Londra Tatil Bilgileri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Londra Tatil Bilgileri
YOLCULUK ÖNCESİSaat Farkı:
Londra, Türkiye’den iki saat geridedir.
İklim:
İngiltere’nin en belirgin özelliği, hemen hemen her zaman ıslak olmasıdır. Ekim ve Mayıs ayları arasında genellikle hava tüm gün boyu bulutludur. Londra’yı gezmek için en uygun aylar Mayıs ve Haziran’dır. Ülke genel olarak ılık bir iklime sahip olmasına rağmen kış döneminde ani ısı düşüşleri görülmektedir. Yazın ise sıcaklık en fazla 25 C olmaktadır ki bu da çok sık yaşanmaz. Kısaca İngiltere’ye yılın hangi mevsiminde giderseniz gidin yanınıza bir yağmurluk almayı ihmal etmeyin.
Aylara Göre Ortalama Sıcaklıklar:
Ocak: 3 °C
Şubat: 4 °C
Mart: 6 °C
Nisan: 8 °C
Mayıs: 11 °C
Haziran: 14 °C
Temmuz: 17 °C
Ağustos: 16 °C
Eylül: 14 °C
Ekim: 11 °C
Kasım: 7 °C
Aralık: 4 °C
Sağlık:
Olası bir rahatsızlığa karşı sağlık masraflarının karşılanması açısından sağlık sigortası yaptırmakta yarara var. Ülaaae giriş yapmadan önce herhangi bir koruyucu aşıya ihtiyaç yok.
Haberleşme:
Türkiye’den Londra’yı ararken
00 + 44 + 207 + numara (Londra merkez için)
00 + 44 + 208 + numara (Londra çevresi için)
Londra’dan Türkiye’yi ararken
00 + 90 + şehir kodu + numara
İngiltere’deki telefon kulübelerinden hem madeni para ile hem de hemen her marketten kolaylıkla satın alabileceğiniz farklı limitlerdeki kartlar ile telefon etmeniz mümkün. Telefonların kullanımı ile ilgili bilgi hem telefon kulübelerinde hem de kartların üzerinde mevcut.
Bunun yanı sıra bazı özel telefon şirketlerinin indirimli uluslararası haberleşme hizmetleri de bulunmaktadır.
Ulaşım:
Londra’ya uçan uçaklar Heathrow, Gatwick ve Stansted Havaalanlarına inmektedir ve hava trafiği en yoğun olan Heathrow’dur. Bu alanlardan Londra’ya çeşitli şekillerde ulaşmanız mümkün;
Heathrow: Londra şehir merkezi
Metro / 3.30 - 4.30 GBP (tek yön)
(Terminal 1, 2 ve 3’ten) Piccadilly Hattı / Her 5 - 9 dakikada bir / Süre 40 dakika
(Terminal 4’ten) Piccadilly Hattı / Her 5 - 9 dakikada bir / Süre 45 dakika
Heathrow Express / 10 GBP (tek yön) - 20 GBP (gidiş - dönüş)
Her 15 dakikada bir / Süre 15 - 20 dakika
Otobüs / 1.20 - 1.50 GBP (tek yön)
N97 numaralı araç / Her 30 dakikada bir / Süre 1 saat
Taksi / 30 - 32 GBP / Süre 1 saat
Gatwick: Londra Victoria Tren İstasyonu
Gatwick Express / 8.90 GBP (tek yön)
04:30 - 00:30 arası her 15 dakikada bir, diğer saatlerde her 30 dakikada / Süre 30 dakika
Gatwick: Londra şehir merkezi
Flightline 777 / 7.50 GBP (tek yön) / Çalışma saatleri 05:20 - 20:20
Öğleden önce 30 dakikada bir, öğleden sonra saatte bir / Süre 1 saat 15 dakika
Thameslink / 9.20 GBP (tek yön) / Çalışma saatleri 03:45 - 00:15
Her 15 dakikada bir / Süre 45 dakika
Taxi / 55.00 GBP / Süre 1 saat 30 dakika
Stansted: Londra Victoria Tren İstasyonu
Flightline 777 / 9.00 GBP (tek yön)
08:00 - 18:00 arası her saat başı, sonra saat 20:00 ve 22:00’de / Süre 1 saat 35 dakika
Stansted: Londra Liverpool Street İstasyonu
Stansted Express / 10.40 GBP (tek yön) Her 30 dakikada bir / Süre 45 dakika
Taxi / 50 GBP / Süre 1 saat 15 dakika
Dikkat! Yasak:
İngiltere’ye uyuşturucu ilaçlar, silah ve sağlığı ya da çevreyi tehdit edici ürünler (bazı bitkiler, et ürünleri ve hayvan ürünleri) sokulması yasaktır. Uyuşturucu kaçakçılığına karşı ülkede yüksek cezalar söz konusudur. Uyuşturucu kaçakçıları ülaaae seyahat eden turistleri kandırma eğiliminde olduğundan, tanımadığınız kişilerin çanta veya paketlerini yardım amaçlı dahi olsa gümrükten geçirmemeniz en doğrusudur.
Ayrıca ülaaae evcil hayvan sokulması da olası hayvan hastalıklarından korunma amacıyla kesinlikle yasaktır. İstisnai olarak, özel seyahat lisansına sahip evcil kuşları, 35 günlük karantina süresi kabul edildiği takdirde ülaaae sokmak mümkündür.
Avrupa Birliği ülkeleri dışından seyahat edenlerin gümrükten geçirebilecekleri ürünler için belli sınırlamalar söz konusudur. 200 adet sigara, 50 adet puro, 250 gram tütün, 2 litre sofra şarabı, 1 litre %22 alkol oranına sahip içki veya 2 litre alkol oranı %22’den düşük içki, 60 cc parfüm, 250 cc kolonya ve değeri 145,-GBP‘yi geçmeyen diğer ürünleri gümrüksüz olarak ülaaae sokmanız mümkün. Belirtilen değerleri aşan ürünler için sadece değeri aşan miktar değil tüm miktar üzerinden gümrük ödemeniz gerekmektedir. 17 yaşın altındakilerin yanlarında alkollü içecek ve tütün ürünleri bulundurmaları yasaktır.
Aklınızda Bulunsun:
İngiltere’de standart elektrik voltajı 230 - 240V’tur. 220V ile çalışan elektrikli aletler genellikle problemsiz olarak çalışır, ancak yine de üretici firmaya danışmakta yarar vardır.
Prizler 3 girişli olduğundan, yanınızda bir adaptör bulundurmanız beraberinizdeki elektrikli aletleri çalıştırabilmeniz için kolaylık sağlayacaktır.
Ani hava değişiklikleri ve uzun yürüyüşlere hazırlıklı olmak için yanınızda hafif giysilerin yanı sıra, kazak, şemsiye, yağmurluk ve rahat bir çift ayakkabı bulundurmanızda fayda var.
Londra şehir merkezinde kolaylıkla bulabileceğiniz “A - Z” Londra haritası, şehir içinde gideceğiniz her yere kolaylıkla ulaşabilmeniz ve gezilebilecek önemli yerleri görmeniz açısından oldukça yararlı.
KENTİ GEZERKEN
Kent İçi Ulaşım:
Metro (Londra’daki yaygın adı “Tube”), en hızlı ve kolay ulaşım şeklidir. Metro haritalarını istasyonlardan temin etmek mümkün. Metro trenleri hafta içi sabah 05:30’dan gece yarısına dek, hafta sonlarında ise 07:30’dan 23:30’a dek çalışır. Ülke dışından gelen ziyaretçilere özel “Visitor Travelcard” metro bileti ile 2, 3, 4 veya 7 günlük, sınırsız metro kullanım hakkına sahip olabilir; ayrıca bu bilet ile birlikte verilen ve Londra’nın birçok restoranında, müzelerinde ve gösterilerinde geçerli olan indirim kuponlarından yararlanabilirsiniz.
Otobüs ile ulaşım tek ve çift katlı otobüsler ile yapılmaktadır. Otobüs hatları oldukça karışık olduğundan gerektiğinde yetkili kişilerden yardım istenmesinde yarar var. Metro ve otobüsler için aynı biletler geçerli olduğundan günlük ya da haftalık olarak alacağınız biletlerle iki ulaşım şeklinden de yararlanabilirsiniz.
Taksi ile gideceğiniz yere ulaşmak isterseniz caddede işaret ederek durdurabilirsiniz; araç eğer üzerindeki lamba yanıyor ise duracaktır. Taksilere mümkün olduğunca taksi duraklarından binmeniz daha güvenlidir. Binmeden önce takside bir taksimetre olduğundan emin olun, eğer yoksa ücreti yola çıkmadan önce mutlaka sorun.
Kiralık araba ile seyahat etmek isterseniz ve 21-75 yaşları arasında iseniz, ülaaae giriş yaptığınız tarihten itibaren 12 ay boyunca kendi ehliyetiniz geçerli ve yeterli olacaktır. Araba seyir esnasında iken şoförün ve ön koltukta oturan yolcunun emniyet kemeri takma zorunluluğu var. İngiltere’de motorlu araçlar için hız limiti şehir içinde 48 km/s, bağlantı yollarında 96 km/s ve otobanda 112 km/s‘tir.
Kent Turu:
Tower Bridge
Tower Bridge, SE1 2UP, London / +44-20-7403 3761 / Tower Bridge Exhibition - index
En yakın metro: Tower Hill / Açılış saatleri: Her gün 10:00 - 18:00
Londra’nın ünlü tarihi noktalarından biri olan Tower Bridge’in kulelerinde yeralan sergide, rehberlerden köprünün neden inşa edildiği ve nasıl çalıştığı ile ilgili bilgi alabilir, Victoria dönemine ait buhar makinalarını görebilir, aynı zamanda harika bir manzaraya sahip olan kulelerden Londra’yı ve Thames nehrini seyretme fırsatı bulabilirsiniz.
Natural History Museum
Cromwell Road, SW7 5BD, London / +44-20-7942 5000 / Natural History Museum
En yakın metro: South Kensington / Açılış saatleri: Pzt - Cmt 10:00 - 17:50, Pazar 11:00 - 17:50
Yüzlerce ilginç interaktif sergi ile, dinozorlar, memeliler, insan biyolojisi, ekoloji gibi dünya dengesi ve canlıların yaşamına dair çok noktaya ışık tutan sergilerin yer aldığı bu müzede yapay bir depremi de deneyimlemeniz mümkün. Ayrıca Eylül 2002’de yeni yapılmakta olan Darwin Centre’ın bir bölümü de ziyarete açılıyor.
British Museum
Great Russell Street, WC1B 3DG, London / +44-20-7323 8000 / British Museum - Welcome to the British Museum
En yakın metro: Tottenham Court Rad, Russell Square veya Holborn
Açılış saatleri: Pzt - Çrş & Cmt - Pzr 10:00 - 17:30 / Prş - Cm 10:00 - 20:30
Sir Hans Sloane’ın koleksiyonları ile 1753 yılında Parlamento tarafından kurulan British Museum, dünyanın en göze çarpıcı müzelerinden bir tanesidir. Dünyanın her yerinden toplanıp bir araya getirilen, tarih öncesinden modern çağlara dek insanoğlunun ürettiklerinin sergilendiği bu etkileyici müzede, rehberler eşliğinde turlar, sohbetler ve özel sergiler de sunulan hizmetler arasındadır.
Kew Gardens
TW9 JAB, Richmond, London / +44-20-8940 1171 / Royal Botanic Gardens, Kew: Home Page
En yakın metro: Kew Gardens / Açılış saatleri: Hergün 09:30 - 16:00 / 19:30
300 dönüm alan üzerine kurulu, 40.000’den fazla bitki türünün yaşadığı muhteşem bahçeler ile birer tropikal ormanı andıran 7 dev sera, 2 sanat galerisi ve göz alıcı Japon bahçeleri size unutulmaz bir gün yaşatacak nitelikte. Doğanın kucağında harika bir piknik için de ideal bir mekan Kew Gardens.
Ne Yenir?
İngiliz Mutfağı Türk damak tadına pek hitap etmemekle birlikte, diğer ülkelerin yemeklerine ilgi duyan ve denemek isteyenler için tipik İngiliz öğünleri şöyle;
Kahvaltı - Yulaf lapası, sosis, domuz pastırması, yumurta, kızarmış domastes, tereyağ, kızarmış ekmek, reçel, çay veya kahve.
Öğle/Akşam Yemeği - Etli börek (domuz eti, sığır eti, tavuk veya böbrek ile doldurulmuş hamur işi), Cornish böreği (sığır kıyması, soğan ve patates ile doldurulmuş hamur işi), İskoç yumurtası (sosis etine ve ekmek kırıntısına sarılmış ve yağda kızartılmış haşlanmış yumurta), Çoban böreği (sığır veya koyun kıyması, baharat ve soğanla doldurulmuş, patates püresi ile servis edilen börek), Bubble & Squeak (yağda kızartılmış konserve sığır eti, lahana ve patates ile yapılan bir yemek), Fish & Chips (kızarmış patates ve sirke ile servis edilen kızartılmış morina, mezgit ya da pisibalığı filetosu), Ekmek ve Tereyağlı Puding (ekmek, tereyağ, şeker, vanilya, krema, üzüm ve reçel karışımının orta ısıdaki fırında pişirilmesi ile yapılan bir çeşit tatlı)
5 Çayı - Reçel ve krema sürülmüş küçük francala ekmekleri; domates, salatalık, tere ve somonlu sandviçler; Hint, Seylan, Çin veya İngiliz çayı ile servis edilir.
Öğle saatlerinde evlerinde olamayanlar, öğle yemeğini genellikle sandviç, salata gibi hafif yiyeceklerle veya fast food ürünleriyle geçiştirirler. Bu nedenle Londra’da sık aralıklarla sandviç barlara, coffee shoplara ve cafelere rastlamak mümkün. Ayrıca hemen hemen tüm İngiliz publarında da yemek servisi yapılmaktadır.
Özellikle şehrin merkezinde - Leicester Square, Piccadilly, Covent Garden ve Oxford Street civarında - Fransız, İtalyan, Hint ve Çin gibi farklı ülkelerin mutfağından yemekler sunan restoranlar bulmanız mümkün. Ayrıca sıkça rastlayabileceğiniz küçük ve sevimli cafelerdeki özgün yemeklerin ve harika tatlıların tadına da bakabilirsiniz.
Ne Alınır?
İngiltere’ye özgü hediyelik alışverişi yapmak niyetindeyseniz, ünlü İngiliz porselenleri, ekose İskoç kumaşları, çok çeşitli İngiliz çayları, naneli çikolatalar, İskoç viskisi, yöresel bal çeşitleri ve likörler size önerebileceklerimiz arasında.
Londra’nın en ünlü alışveriş bölgeleri arasında Oxford Street, New Bond Street, Regent Street, Piccadilly, Covent Garden, Knightsbridge ve Chelsea sayılabilir. Bu bölgelerde kıyafetten hediyelik eşyaya, oyuncaktan antikaya dek birçok ürünü ve tanınmış mağazaları bulmanız mümkün. Bunlar arasında Knightsbridge’deki Harrod’s mağazası mutlaka gidilmesi gerekenlerden biri.
Eğer açık havada kurulan pazarları gezmekten hoşlanıyorsanız işte bir kaç öneri;
Portobello - antika ve ikinci el pazarı Cumartesi günleri 07:00 - 18:00 arasında / En yakın metro: Notting Hill Gate & Ladbroke Grove
Camden Market - kıyafet, el işi ürünler, antika ve takı pazarı Cumartesi & Pazar günleri 09:00 - 18:00 arasında / En yakın metro: Camden Town
Covent Garden - el işi ürünler Her gün 10:00 - 19:00 arasında / En yakın metro: Covent Garden
Charing Cross Collector’s Fair - koleksiyoncular için madeni paralar, banknotlar, madalyalar ve pulların satıldığı bir pazar. Cumartesi günleri 08:00 - 16:00 arasında / En yakın metro: Embankment & Charing Cross
Wembley Market - kıyafet, çanta ve ev eşyaları pazarı. Pazar günleri 09:00 - 03:00 arasında / En yakın metro: Wembley Park & Wembley Central
 
Geri
Üst