gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Mangal Yakmayı Sevenlere Sağlıklı Et Pişirmek İçin Püf Noktaları

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    sağlıklı et pişirme sağlıklı mangal ızgara yapmanın püf noktaları


    Havayı biraz iyi gördük mü milletçe pikniğe gitmeyi, mangal yapmayı çok severiz melekler :) Hatta kimimiz hava soğuk da olsa sıkı sıkı giyinip yine çıkar mangalımızı yakarız. Onun keyfi de başka olur :D:D Bu en büyük zevkimiz konusunda sağlığa zararlı diye zaman zaman haberler çıkıyor. Peki acaba mangal gerçekten zararlı mı ? Mangalda sağlıklı et pişirme nasıl olmalı ? Makalemizde tüm bu bilgileri bulacaksınız..


    [​IMG]


    Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi kanser yapıcı maddelerin yüksek düzeye çıktığını, özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin üzerine yapışabildiği için kanser riski oluştuğunu söyleyen Metabolizma ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlıklı mangal pişirmenin yollarını şöyle açıklıyor:

    Mangalda pişirirken en sık yapılan hatalar nelerdir?

    Eti yağlı şeçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Türk halkı mangal yapmaya çok düşkün olduğundan seçilecek en iyi korunma yöntemi tabii ki tamamen vazgeçmek değil ancak mangal sıklığını azaltmaktır.

    Sağlıklı mangal yapmanın püf noktaları nelerdir? Kömür seçiminden mangal seçimine, mangalı nasıl temizleyeceğimizden ızgaranın ne kadar yüksekliğe konulacağına kadar püf noktalarını anlatır mısınız?

    Sağlıklı mangal için pişirme yönteminden önce, et ve et ürünlerini, özellikle de kırmızı eti azaltıp sebze seçimine ağırlık vermelisiniz. Mangalda patlıcan, kuru soğan, patates, yeşil biber gibi sebzeleri közleyin ve tabağınıza daha çok bunlardan koymaya çalışın.

    Et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına neden olduğu için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski azaltacaktır. Örneğin 5 dakika fırında pişirmek gibi.

    Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçükparçalı ürünler tercih edilmelidir.

    Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterin, etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun. 15 cm'lik bir mesafe yeterli olacaktır. Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlayın ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakın. Böylece etin yavaş yavaş pişmesini sağlarsınız.

    Mangalınızı yağlamak zararlı maddelerin ete yapışmasını engelleyecektir. Mangalı kullandıktan sonra iyice temizlemek, mangala yapışmış zararlı maddelerin sonraki seferde gıdalarınıza yapışmasını engeller.

    Duman nasıl bir zarar veriyor ve bunu önlemek için neler yapabiliriz?

    Duman da kanserojen etki yaptığı için, besinin yağı ve suyunun ateşe düşmesini ve dolayısıyla duman oluşturmasını engellemek gerekir. Yağsız etler daha az damlayacağı için daha az duman oluşur. Bu nedenle pişirilecek etleri seçerken daha az yağlı etleri tercih etmek gerekir.

    Mangal etinin yanında, zararını azaltıp daha sağlıklı hale getirmesi için ne yenilmesini tavsiye edersiniz?
    Etin yanında C vitamini açısından zengin taze sıkılmış portakal suyu ve bol maydanoz salatası yiyin. Antikanserojen maddeleri içeren (likopen, polifenol, isoflovanoid, allium gibi bileşikler) sebze ve meyveler tüketilerek mangalın zararlı etkilerine karşı dengeleme yapılabilir.

     
Mangal Yakmayı Sevenlere Sağlıklı Et Pişirmek İçin Püf Noktaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. püf noktaları<<  Mangal yaparken...

    püf noktaları<< Mangal yaparken...

    Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir. Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömür...
  2. Mangal keyfinin püf noktaları

    Mangal keyfinin püf noktaları

    mangalda pirzola mangal pirzola Malum mangal mevsimi açıldı ve bizim Türk kültürümüzün en önemli parçalarından biride şüphesiz ki mangal keyfidir=) Sizlere mangal keyfinizi doyasıya yaşamanız adına gerekli olan tüm püf noktaları veriyorum 1-Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan...
  3. Sağlıklı bronzlaşmanın püf noktaları

    Sağlıklı bronzlaşmanın püf noktaları

    güneşte nasıl bronzlaşılır en iyi nasıl bronzlaşılır denizde Sağlık bronzlaşmak, nasıl bronzlaşılır, püf noktaları, incelikleri, hakkında detaylı bilgiler Bronz bir ten hepimizin hoşuna gider...Fakat bronzlaşayım derken zararlı güneş ışınlarına maruz kalırız...Güneşin zararlı ışınlarını en aza indirmek ve sağlıklı bronzlaşmanın yollarını bu yazımızda bulabilirsiniz melekler Çok fazla...
  4. Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları

    Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları

    Tez elden zayıflamam lazım ama sağlıklı olsun acaba Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları nelerdir
  5. Sağlıklı vajinanın  püf noktaları

    Sağlıklı vajinanın püf noktaları

    vajina temizliği,vajina bakımı,vajinal enfeksiyonlardan nasıl korunum,vajinal enfeksiyonlardan korunmanın yolları,sağlıklı vajina için yararlı bilgiler Hayat boyu en az bir kez karşılaşma ihtimaliniz olan vajinal enfeksiyonlar hakkında bilmeniz gerekenler bu yazıda… Vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetler, genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar...

Sayfayı Paylaş