gebe
  1. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    14 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.973
    Beğenilen Mesajlar:
    1.316
    Ödül Puanları:
    113

    Lezzet Kuralları

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında ßeLeN tarafından paylaşıldı.

    Özgür şef'imizden alıntıdır. Teşekkür ediyorum kendisine bu yazısı için.. Yemeği yaparsın ve herşeyiyle mükemmel olur fakat; İçine sevgini kattın mı? bu soruyada cevabınının kattım olması gerekir.

    Buyrun bir göz gezdirin hanımlar..
    [​IMG]


    LEZZET KURALLARI

    Yemek yapmayı terapi ya da zevk aldığınız bir oyun olarak görürseniz sonuç her zaman iyi olur. Ama yine de bazı kurallara ihtiyacınız olacak, bu hafta yemeğinize lezzet vermek için izleyeceğiniz yolları anlatacağım

    1-Yaşayan herkesin bir enerjisi vardır ama çok az kişi enerjisini istediği gibi yönlendirebilir. İyi yemek yapabilmek için enerjimizi yaptığımız işe tam manasıyla vermeliyiz. Bunun Türkçe meali; yemek yaparken tüm ayrıntılara konsantre olmalı ve yaptığımız işten zevk almalıyız. Hani bazen derler ya “İçine sevgimi kattım”, işte tam anlamıyla bunu yapmalıyız.
    2-Yapacağımız tarifin bütün malzemelerini önceden ayarlamalıyız. Yemeği yapmaya başlamadan önce tezgahımızın üzerinde hepsini görelim ki malzemeyi hissedelim.
    3-Seçeceğimiz malzeme her zaman en iyisi ve mevsiminde olmalıdır. En önemli etkenlerden birisidir kaliteli malzeme. Mevsiminde güzel bir domatesin üzerine koyulan sızma zeytinyağı, biraz sarımsak ve deniz tuzu nu tam buğday ekmeğiyle yerken alacağınız zevk belki dünyanın en güzel restoranında yemek yerken alacağınızdan fazladır.
    4-Yeni lezzetler yaratacağım kaygısına kapılmayın çünkü buluşlar her zaman tesadüf eseri ortaya çıkar. Lezzet verici elemanları birbirine çok karıştırmayın. Normalden fazla sayıda baharat kullanırsanız aromalar birbirine girecek ve ağızda hoş olmayan acı bir lezzet bırakacaktır.
    5-Yağ kullanımına dikkat edin. Bir yemeğin içinde yağı ne kadar gizlerseniz o kadar lezzetli olur ama dikkat edin satırı tekrar okuyun, şifre yağı gizlemek! Mesela soğan aslında su ve yağ tutucudur. Yemekte ya da zeytinyağlılarda ne kadar çok ince doğranmış soğan kullanırsanız o kadar sulu ve yağı saklayan bir yemeğiniz olur ki bu da eşittir lezzet demektir. Unutmadan söyleyelim robottan geçirdiğiniz soğanın yapısı bozulur ve yağ tutmaz.
    6-Lezzet artırıcıları her zaman mutfağımızda bulundurmak zorundayız ve tabii kendimize özel olanları hazırlamamız gerekiyor. Et, sebze, tavuk ve hatta balık suyu buzluğumuzda küçük küçük porsiyonlanmış şekilde her zaman olmalıdır.
    7-Baharatlar en önemli lezzet artırıcılardan sayılır. Kuru baharatları az da olsa kullanıyoruz ama tazeleri dünyamıza pek sokamadık. Önce bir aktara gidin ve her baharattan birer kaşık alın, üzerine ismlerini yazın, hatta internetten araştırın en çok nerelerde kullanılır diye. Sonra belli oranlarda en çok 3-4 tanesini karıştırarak kendinize değişik baharatlar yaratmaya çalışın.
    8-Taze baharatlarda da aynı kombinasyonları deneyin. Hatta oda sıcaklığında bıraktığınız bir parça tereyağını robotta taze biberiye, kekik, sarımsak ve dereotuyla çekin. Bir streçe sarıp derin dondurucuya atın. Yaptığınız yemeklerin içine piştikten sonra bir parça kesip atın. Kimsenin keşfedemeyeceği bir lezzete sahip olacaksınız. Düşünsenize böyle kaç kombinasyon yapabilirsiniz? Mesela içine rokfor peyniri eklerseniz başlı başına et sosu elde edersiniz.
    9-Bir de pişirme tekniklerini iyi kavramak gerekiyor, bu da zamanla kazanılacak bir olgu. Yaptığımız bazı yemeklerin bir gün beklemesi gerekebilir mesela, sulu yemeklerin. Bir gün beklediğinde lezzetleri tam oturur ya da kısa bir süre fırında yemeği demlendirmek lezzetinin tam oturmasına neden olur. Haşlama yemeklerinde incik, fırın yemeklerinde nuar güzel olur diyebilecek kadar etten anlamak gerekir.
    10-Son ve en önemli madde kendine güvenmek... Hata yapmaktan hiçbir zaman korkmayın zira yaptığınız her hata ileride yapacağınız yemekler için tecrübe olacaktır.


     
  2. *Gizemli Kıs*

    *Gizemli Kıs* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.781
    Beğenilen Mesajlar:
    265
    Ödül Puanları:
    0
    Saol belenimm
     
    ßeLeN bunu beğendi.
Lezzet Kuralları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. lezzet üçgeni

    lezzet üçgeni

    Malzemeler: -5 kaşık margarin -1 orta boy soğan -700 gr koyun kıyma -4/5 su bardağı et suyu -3 adet yumurta sarısı -700 gr civarında patates püresi Yapılışı: Soğanları ince şekilde kıyın. Bir yanda da etsuyunu bir taşım kaynatın. Başka bir tencerenin içine 3 kaşık margarini eritin yağ kızınca soğanları ilave edip hafif örseleyin sonra kıymayı da katıp sık sık karıştırarak birkaç dakika...
  2. tandır lezzeti

    tandır lezzeti

    Profilo'nun tandır lezzeti Yemek yapmayı seviyorsanız Profilo Tandır tam size göre. Elektrikle çalışan ürün, tandırda sote, ızgara ve kızartma yapmanızı sağlıyor. Ayrıca besinleri buharda da pişirebilen ürün, özel yapışmaz malzemeden üretildiği için çok da pratik. Pratik ve usulüne uygun pişirme tekniği sunan Profilo Tandır yiyeceklerin besin değerlerini koruyarak sağlıklı menüler...
  3. Lezzet

    Lezzet

    Rüyasında yediği, içtiği şeylerden memnun olan kimse hayatından da memnundur
  4. değişik bir lezzet

    değişik bir lezzet

    değişik yemek tarifleri değişik tavuk yemekleri tavuk tarifleri lezzetli yemekler lezzetli yemek Arkadaşlar size çok basit bir tavuk tarifi parmaklarınızı yiyceksiniz hemen deneyin Kendi ailenize göre ya tüm tavuk yada tabaklarda satılan parça tavuk tavuğu yıkayın,fırın tepsisine dizin,ayrı bir tabakta ketçap,salça,kekik,sarmısak,tuz kırmızı pul biberi karıştırıp biraz zeytinyağı gezdirdikten...
  5. Muçari Bir Karadeniz Lezzeti

    Muçari Bir Karadeniz Lezzeti

    Bu konu; muçari tarifi hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, daha önce hiç adını duymadığım bir hamur işi tarifini sizlelre paylaşmak istedim. İnternetten araştırdığımda bir karadeniz lezzeti olduğunu öğrendiğim (ki malzemelerde mısırununu görünce tahmin etmiştim ) muçari tarifi oldukça basit görünüyor. Eğer siz de benim gibi hamur işlerini seviyorsanız, sucuklu kek olarak da...

Sayfayı Paylaş