Lycopene

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Lycopene
Domatese kırmızı rengini veren antioksidan bir maddedir. Beta caroten'inde (Vitamin A) üyesi olduğu carotinoidler ailesindendir. Besinlerde beta caroten'den iki kat fazla bulunur. Vücutta en çok prostat bezinde yer alır. Yapılan bir tıbbi çalışmalar lycopene'nin bazı kanserlere karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Lycopene bağlı olduğu ailedki giğer carotinoidlerin aksine A vitaminine dönüşmez. Diğer carotenoidler ve antioksidan vitaminler ile karşılaştırıldığında en yüksek etkiye sahip olduğu görülür. Lycopene değişik tıbbi çalışmalarda kanserleşme ve bakteriyel enfeksiyonlardan koruma konusunda etkin bulunmuştur. Bu çalışmalardan bazıları:

Milan Üniversitesi 1994, Dr.Franceschi : Haftada 7 domates veya domates ürünü yiyen kişilerde sindirim sistemi kanseri riski yarıya iner. (ağız, mide, kalın barsak, rektum)

Illinois Üniversitesi 1990, Dr.Vanenwyk: Yüksek miktarda lycopene alan kadınlarda cerviks (rahim ağzı) kanseri 5 kez daha az görülür.

John Hopkins Üniversitesi 1989 : Düşük lycopene değerlerine sahip kişilerde pankreas kanseri 5 kez daha fazla görülüyor.

Hawaii Üniversitesi, Dr.John Bertram: Lycopene ve canhaxanthin hücre kültürlerinde kanserleşmeye gidişi engelliyorlar.

Lycopene domateste bol miktarda bulunur. Erkeklerde prostat kanserinin görülme sıklığını ciddi oranda azaltır. Prostat kanserinde hücre çoğalmasını baskılar.
 
Geri
Üst