Maaşınızı alamıyorsanız mutlaka okuyun..

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Maaşınızı alamıyorsanız mutlaka okuyun..
Ekonomik krizi bahane edip aylardır personelinin ücretlerini süresinde ödeyemeyen çok sayıda işveren var.

İş Kanunu'na göre; ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretlerde mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemeyeceği ve yerine yeni işçi alınamayacağı, bu işlerin de başkalarına yaptırılamayacağı belirtilmiştir.

Ücretini aylık olarak alan işçilerin, çalıştıkları ayı izleyen ayın 20'sine kadar ödenmemesi halinde işçinin iş görme borcunu yerine getirmeyebileceği ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu durumda işçilerin izleyebileceği iki yol bulunmaktadır;


birincisi, işi bırakmadan her gün mesai zamanlarında işyerine gelmek, ama çalışmamak. Ücreti ödenmeyen işçi, iş görme edimini yerine getirmekten kaçındığı takdirde, kendisine çalışmadığı süreler için ücret ödenmeyeceği gibi bu sürelerde sigorta ilişkisinden söz edilemeyeceğinden çalışılmayan sürelerde sigorta primi ödenmeyecektir. Yargıtay kararlarında işçinin iş görme borcunu yerine getirmekten kaçındığı bu sürenin ücretini işverenden talep etmesi mümkün olmadığı, zira işçinin çalışmaması kendi iradesi ile oluşmuştur.

İkincisi de 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24/II-e fıkrası gereğince haklı nedenle işten ayrılarak işverenden kıdem tazminatı ile diğer işçilik haklarını (ücret, ikramiye, kullanılmayan yıllık ücretli izinlerin parası vs.) istemektir.


Karar sizin.


 
Geri
Üst