gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.022
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    Lokum Oldu 'lokumi'

    Konu, 'Güncel Haberler' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    Lokumu 'lokumi' adıyla AB'ye tescil ettirmek için harekete geçen Rumlar, fazla uğraşmayacak gibi görünüyor. Çünkü Türkiye, 6 aylık itiraz süresi boyunca resmi bir girişimde bulunmadı! [​IMG]


    Türkiye'nin en ünlü şekerlemesi olan lokum, Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere. Ancak "Türk lokumu" adıyla değil, Rumların girişimiyle "lokumi" adıyla...
    Lokumu "lokumi" adıyla AB'ye tescil ettirmek için harekete geçen Rumlar, isteklerini elde edecekler gibi görünüyor, çünkü Türkiye, 6 aylık itiraz süresi boyunca bu konuda resmi bir girişimde bulunmadı. Yakında lokumun, bir Rum şekerlemesi olarak ve "lokumi" adıyla AB'deki tescil işlemi tamamlanacak.
    Konuyu AP gündeme getirdi

    Bu konuyu işleyen AP, abonelerine konunun Türk ve Rum taraflarının görüşlerinin yer aldığı bir haber geçti. Habere göre, Adana'da lokumculuk yapan Adnan Özdoğru "Yıllardır dünya pazarında Türk lokumu Türk tatlısı (Turkish delight) adıyla bilinir. Rumlar lokumun nasıl yapıldığını bile bilmez" dedi. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde "lokumi" işiyle uğraşan George Gabriel ise "Kimse lokumiyi kendisinin ilan edemez" diyerek Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan'da lokumun aynı tarifle hazırlandığına dikkat çekti.

    Lokum, ana hammaddesi olan nişasta ve şekerin kazanlarda yüksek ısıda kaynatılmasıyla yapılıyor. Bu işlem sayesinde lokum, jelatinimsi ve çiğnenebilir kıvamını kazanıyor.

    'Boğaz rahatlatan'

    Osmanlıca rahat ul-hulküm yani 'boğaz rahatlatan' kelimesinden türeyen lokum, 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı.


    Milliyet

     
Lokum Oldu 'lokumi' konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Lokum

    Lokum

    Bakınız;Tatlılar.Rüyada lokum yemek kısa zamanda mutluluk verici bir haber alır. Bu haber sayesinde günleri mutlu geçer demektir. Rüyasında bir kutu lokum alan kimsenin hayatı gönlüne göre olur. Lokum ikram etmek başka insanları sevindirmek demektir. Sevinç verici haberdir.Rüyada lokum yedigini görmek, bugünlerde bir dedikodu isiterek çok üzülecegine delalet eder. Bademli veya fistikli lokum...
  2. İrmİklİ lokum

    İrmİklİ lokum

    irmikli lokum irmikli lokum tatlısı sütlü tatlısı cevizli irmik lokumu tarifi hindistan cevizli irmikli ve sütlü tatlılara bayılırım çok kolay ve lezzetli bi tarif göze hitap ediyor.. Malzemeler: 3 su bardağı süt 7 çorba kaşığı irmik 7 çorba kaşığı şeker 1 paket krem şanti Üzeri için hindistan cevizi Yapılışı: Orta boy tencerede süt, şeker ve irmiği koyulaşıncaya kadar karıştırarak...
  3. Bursa lokumu

    Bursa lokumu

    bursa lokumu bursa lokumu tarifi Gerekli Malzemeler Un (2 bardak), Yoğurt (1 çorba kaşığı). Süt (1/2 bardak), Tuz (1 çay kaşığı), Şeker (1 kahve kaşığı). Yumurta (1 adet), Margarin (1,5 çorba kaşığı) Harcı için; Tahin (2 çorba kaşığı), Antep fıstığı (3 çorba kaşığı), Toz şeker(2 çorba kaşığı) Pişirme Sûresi: 15 dakika fırında (önceden 180 derecede ısıtılmış) Sayı: 12-14 Adet Hazırlanışı: I....
  4. Sadrazam Lokumu

    Sadrazam Lokumu

    sultan lokumu oktay usta oktay usta sadrazam lokumu sadrazam padişah sosyete tarifi Ünlü Usta Oktay Ustanın verdiği bir tarif umarım beğenirsiniz kızlar =) Sadrazam Lokumu İçin Gerekli Malzemeler; 4 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 paket kabartma tozu 1 su bardağından 2 kaşık kadar fazla un Kreması için: 2.5 su bardağı süt 1 paket vanilya 4 kaşık un yarım su bardağı şeker...
  5. Lokum Poğaça.....

    Lokum Poğaça.....

    Lokum Poğaça: Malzemeler: 1 su bardağı ılık süt 1 su bardağı ılık su 3 adet yumurta, sarıları üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ aldığı kadar un 3 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket instant maya içine, peynir rendesi Hazırlanması: Süt, su, yumurta akları ve yağı kabınıza koyun. Üzerini yaklaşık 2 su bardağı un ile kapatın. karşılıklı...

Sayfayı Paylaş