gebe
  1. Mirmiga

    Mirmiga Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    887
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Ödül Puanları:
    0

    Lifli Yiyecekleri Sofranızdan Eksik Etmeyin!

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında Mirmiga tarafından paylaşıldı.

    Lif yada fiber nedir? Fiber hayvansal besinlerde yer almayan sadece bitkisel besinlerde yer aldığı gibi bitkilerin yapısının sağlanmasına ve korunmasına yarar. Selüloz, hemiselüloz, polisakkaritler, pektinler, sakızlar, ligninler diet ile alınan fiberlere örnek olarak verilebilir.Bu maddelerin hepsi de kimyasal yapı olarak bir birinden farklıdır. Hepsinde ortak olan özellik nedeni ile kalın bağırsakların (kolon) hastalıklarının tedavisinde ve normal fonksiyonlarının sağlanmasında görev alır.
    Kolonun görevi Kalın bağırsağın temel görevi vücuttaki sindirim işlemini tamamlamaktır. Bu görevi önce bağırsaktan gelen besin artıklarının içindeki fazla suyu çekerek yapar. Eğer bu artıklar kalın bağırsaktan çok hızlı geçerse yeteri kadar su emilemez ve sonuçta yumuşak dışkı hatta ishal görülebilir.

    Öte yandan eğer geçiş çok yavaş olursa bu kez gerekenden fazla su emilir ve sonuçta sert dışkı ve kabızlık ortaya çıkar. Bu basit sorun ileride ortaya çıkabilecek çok daha ciddi problemlerin temellerini atar. Normal şartlar altında kolondan geçerken fazla suyu alınmamış olan besin artıkları bağırsağın son kısmı olan rektuma doğru ilerler. Dışkının yumuşak olması durumunda bu içerik kolaylıkla rektuma geçerken sert ve katı olduğu durumlarda bu geçiş çok güçleşir. Kolon içeriği rektuma göndermek için yüksek basınç uygulamak zorunda kalır. Kolonun uyguladığı basıncın da yetersiz kalması durumunda ek güce gereksinim doğar.

    Bu güç karın kaslarının kasılması yani ıkınma ile elde edilir. Kronik kabızlıktaki uzun süreli ıkınmalar kasık fıtığı, varis mide fıtığı,barsak duvarında zayıflık ve buna bağlı divertikül oluşumu, hemoroid (basur) ile anüste çatlak ve yırtıklara neden olabilir.

    Kaç tür fiber vardır?
    Besinlerde bulunan fiberin iki değişik türü vardır: suda çözünebilen ve çözünemeyen. Her iki fiber türü de taze sebze meyve ve baklagillerde bulunur. Suda çözünmeyen fiber su tutarak dışkının yumuşak olmasını sağlar. Fiber barsakların dalga şeklindeki kasılmalarını ve dolayısı ile içindeki maddelerin geçişini kolaylaştırır. Aynı zamanda barsak içini doldurarak iç boşluğunu genişletir ve bu sayede de barsak içeriği için yeterli alan sağlanmış olur. Ağırlığının çok daha fazlası kadar su tutabildiği için dışkının yumuşak kalmasını sağlar Tüm etki mekanizmaları bir araya geldiğinde kabızlık için uygun ortam ortadan kaldırılmış olur. Genel olarak suda çözünmeyen fiber dolgunluk ve doygunluk hissinden sorumludur. Dışkının miktarını ve yoğunluğunu ayarlarken kabızlık ve hemoroid riskini azaltır.

    Kolon kanseri riskini azaltan asıl etkenin bu fiber türü olduğu kabul edilmektedir. Öte yandan suda çözünen fiber, jel benzeri bir yapı oluşturarak dışkının su konsantrasyonunu artırır.Bu fiber türünün kan, kolesterol ve şeker düzeyini düşürdüğü kabul edilmektedir. Neden fiber almalısınız? Tamamen sağlıklı olduğunuzu düşünseniz bile her gün belirli bir miktarda fiber almalısınız. Fiber bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Yapılan pek çok çalışma yüksek lifli yiyecekler ile beslenen kişilerde kalın bağırsak (kolon) kanserinin çok daha az görüldüğünü ortaya koymuştur. Bunun nedeni düşük miktarlarda lif ile beslenen kişilerde kansere neden olabilen maddelerin (kanserojenlerin) bağırsaklarda daha uzun süre kalması ve bağırsaklar ile daha fazla temas etmesi olabilir.

    Yüksek miktarlarda lif aldığınızda fazla miktarda su tutan lif nedeni ile yediğimiz besin maddesinin sindirim sistemindeki içindeki hacmi artar ve beyninizde tokluk hissi duymanızı sağlar. Bu sayede aşırı yemek yemenin ve gereksiz kilo alımının engellenmesinde yardımcı rol oynar. Özellikle suda çözünebilen lifler kandaki kolesterol düzeylerinin düşürülmesine ve diyabetik kişilerde kan glukoz düzeyinin ayarlanmasında önemli rol oynar. Suda çözünen fiberin tek olumsuz etkisi kolonda gaz oluşturan bakteriler tarafından bolize edilip yıkılabilmesidir.Bu bakteriler zararsız olmakla birlikte gaz oluşumu nedeni ile kişiyi rahatsız edebilmektedir. Ne kadar fiber almalısınız? Hamile olsun ya da olmasın normalde kişinin günde alması gereken fiber miktarı 25-35 gram arasındadır. Gerekenden daha fazla lif tüketimi ishal ve şişkinliğe neden olabilir.

    Life karşı olan hassasiyet değişiklik gösterebileceğinden kişi ne kadar lif tüketmesi gerektiğine kendi deneyimlerine göre karar verebilir. Hedef normal barsak hareketlerini sağlayacak miktarlarda lif almaktır. Fiberin etkinliği suyla direkt ilişkili olduğundan yeteri kadar su tüketmek de son derece önemlidir. Fiber alımı meyveler kabukları soyulmadan yada suyunu sıkmadan tüketilerek arttırılabilir. Tahıllar fiber açısından son derece zengin besin maddeleridir. Benzer şekilde kabuklu meyvelerde zengin lif kaynaklarıdır. Sebzeleri pişirdiğinizde lif içeriklerinin değişmediğini

     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Temmuz 2016
Lifli Yiyecekleri Sofranızdan Eksik Etmeyin! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

    Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

    lifli yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin Sağlıklı beslenmek her şeyden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Sofranızdan eksik etmediğiniz bazı önemli yiyecekler hem kalbinizi koruyor, hem de formunuzu... Günümüzün stresli yaşam temposunda kalp krizi geçirme yaşı ne yazık ki her geçen gün biraz daha düşüyor. O yüzden de kalbimizi korumak için düzenli spor yapmamız ve sağlıklı beslenmemiz çok...
  2. Balığı sofranızdan eksik etmeyin  -2

    Balığı sofranızdan eksik etmeyin -2

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balığın, anne sütünden sonra en değerli besin olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık etinin ucuz protein ve enerji kaynağı olduğunu belirterek, kolay sindirilebilir, protein, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum...
  3. Sofranızdan turpu eksik etmeyin

    Sofranızdan turpu eksik etmeyin

    Özellikle ''karaciğerin dostu'' olarak bilinen turpun, bol vitamini nedeniyle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiği belirtildi. Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasat başladı. Yıllık 25 ton üretim gerçekleşen ve ilçe ekonomisine 15 milyon YTL katkı sağlayan turp, bu yıl da üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor....
  4. Hamileler bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin

    Hamileler bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin

    hamilelikte ne yenmeli,hamilelikte neler yenmeli,hamilelikte neler yenmez,hamilelikte yenmesi gereken besinler Hamilelik dönemi kadınlar için doğacak bebekleri için sürekli endişe yaşadıkları bir dönem. Acaba bebeğim besleniyor mu? Onu yeterince sağlıklı besleyebiliyor muyum? İşte bu endişelerden biraz da olsa kurtulmanız için gerekli besin grupları... Kuru kayısı Bir avuç kuru kayısı...
  5. Sahur ve İftar sofralarınızdan hoşafı eksik etmeyin

    Sahur ve İftar sofralarınızdan hoşafı eksik etmeyin

    Sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan ramazanda, açlık ve susuzluk ihtiyacının karşılanması için sahurda süt ve yumurta, iftarda hoşaf tüketilmesinin faydalı olacağı bildirildi. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan boyunca sahurda ve iftarda sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi ve her...

Sayfayı Paylaş