, ortalaması incelenir.


Uygun Kontakt Lens Kriterleri

Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar.

Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, önünü hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket gözyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur.

Çok sıkı lens hiç hareket etmez. Gözde hassasiyet oluşturabilir.Başta kullanıcı rahat olabilir ama görüş keskinliği zayıftır. Uzun dönemde komplikasyonlara neden olabilir.

Çok gevşek lens, aşırı hareket eder. Alt göz kapağı lensi çok hisseder. Göz kırpma sonrası görüntü bulanır. Lens merkezden kaçar. Lens kenarları kıvrılabilir.

Göze uygun olan lens, iyi ortalanmış olup, korneayı sarar.

Gözyaşının dolaşımı için lens hafif hareket etmelidir. Push-up testinde ve göz kırpma sonrasında 1 mm dikey hareket edebilmelidir.

Kullanıcı net ve rahat görmeli, lensi hissetmemelidir.

Göz kırpma sonrası görüş değişmemelidir.

Kenar şeridi göze baskı yapmamalıdır.

Kontakt lensler ile uyunmamalıdır. Denize ya da havuza girilmemelidir.

Kontakt lens kullanırken gözünüzde kızarıklık veya batma hissi oluşturduğunda hemen lensi çıkartıp doktora başvurulmalıdır.



Lenslerin Fiziksel Özellikleri


Arka yüzey: Lensin kornea ile temas eden kısmıdır.


Ön yüzey: Lensin kornea ile temas etmeyen yüzüdür. Işığın kırılmasını, kırma kusurunu düzeltmek için gereken ölçüde değiştirecek şekilde eğimlidir.
Temel eğri (Bace curve): Bir lensin rahat olabilmesi için göze temas eden arka yüzeyi ile korneanın ön yüzeyinin uyumlu ve benzer eğimde olması gerekmektedir. Temel eğri, arka yüzeyin optik alanının yarıçapıdır. Lensin göze uydurulması eğimi olduğu için en önemli parametrelerden biridir. Uygulanan lensin çok sıkı olduğu durumlarda temel eğri büyütülmeli, tersi hallerde küçültülmelidir.

Daha büyük temel eğri düzdür ve FLAT olarak adlandırılır. Daha küçük temel eğri ise eğimlidir, STEEP olarak adlandırılır.

Çap: Lensin merkezinde en dış kenarından diğer kenara doğru alınan mm ölçüsüdür. Çap lensin göze uyumunu etkiler. Yumuşak lenslerde bu değerler 13.5 / 14.5mm sert lensler için 7 / mm arasındadır.


Lens Kullanımının Avantajları

Gözlüklere göre daha geniş bir görüş alanı sağlar.

Kenar görüntüsünü engelleyecek çerçevesi yoktur.

Optik düzeltme özellikleri bakışın her yönünde aynıdır.

Gözlükten daha iyi derinlik algılamasını sağlar.

Doğal görünüş sağlar.

Gözlük kullanırken yaşanan ıslanma, buğulanma, kulak ve burunda ağrı gibi zorluklar yaşanmaz.

Hiç kırılma hatası olmayan kişilerin (emetrop) bile göz renklerini değiştirmek veya güzelleştirmek

için renkli lens kullanabilmesi kozmetik amaçlı suni gözbebeği yaratır.

Spor gibi hareketli faaliyetlerde pratik kullanım sağlarlar.

Sporcu, makyöz, fotoğrafçı, eğlence sektöründe veya dış mekanda çalışanlar ya da işi gereği mikroskop, teleskop gibi alet kullanan meslekler için idealdir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst