gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.164
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113

    Malatya Yemekleri

    Konu, 'Doğu Anadolu' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    malatya yemekleri malatya tarhanası nasıl pişirilir yemekleri nelerdir malatyanın malatyanın yemeklerinin isimleri Şu bir gerçekki doğu ve güneydoğu bölgelerizde ki yemek kültürü dillere destandır arkadaşlar kahvaltılarından tutun da yemeklerine kadar çok meşhurdur.İşte bu yemekleri meşhur olan illerimizden biri de Malatya:)
    Şimdi bakalım Malatya ilinin hangi yemekleri meşhurmuş eğer yolumuz düşerse gittiğimizde neler yemeden dönülmemeliymiş:tik:

    MALATYA YEMEKLERİNDE EN ÇOK KULLANILAN MALZEMELER

    Yöremizde yapılan yiyeceklerde kullanılan ana madde bulgurdur. Ancak değişik şekillerde hazırlanması, büyük ve küçüklüklerine göre gruplandırılarak kullanılması değişik isimler altında toplanmasına neden olmuştur. Baş bulgur, orta bulgur, yarma, sümüt gibi.

    Bulgur: Buğday suyla büyük kazanlarda kaynatılıp bezlerin üzerinde güneşe yayılarak kurutulur, kurutma esnasında bozulmanın (ekşimenin) olmaması için zaman zaman karıştırılmasına, yağmur gibi olaylarla ıslanmamasına itina edilerek kurutma yapılır. Kurutulan buğday elenerek ayıklanır, değirmende belli kıvamda öğütülür. Elenmek suretiyle büyüklüğüne göre gruplandırılır. Baş bulgur, orta bulgur, çiğ köftelik ve sümüt olmak üzere. Sümüte halk arasında simit de denir. Çiğ köfte için; çiğ köftelik bulgur (orta bulgurun daha incesi) kullanılır.

    Yarma: Etsiz köftelerin ve sarmaların yapımında kullanılır. Buğday yıkanır, kurutulur, ayıklanır. Değirmende belli bir kıvamda öğütülür. Bulgura göre daha ince ve unlu bir görünümü vardır. Yarma elenerek irileri ayırt edilir. Ayırt edilen iri yarmaya irinli adı verilir. Çorba ve bazı dolmalarda kullanılır.

    Dövme: Halk arasında genelime adı verilir. Buğday yıkanır, kurutulur, ayıklanır, değirmende biraz ezilmek suretiyle elde edilir. Genellikle çorbalarda, bazen da pilav yapımında kullanılır.

    Erik ekşisi: Yöremizde çok kullanılır. Özellikle ekşili köfte ve yemeklerde yer alır. Erik olgunlaşmadan toplanır, yıkanır büyük kazanlarda su ile kaynatılır. Bez torbalarda süzülerek posa ve suyu ayırt edilir. Suyu büyük tepsilerde güneşte bekletilerek kıvamlaştırılır, pekmez görünümdedir.

    Kef: Tereyağı eritilir, süzgeçten başka bir kaba geçirilir, dipte kalan tortulu kısma bir miktar un ilâve edilerek kavrulur, tuz atılır. Bu şekilde hazırlanan yiyeceğe kef denir. Lezzet vermek amacıyla özellikle çorbalarda kullanılır.

    Tarhana: Yöremizde hazırlanan tarhana, pek çok yörede hazırlanan un tarhanasından farklıdır. Dövmeyle hazırlanır. Dövme bol miktarda su ve tuzla iyice haşlanır. Fırından alınan ekmek hamuru maya olarak kullanılır. Ekmek hamuruna bir miktar un ve yoğurt karıştırılarak yoğrulur, mayalandırılır. Pişirilen dövme ılıklaşmaca, yoğurt, nane, maya ilâve edilerek iyice karıştırılır. Bez torbaya doldurulur, günde iki üç kez karıştırılarak suyunu iyice salması ve mayalanması sağlanır. (Bu işlem 45 gün sürer.) Parçalar halinde temiz örtülere yayılarak güneşte kurutulur. Kuruyan tarhana bez torbalarda kışlık erzak olarak muhafaza edilir.

    Mercimek: Yöremizde; çorba ve köftelerin yapımında kullanılır. Bu mercimeğe çekilmemiş mercimek ya da kahverengi mercimek denir. Yeşil mercimeğin yarısı büyüklüğünde ve rengi kahverengidir.

    Yarmaca: Siyah nohudun çekilmesi ile elde edilir. Görünümü nohudun ikiye bölünmüş ve biraz daha küçük halidir. Özellikle bulgur pilavı yapımında kullanılır.

    Samut: Dere otunun tuzla salamura olarak hazırlanmış haline denir.

    Kişniş: Kahverengi renkte güzel kokulu bir tohumdur. Kara kimyon adı da verilir. Teflon tavada kavrulduktan sonra havanda ezilir, toz haline getirilerek kullanılır. Ayrıca şekerleme sanayinde "kişniş şekerleri" yapımında kullanılır.

    Maş: Kara nohut görünümünde biraz daha koyu renkli bir tohumdur.

    Külah: Yaz mevsiminde dolmalık biber, patlıcan, salatalık oyularak bez üzerinde veya ipe dizilerek güneşte kurutularak hazırlanır. Bez torbalarda kışlık erzak olarak muhafaza edilir. Yöremiz köfteleriyle ünlü bir yöredir. Köfteler deyince akla hemen bulgur ya da yarma kökenli yemekler ve sarmalar gelir. Malatya'da ünlü olan bu köfteler çok çeşitlidir. Hemen hepsi, hazırlanan bu kitapta mevcuttur. Özellikle sarmaların yapımında kullanılan kiraz ayva fasulye yapraklan iplere dizilerek güneşte kurutulup kış için uygun yerlerde muhafaza edilmektedir.

    Malatya Mahalli Yemekleri sayfalarımızın oluşturulmasında Malatya Valiliği tarafından 1996 yılında yayınlanan "Malatya'nın Mahalli Yemekleri" adlı kitaptan yararlanılmıştır.

    Kitabı Hazırlayanlar

    Cengiz CANTÜRK - Vali Yardımcısı (1996)

    Durmuş Doğan - MEKSAV Müdürü (1996)

    Bahriye BAŞARANLAR - Kız Meslek Lisei Aile

    Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeni (1996)


     
    zuzu44 bunu beğendi.
  2. isimsiz

    isimsiz Forum Okuru

    bulamadım işime yaramadı
     
Malatya Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Malatya gelenekleri

    Malatya gelenekleri

    malatya gelenekleri malatyanın gelenek ve görenekleri malatyanın gelenekleri malatya adetleri örf ve adetleri Malatya tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Aslantepe, Nemrut Dağı, Fırıncılar Höyük, Bayramtepe Höyük, Ören Höyük, ikinciler Höyük, Aslantaş, Kağköy Kaya Kabartmaları, Levent Vadisi, Ansur ve Kaletepe Höyük görülebilecek arkeolojik alanlardır. DOĞUM...
  2. Malatya...!

    Malatya...!

    bende malatyalıyım varmı toprağım (=
  3. Malatya Tarihi, Geçmişten Günümüze Malatya

    Malatya Tarihi, Geçmişten Günümüze Malatya

    malatya tarihi geçmişten günümüze malatya malatyanın tarihi geçmişi malatyanın geçmişi Malatya ilinin geçmişten günümüze kadar tarihi yapısı gelişimi hakkında bilgilere geldi sıra:tik: Medeniyetlerin doğduğu Avrasya‘yı bir uçtan öteki uca kat edip Avrupa’nın batısı ile Asya ‘nın doğusunu birleştiren ve medeniyetlerin yayılma yolunu ifade eden eksen Anadolu ‘dan geçmektedir. Avrasyanın bu...
  4. malatya melekleri

    malatya melekleri

    malaya meleği kaysı güzelleri nerdesiniz memleketimi özledim ya biraz kaysı resmi koyup hasret gidereyim nisan mayıs aylarında böyle çiçek açar kar yağmış görüntüsü verir sonra böyle çağla olur ayyyy ne tatlıdır onu tuzlayıp yemesi.. sonra böyle olgunlaşır tadına doyum olmaz sonra işlem görüp sizlere sunulur afiyet olsun
  5. Elmalı Köfte (Malatya) yemeğinin Hazırlanışı

    Elmalı Köfte (Malatya) yemeğinin Hazırlanışı

    Bilmediğim bir yemek...Ama denemeyi düşünüyorum...Bakalım :) 2 su bardağı yarma 2 su bardağı yoğurt 4-5 tane ekşi elma 2 yemek kaşığı tereyağı 3-4 baş kuru soğan 1 yemek kaşığı un Tuz Elmalı Köfte (Malatya) yemeğinin Hazırlanışı Yarma, tuz ilâvesi ile yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır. Elmalar soyulup büyük parçalar...

Sayfayı Paylaş