Manisa Şehir Tanıtımı

manisa müzeleri

Manisa Arkeoloji Müzesi (Merkez)

00121845.jpg


Manisa ve çevresinin arkeoloji yönünden son derece zengin olmasından ötürü, ilk defa Manisa’da bir müze kurulması 1934 yılında düşünülmüştür. O zamanki Halkevi’nin çabaları Manisa’da görevli öğretmen ve diğer gönüllü kişiler yöreden eser toplamaya başlamışlardır. Vali Murat Germen’in önderliğinde Sultan III.Murat tarafından yaptırılan Manisa Muradiye Külliyesi’nin medresesi 1935 yılında restore edilerek toplanan eserler buraya taşınmıştır. Başlangıçta depo şeklinde olan medrese, 1943 yılında Manisa Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze Müdürlüğüne Halkevi Tarih ve Müze Şubesi başkanı Vahit Armağan getirilmiştir. Bundan sonra Muradiye Medresesi 1958-1962 yıllarında ziyarete kapatılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce onarımına başlanmış ve bu onarım Y.Mimar Süreyya Yücel tarafından yapılmıştır. Onarım tamamlandıktan sonra Müze yeniden düzenlenmiş, külliyenin imarethane bölümü de müzeye katılmıştır.

Manisa Arkeoloji Müzesi, arkeoloji ve etnoğrafya eserleri olmak üzere iki bölüm halindedir. Arkeolojik eserler külliyenin imarethanesinde, etnoğrafik eserler de medrese kısmında teşhir edilmiştir.

00121846.jpg


Müzenin arkeolojik eserler bölümünde Lydia Bölgesindeki höyük yerleşmeleri, Philadelphia (Alaşehir), Thyatira (Akhisar), İulia-Gordos (Gördes), Apollonis (Mecidiyehisar), Magnesia ad Sipylum (Manisa), Attalia (Selçuklu-Akhisar), Daldis (Kemer-Salihli), Tabala (Yurbaşı-Kula), Maioneia (Meye-Kula) gibi antik şehirlerden getirilmiş olan eserler sergilenmiştir. Müzede bu eserlerin yardımıyla Tunç Çağı ile Bizans dönemi arasındaki dönemler kronolojik bir şekilde teşhir edilmiştir. Bunların yanı sıra Kyble, Athena, Aphrodite, genç kız, genç atlet heykelleri, Meryem-İsa, Cebrail ve Mikail’in mermer rölyefleri; Sardes’teki tonozlu mezardan getirilen tavus kuşlu mezar freski, gümüş İncil muhafazası, çeşitli kandiller müzenin başlıca eserleri arasında gelmektedir. Ayrıca Prehistorik, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen altın mücevherler, bronz figürinler, fildişi saç tokaları gibi küçük buluntular da onları tamamlamaktadır.

00121847.jpg


Sardes’te 1957 yılında başlayan ve günümüzde de devam eden kazılarda ortaya çıkarılan çeşitli buluntular, sinagog mozaikleri, kitabeler, steller ve mil taşları da bulunmaktadır. MÖ.25.000 yıl öncesinde yaşamış olan insan fosil ayak izleri, Prehistorik Çağlarda ve Tunç Çağı’nda ölü gömme kültüne ilişkin örnekler, keramikler, rytonlar, mermer idoller, Klozomenai’den getirilen pişmiş topraktan lahitler ve Miken dönemi eserleri de sergilenmektedir.

Müzenin etnoğrafya bölümünde Manisa Ulu Cami minberinin ahşap kapı kanatları, XVI.yüzyıl çinileri, XVII.-XVIII.yüzyıla ait çeşitli yazmalar, kesici ve delici silahlar ile yöresel etnoğrafik eserler bulunmaktadır.


Saruhan Bey Mahallesi, Murat Caddesi No:107
Tel : (0236) 231 10 71
Faks : (0236) 232 00 62


Salihli Müzesi (Salihli)

Manisa Salihli ilçesinde, Kültür Bakanlığı’nın açmış olduğu Kültür Merkezinin bir salonu “Salihli Müzesi” olarak düzenlenmiştir.

Müzede Sardes kazılarında bulunan ve Salihli çevresinden toplanan, Manisa Müzesi’nde sergilenen eserlerin açıklaması fotoğraf ve haritalarla burada yapılmaktadır. Ayrıca müzede bir de Kybele köşesi düzenlenmiştir.

Müzenin etnoğrafya bölümünde ise yöresel halk sanatlarını yansıtan etnoğrafik malzemeye, giyim kuşam örneklerine ve silahlara yer verilmiştir.


Kültür Merkezi Salihli
Tel : (0236) 714 10 13


Kenan Evren Etnoğrafya Müzesi (Kula)

Manisa Kula ilçesinde, Kula Belediyesi tarafından 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in doğduğu iki katlı ev, Kenan Evren Etnoğrafya Müzesi olarak düzenlenmiş ve 23 Kasım 1985’te ziyarete açılmıştır.

Ege yöresi evlerinden olan bu ev, zemin ile birlikte iki katlı olup, moloz taştan yapılmıştır. Evin ön cephesinden doğrudan doğruya bir salona girilmektedir. Salonun iki tarafında ikişer oda bulunmaktadır. Bunlar yatak odası ve oturma mekânı olarak düzenlenmiştir. Salonun sağ köşesinden inilen bodrumda tarihi Kula halıları ile eski Kula evlerini yansıtan panolar sergilenmiştir.

Müzede Kula’nın tarihi geçmişi anlatıldıktan sonra, Kenan Evren’in ve ailesinin resimleri sergilenmektedir. Bunların yanı sıra günlük kullanım eşyaları, bakır ibrik, tepsi, sini gibi mutfak eşyaları ile porselen tabaklara, duvar aynalarına ve yöresel giysilere de yer verilmiştir.


Akgün Mahallesi 86.Sokak No:3 Kula
Tel : (0236) 816 70 00
Fax: (0236) 816 70 02
 
manisa anıtları

Atatürk Anıtı (Merkez)

Manisa il merkezinde Vilayetin önünde bulunan Atatürk Anıtı Heykeltıraş Hüseyin Özkan tarafından yapılmıştır.

Anıt yüksek bir kaide üzerinde olup Atatürk sivil giysiler içerisinde tasvir edilmiştir. Heykelin kaidesinde gençliği ve orduyu simgeleyen figürlere yer verilmiştir.


Saruhan Bey Anıtı (Merkez)

Manisa Muradiye Camisinin batısındaki meydanda Saruhan Bey’in Türbesi’nin yanında heykeli bulunmaktadır.

Heykel dikdörtgen mermer bir kaide üzerinde ayakta Saruhan Bey tasvir edilmiştir. Burada yerel giysileri içerisinde Saruhan Bey sağ ayağını ileri atarak yürür vaziyette olup sağ elini de göğsü üzerine kaldırmış durumdadır. Kaide üzerindeki plâkette de Saruhan Bey’in kişiliğini belirten bir yazı bulunmaktadır.
 
manisa sarayı

Manisa’da Saruhan Beyliği’nin kurucusu Saruhan Bey 1313 yılında kenti ele geçirdikten sonra burasını beyliğin başkenti yapmıştır. Bu durum Yıldırım Beyazıt’ın Manisa’yı 1390 yılında Osmanlı topraklarına katmasına kadar devam etmiştir. Yıldırım Beyazıt’ın Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilmesinden sonra Saruhan Beyliği diğer beylikler gibi bağımsızlığını bir süre daha devam ettirmiş ve Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1410’da ikinci kez Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Saruhan Beyliği ve Osmanlı döneminde Manisa önemli bir merkez olmuştur. Şehirde birçok eserler yapılmış ve bunların başında da Manisa Sarayı (Saray-ı Amire) gelmiştir. Günümüze gelemeyen Manisa Sarayı oldukça geniş bir alana yayılmıştı. Bugünkü konumu ile Hatuniye Külliyesi’nin bulunduğu yerden başlayarak istasyona, Atatürk Bulvarı’na ve batıda da Cumhuriyet Caddesi’nin bulunduğu 56 dönümlük bir alan içerisinde bulunuyordu. Çağatay Uluçay’dan öğrenildiğine göre; sarayın bulunduğu alanda Saruhan Beyi’ne ait köşk, çevresinde dört bölümlü odalar, üç hamam ve dört dönümlük bir bölümü kaplayan Saraçlar Odası, beş dönümlük Yeniçeriler Odası, sekiz dönümlük bahçeler ve ahırlar ile saraydaki görevlilerin yaşadıkları yerler vardı.

Osmanlı döneminde Sultan II. Murat’ın yeniden yaptırdığı, Fatih Sultan Mehmet’in genişlettiği bu sarayın 1445 yılında da en geniş konumuna ulaştığı kaynaklardan öğrenilmektedir. Kâtip Çelebi’nin Cihannüması’nda bu saray ile ilgili bilgiler bulunmaktadır:

“…ve Saray-ı Şehzadegân şark ve şimal canibinde haid şimal saray ki kapıları ol canibedir. Önü vasi meydandır. Kuzey-doğu tarafından duvarlarla çevrili şehzadeler sarayı vardır ki bu sarayın kapıları kuzey tarafında olup, ön tarafı geniş bir meydandır”.

Evliya Çelebi de 1671-1672 yıllarında geldiği Manisa’da, bu saraydan söz etmektedir:

”Şehrin aşağı şimal canibinde sahray-ı lâlezarda vaki olmuştur. Canibi erbaası kal’e gibi tuğladan mebni car köşe bir binayı metindir. Ve canibi garba nazır bir tahta kapusu vardır. Dairenmedar cürmü 3.300 adımdır. Ve asıtane tarafından bostancıbaşı ve 200 sarı külahlı bostancıları vardır. Daima bu bağı iremi tımar idüp anda olan selef mülüklerin halice ve havayice ve altın ve gümüş makulesi envai ve simüzer hüleleri ve fıskiye ve kadehleri ve gayri emanetlerin kurşunların ve mutâlla âlemlerin göz edüp bu bağ irem zatı tamir ve temrinle mukayyet olurlar ve mâhsulâtın bedel mesarif Asıtanede terkecibaşıya irsal cizyedendir. Bu cavzaı ve hadikai bağı cinan ile hıyaban yeridir. Kim adam maksurelerinde meka ettikte şukufesinin rayihai tayyibesinden alemin dimağı muattar olur. Ve cenabı bari ruyı arzda sun’un isar için ne kadar kere yüz bin elvan nebatı kiyahat es haratı hoş bu halketmiş ise de cümlesi bu gaytanı iremzatta mevcuttur. Ve selef ukalaların bu bağı sadrenci naksi terhedüp alettertip cırpı ile yüz bin şeceratı müsbiratı ve gayrı dirahtı çınarları ve kavak ve servi ve bıdı ve sernigünları ve gûnagûn şererei Tayyibeleri diküp saf saf alettertip dizülüp duru. Böyle bir sayedar ve koyah hıyaban hadikai sultandır”.

Nusret Köklü bu sarayla ilgili bilgiler vermektedir:

“Şehrin kuzey tarafındaki düzlükte, lâle bahçelerindendir. Dört bir tarafı tuğladan yapılmış, dört köşeli kale gibi sağlam bir yapıdır. Batı tarafına bakan bir tahta kapısı vardır. Çepeçevre cürmü 3.000 adımdır. İstanbul’dan gönderilen bostancıbaşı ve 200 sarı külahlı bostancılar bu bahçeyi daima tımar ederler. Ayrıca burada oturan eski padişahların ihtiyaçları için kullanılan altın, gümüş takımlar ve altın gümüş kaplamalı çeşme, fıskiye ve kadehler de onların idaresi altındadır. Bütün kaleleri, binaları, kurşunları ve yaldızlı alemleri gözeterek bu cennet bahçenin tamir ve onarımı ile de alakadar olurlar. Mahsullerden elde edilen kazancı İstanbul’da terekecibaşıya gönderirler. Senevi 700 akçe mahsulünden hâsıl olur. Neferlerin vazifeleri bunları toplamaktır. Duvarlarla çevrili bu bahçe öyle ağaçlarla dolu bir yerdir ki çiçeklerin güzel kokuları burada oturan insanların iliklerine siner. Dünyayı yaratan Allah’ın kudretini göstermesi için var ettiği yüz bin çeşitten fazla çiçekli bitkilerin hepsi de bu cennete eş olarak yapılan bahçede mevcuttur. Evvelce burada hizmet gören meraklılar bu bahçeyi tarhlarla süsleyip yüz binlerce çeşit çubuk ve meyve fidanını ayrıca çınar, kavak, servi ve salkım söğüt ağaçlarını ve renk renk kokulu çiçek fidanlarını sıra sıra dikip yetiştirmişlerdir. Burası işte böyle bol ağaçlıklı, gölgelik ve duvarlarla bahçeler sultanıdır ki ne kadar methetsek sözlerimiz yine eksik kalır”.

Toprkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Şemailnâme-i Ali Osman’da yer alan Manisa minyatürü bu sarayın XVIII.yüzyıldaki durumunu göstermektedir. Buna dayanılarak da sarayın ortada büyük bir kapısı bulunan revaklardan avlusuna girildiği görülmektedir. Birinci avlıda üç kuleli bir köşk ve avlunun sağ tarafında üstü tonoz, kapısı kemerli ve önünde küçük bir bahçesi olan bir köşk görülmektedir. Sarayın giriş kapısı karşısında on altı köşeli, kubbeli bir yapı görülmektedir. Buradan sarayın diğer bölümlerine geçilmektedir. Soldaki avluda ise, sokak ile bağlantılı yüksek duvarlı bir yapı vardır. Sokak yönündeki kapının üzerinde küçük bir kasır olduğu da bu minyatürden anlaşılmaktadır.

Manisa Sarayı’nın görkemli yaşantısı Sultan III.Mehmet ile birlikte son bulmuştur. Bu dönemde şehzadelerin İstanbul dışında yaşamaları yasaklanınca da Manisa Sarayı özelliğini yitirmiştir. Bundan sonra saray harap olmaya başlamıştır. Zaman zaman yapılan küçük tamirlerle ayakta tutulmaya çalışılmış ve son onarımını Mutasarrıf Galip Paşa 1901 yılında yaptırmıştır. Bu arada Sultan II.Abdülhamit de Anadolu’daki diğer vilayetlere gönderdiği saatlerden birisini de Manisa Sarayı’nın köşk kulesine koydurmuştur.

Kurtuluş Savaşı sırasında sarayın ahşap kısımları tamamen yanmış, yalnızca kâgir kısımları ayakta kalmıştır. Cumhuriyet döneminde sarayın eski haline getirilmesi için çalışılmış ancak, başarılı olunamamıştır. Halkevi binası bu sarayın temelleri üzerine yapılmıştır. Günümüzde Manisa’da bu sarayla ilgili hiçbir iz kalmamıştır.
 
manisa hamamları

Hafsa Sultan Hamamı (Merkez)

Manisa, İzmir caddesinde, Muradiye Külliyesi’nin karşısında, Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa tarafından 1522 yılında yaptırılmış olan Sultan Camisi’nin bir bölümünü çifte hamam oluşturmaktadır. Hamam külliyenin yapımından sonra 1539 yılında yapılmıştır.

Sultan Camisi’nin kuzey doğusundaki geniş bir arsa üzerinde yer alan hamam, doğu-batı doğrultusunda uzanan çifte hamam dikdörtgen planlıdır. Sultan Hamamı ismi verilen hamamın erkekler bölümünün kapısı caminin bulunduğu meydana açılmaktadır. Giriş kapısı üzerine Şair Alaşehirlizadenin Arapça altı mısralık bir kitabe yerleştirilmiştir:

“Kerem sahibi yüce Sultan ve Hükümdar Süleyman Han’ın anası Allah toprağını hayır ve ihsan etsin, nuriyle nurlandırsın. Halk için geniş ve güzel yapılı bir hamam yaptı. Allah günler bitinceye kadar bunu şerefli oyarak baki kılsın. Buranın tam tarihini anlatmak için Alaşehirli oğlu şöyle dedi: Bu hamamların en güzelidir.”

Bu kitabenin son mısrası ebcet hesabına göre h.946 tarihini göstermektedir. Buna göre de hamamın 1539 yılında tamamlandığı anlaşılmaktadır. Hamam yapılırken Hafsa Sultan İstanbul’da ölmüştür.

Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Soyunmalığı stalâktitli büyük bir kubbe örtmektedir. Kubbenin üzerinde bir aydınlık feneri bulunmaktadır. Kubbe eteğindeki yedi pencere ile içerisi aydınlatılmıştır. Ilıklık yan yana iki kubbe ile örtülüdür. Bu kubbelerden birisinin stalâktitleri Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasındadır. Sıcaklık da yıldız şekilli pencerelerin üzerinde bulunduğu büyük bir kubbe ile örtülüdür. Ortadaki göbek taşının çevresinde 12 kurna sırlanmıştır.

Hamamın kuzeyindeki kadınlar bölümü erkekler bölümünün eşidir.


Gülgûn Hatun (Dere) Hamamı (Merkez)

Manisa Çaybaşı’ndaki Gülgûn Hatun Hamamı Saruhanoğullarının önemli yapılarından birisidir. Yapıldığı dönemde Anadolu hamamları arasında en büyük hamam olarak nitelendirilmiştir. Manisa Şer’i Mahkeme kayıtlarında ve diğer yazılı kaynaklarda hamamın Saruhanoğlu’nun eşi Gulgûn Hatun tarafından yaptırıldığı öğrenilmektedir. Bunu belirten bir yazılı kaynakta : “Nişan-ı şerifi alişan hükmü odur ki; Manisa’da merhume Gülgûn Hatun kendi ruhuna Kur’an-ı Kerim okunması için vakfeylediği Dere Hamamını ve diğer evkafının...” hamamın Gülgûn Hatun tarafından yaptırıldığı belirtilmiştir.

Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık dönümlerinden meydana gelmişti. Kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapılan hamamın üzeri tuğla kubbelerle örtülmüştü. Dikdörtgen planlı hamam soyunmalık bölümüne yanındaki dere yönünden giriliyordu. Soyunmalı kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Tonoz örtülü ılıklığın ortasında bir göbek taşı yerleştirilmiştir. Hamamın güneyindeki sıcaklık bölümü haçvari planlı idi ve dört köşesine de halvet hücreleri yerleştirilmiştir.

Yapımından sonraki devirlerde harap olan bu hamam ile ilgilenilmemiş ve kendi yazgısına bırakılmıştır.

Çukur Hamam (Merkez)

Manisa Ulu Cami yanında, Ulutepe Caddesi’nin yanında bulunan bu hamam, güneyden geçen yoldan ötürü çukurda kalmış ve bu nedenle de Çukur Hamam ismi ile tanınmıştır. Hamamın günümüze gelen bir kitabesi olmamasına karşılık Şer’i Mahkeme Sicillerinde yapımıyla ilgili bazı bilgiler bulunmaktadır:

“Merhum Saruhanoğlu İshak Çelebi’nin Manisa şehrinde yaptırdığı camii şerif ve Mevlevihane’nin mütevellisi olan Şeyh Ali Efendi Şer’i toplantıda sözlü olarak, Mütevellisi olduğum adı geçen vakıftan olup bahsedilen caminin yanında çukur hamam denmekle bilinen tekli hamamın kubbeleri ve külhan, duvar ve camları ile bazı kısımları geçen günlerin tesiri ile yıkılmaya yüz tutmuş olup büyük bir ihtiyaçla tamir ve onarılmaya muhtaçtır. Mahkemenizden yerinde keşfinin yaptırılarak ne miktar para ile tamir olunabileceği hususunda tespit edilerek yazılması kabulümdür... Rebiülevvel 1075 (1664)”

Çukur Hamam kaba yontma taş ve aralarına sıralar halinde tuğlaların yerleştirildiği bir duvar örgüsü ile işlenmiştir. Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Batı yönünden girilen soyunmalık kare planlı 7.20x7.20 m. ölçüsünde olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Bu bölümün duvarlar oldukça kalın olup l.00 m. genişliğindedir. Ortasında da fıskiyeli bir şadırvan vardır. Kuzeydeki bir kapıdan ılıklığa geçilmektedir. Bu bölüm 5.20x5.20 m. ölçüsünde olup üzeri kubbelidir. Duvarların çevresine sedirler sıralanmıştır. Sıcaklık dört köşesine 2.85x2.85 m. ölçüsünde kubbeli özel mekânlar yerleştirilmiştir. Sıcaklık eyvanlı olup kuzeydeki bir bölüm alçak bir duvarla bölünmüş ve batak denilen Yahudilerin yıkanması için özel bir havuz haline dönüştürülmüştür. Bu da Muradiye Camisi ile Ulu Cami arasında eski Yahudi mahallesinin bulunduğunu ve bu hamamdan yararlanıldığını göstermektedir.

Hamamın kubbeleri kiremit ile örtülmüş, sıcaklığın kubbesine de bir aydınlık feneri yerleştirilmiştir.


Hatuniye Hamamı (Merkez)

Manisa il merkezinde Hükümet Konağının yakınında bulunan Hatuniye Külliyesi’ni Sultan II.Bayezıd’ın eşlerinden Hüsnüşah Hatun adına oğlu Şehzade Şehinşah,vakfiyesinden öğrenildiğine göre 1490-1491 yıllarında yaptırmıştır. Külliye cami, sıbyan mektebi, han ve hamamdan meydana gelmiştir.

Serabad Mahallesi’nde, Hatuniye Camisi’nin vakıfları arasında ismi geçen Hatuniye Hamamı 1940’lı yıllara kadar ayakta duruyordu. Vakfiyesinden de sabahları erkeklere, öğleden sonra da kadınlara ayrıldığı yazılıdır. Bu bakımdan hamamın tek hamam olduğu öğrenilmektedir.
Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiş, kaba ve moloz taştan tuğla derzli olarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı hamamın üzerinin kubbelerle örtülü olduğu kaynaklardan öğrenilmektedir.


Karaköy Hamamı (Merkez)

Manisa Karaköy semtinde bulunan Karaköy Hamamı’nın kitabesi bulunmadığından yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Ancak kaynaklardan bu hamamın İvaz Paşa vakfından olduğu öğrenilmiştir.

Hamamın yapımında moloz taş ve eski kalıntıların yapı malzemelerinden yararlanılmıştır. Hamam soğuklu ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamın girişi iki Bizans başlığına oturan mermer sütunların taşıdığı üç kubbeli revak şeklindedir. Ön cephe kırmızı tuğlalarla örülmüş ve geometrik şekillerle süslenmiştir. Üzeri kubbeli soyunmalık günümüzde onarım sonrası kiremitle kaplanmıştır. Nusret Köklü’den öğrendiğimize göre; eski resimlerinde bu bölümün üzeri orijinalinde çift kamburlu ve oluklu alaturka kiremitle örtülüdür.

Soğukluk kısmını örten büyük kubbenin çevresine soyunma yerleri yapılmıştır. Buradan dikdörtgen planlı üzeri dört kubbe ile örtülü ılıklığa, oradan da sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklığın orta mekânı kubbe ile örtülüdür. Ortasında sekizgen bir göbek taşının bulunduğu sıcaklığın külhana doğru çıkıntısının iki yanına iki kubbeli mekân ve küçük bölümler yerleştirilmiştir. Bu bölümün yanına soğuk su deposu ile tonoz örtülü külhana yer verilmiştir.


Hüsrev Ağa Hamamı (Merkez)

Manisa Sakarya Mahallesi’nde Hüsrev Ağa Camisi’nin karşısında buluna bu hamam camiye gelir sağlamak amacıyla Hüsrev Ağa tarafından 1558 yılında yaptırılmıştır. Hamam Hüsrev Ağa Camisinin yapımından üç yıl sonra yapılmıştır. Günümüzde harap bir durumda bulunan hamam kaba taş, yatay ve dikey tuğlalardan olup tek hamam plan düzenindedir. Batı yönünde sivri kemerli bir girişi bulunmaktadır. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Girişi tonoz örtülü olup bunun iki yanında önleri açık iki yuvarlak kemerli mekân bulunmaktadır.

Giriş kapısı üzerindeki kitabenin mealen anlamı şöyledir:

“Hayrat ve hasenat sahibi olan Hüsrev Ağa bu hamamı 966 yılının safer ayı ortalarında bina etmiştir.(Aralık 1558)”

Hamamın soyunmalık bölümünün üzeri kiremit örtülü kubbedir. Üzerine bir de aydınlık feneri yerleştirilmiştir. Bu bölüm 8.80x8.80 m. ölçüsünde kare planlı olup ortasına sekiz köşeli bir havuz yerleştirilmiştir. Bu bölümden dikdörtgen şeklinde ılıklığa geçilmektedir. Ilıklığın ortası küçük bir kubbe iki yanı da ayna tonoz örtülüdür. Sıcaklık dikdörtgen planlı, ortası kubbeli iki yanı ayna tonozludur. Ortasında sekizgen bir göbek taşı oturtulmuştur. Buradan kubbeli iki halvete geçilir. Hamamın arkasına da tonozlu bir külhan hamamı boydan boya kesecek şekilde yerleştirilmiştir.


Dilşikar Hamamı (Merkez)

Manisa, Tabakhane deresinin doğusunda, Dilşikar Mahallesi’nde, Dilşikar Hatun’un 1579 tarihli Dilşikar Camisi’ne gelir sağlamak amacıyla aynı tarihte yaptırılmıştır.

Hamam erkekler ve kadınlar kısımlarından olan Osmanlı hamam mimarisindeki çifte hamam plan düzeninde yapılmıştır. Hamamın her iki bölümü birbirinin eşidir. Hamamın moloz taş duvar örgüleri arasında yassa tuğlalar yerleştirilmiş ve duvarları bu şekilde örülmüştür. Günümüze harap bir durumda gelen hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamın üzeri kubbeli soyunmalık kısmından, tonoz örtülü ılıklığa oradan da Kare planlı kubbeli sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklığın ortasında sekizgen bir göbek taşı ile köşelerinde de halvet hücreleri bulunmaktadır.


Alay Bey Hamamı (Merkez)

Manisa Alaybey Mahallesi’nde bulunan hamam, Dilşikar Hatun’un eşi Ferhat Ağa tarafından yaptırılmıştır. Hamamın yapım tarihini gösteren kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan ve Dilşikar Hatun ile Ferhat Ağa’nın XVI. yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı göz önüne alındığında hamamın XVI. yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır.

Hamam moloz taştan yapılmış, duvar örgüleri arasına yer yer yassı tuğlalar yerleştirilmiştir.
Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmuş tek hamam plan düzenindedir.


Alaca Hamam (Merkez)

Manisa Murat Caddesi’nde bulunan hamamın yapım tarihi bilinmemektedir. Bunu belirten kitabe ile kayıtlara rastlanmamıştır. Osmanlı çifte hamam plan düzeninde olup yapımında moloz taş ve yassı tuğlalar kullanılmıştır. Mimari üslubundan XV.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Hamam soyunmalık, ılıklı ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soyunmalık kare planlı olup üzeri Türk üçgenlerinin yardımı ile merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Buradaki bir kapıdan ayna tonoz örtülü, dikdörtgen planlı ılıklığa, oradan da dikdörtgen planlı sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklığın üzeri merkezi bir kubbe ile örtülmüş, kubbe dışındaki mekânlar ise tekne tavanla kapatılmıştır. Ortasında sekizgen bir göbek taşının bulunduğu sıcaklığın sonunda iki büyük ve kubbeli halvet bölümüne yer verilmiştir.


Yakup Ağa (Cumhuriyet) Hamamı (Merkez)

Manisa’daki bu hamamı Darüssâde Ağası Yakup Ağa, 1574 yılında yaptırmıştır. Osmanlı hamam mimarisinde çifte hamam düzenindeki hamamın erkekler ve kadınlar bölümleri birbirinin eşidir. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Kaba yontma taş ve yassı tuğlalardan duvarları örülmüştür.

Soyunmalık bölümü kare planlı olup, üzeri kubbe ile örtülmüş, ortasına bir havuz yerleştirilmiştir. Ilıklık dikdörtgen planlıdır. Ilıklıktan geçilen sıcaklık oldukça geniş ve kare planlıdır. Üzerini örten, aydınlık fenerinin de bulunduğu, sekizgen kasnaklı, tromplu kubbenin altında sekizgen bir göbek taşı bulunmaktadır. Hamam günümüzde de kullanılmaktadır.


Paşa Hamamı (Akhisar)

Manisa Akhisar ilçesinde, Paşa Mahallesi’nde bulunan Paşa Camisi ile birlikte bu hamam da yapılmıştır. Cami 1469 tarihlidir. Hamamın da aynı tarihte yapıldığı sanılmaktadır. Mimari üslubu da XV.yüzyıla ait olduğuna işaret etmektedir. Hamamın banisi, aynı zamanda camiyi de yaptıran Sarı Ahmet Paşa’dır.

Hamam moloz taş ve yassı tuğlalardan örülmüş bir duvar işçiliği göstermektedir. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamamın soyunmalık ve sıcaklık bölümleri kubbelerle örtülmüş, soyunmalığın içerisine sekizgen bir havuz, sıcaklığın içerisine de yine sekizgen bir göbek taşı yerleştirilmiştir.

Hamam günümüzde halen kullanılmaktadır.


Sasa Bey Hamamı (Akhisar)

Manisa Akhisar ilçesindeki Hastane Höyüğünün 200 m. doğusunda bulunan bu hamamın yapım tarihi bilinmemektedir. Sasa Bey tarafından yaptırılan hamamın XV.yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

Osmanlı Hamam mimarisinde çifte hamam plan düzeninde olup, kadınlar ve erkekler bölümlerinden meydana gelmiştir. Moloz taş ve yassı tuğla taştan duvar örgüsü olan hamam, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Dikdörtgen planlı hamamın soyunmalık ve sıcaklık bölümleri kubbe ile örtülüdür. Sıcaklık bölümünün ortasında sekizgen bir havuz, köşelerinde de halvet hücrelerine yer verilmiştir.

Hamamın günümüzde erkekler kısmı işlevini sürdürmektedir.


Yeni Gülruh Hamamı (Akhisar)

Manisa Akhisar ilçesinde, Belediye Meydanında bulunan Yeni Gülruh Camisi’nin yanında bulunan hamamın yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Yapı üslubundan XV.yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

Moloz taş ve tuğladan yapılan hamam, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soyunmalık kare planlı olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Buradan geçilen ılıklıktan sonra yine kare planlı merkezi kubbeli sıcaklık bölümü ve onun arkasında da külhan ve su deposu bulunmaktadır.

Günümüzde hamam halen kullanılmaktadır.

Karaosmanoğlu Hamamı (Akhisar)

Manisa Akhisar ilçesi, Zeytinliova bucağında bulunan Karaosmanoğlu Hamamının yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Ancak hamamın Saruhanoğulları döneminde önemli bir konumu olan Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Hamam moloz taş ve yassı tuğladan yapılmış, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir.


Yeni Hamam (Kula)

Manisa Kula ilçesi, Kenan Evren Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan bu hamam Sungur Bey tarafından 1351 yılında yaptırılmıştır. Selçuklu mimari üslubundaki bu hamam, günümüzde önündeki caddeden ötürü yaklaşık 2 m.lik kısmı toprak seviyesinin altında kalmıştır.

Hamam moloz taş ve yassı tuğladan yapılmıştır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Dikdörtgen planlı hamamın soğukluk ve sıcaklık kısımları kubbe ile örtülüdür.


Küçük Hamam (Kula)

Manisa Kula ilçesinde bulunan bu hamamın yapım tarihi bilinmemektedir. Kudbittin isimli bir kişi tarafından yaptırıldığı söylenirse de bu kişinin kimliği hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Hamam moloz taş ve yassı tuğladan yapılmış olup, günümüze harap bir durumda gelebilmiştir.


Darkale Hamamı (Soma)

Manisa Soma ilçesi, Darkale Köyü’nün girişinde bulunan bu hamamın ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kitabesi günümüze gelememiş, kaynaklarda da bununla ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır.

Hamam moloz taş ve yassı tuğladan yapılmış, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Günümüzde kare planlı olduğu anlaşılan soyunmalığın duvarları yıkılmıştır. Bu bakımdan üst örtüsü hakkında bilgi edinilememiştir. Sıcaklık bölümü kareye yakın bir plan düzeninde olup, günümüzde halen kullanılmaktadır. Bu bölümün üzeri kubbe ile örtülmüş, iki yanına da birer halvet hücresi yerleştirilmiştir. Bunların da üzeri kubbe ile örtülüdür. Ana kubbenin ortasına göbek taşı yerleştirilmiştir.


Çarşı Hamamı (Soma)

Manisa Soma ilçesinde, Çarşı Camisi’nin doğusunda, Bedestenin de kuzeydoğusunda bulunan bu hamamın yapım tarihini gösteren bir kitabe günümüze gelememiştir. Çarşı (Emir Hıdır Bey) Camisi’nin vakfından olduğu ve 1791-1792 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır. Ancak hamam bundan sonra birçok değişikliğe uğramış ve günümüze orijinal konumunda gelememiştir.

Osmanlı mimarisinde çifte hamam plan düzeninde, kadınlar ve erkekler bölümü olarak yapılmıştır. Doğuda bulunan erkekler bölümü iyi bir durumda olmasına rağmen kadınlar bölümü çok haraptır. Hamam moloz taştan yapılmış ve yer yer de diğer yapılara ait taşlardan yararlanılmıştır.

Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soyunmalık ve ılıklık bölümü yıkılmıştır. Bununla ilgili herhangi bir bilgi edinilememiştir. Sıcaklık bölümü kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri kubbe ile örtülmüştür. Köşelerine dört eyvan ve dört halvet yerleştirilmiştir. Günümüzde halvetin bir tanesi ılıklık görevini yapmaktadır.
 
manisa çeşmeleri

Evliya Çelebi, Manisa’da 3000 çeşme olduğunu Seyahatnamesi’nde belirtmiştir. Bu çeşmelerden pek azı günümüze gelebilmiştir.


Pir Nefes Çeşmesi (Merkez)

Manisa Arpaalanı Camisi’nin köşesinde bulunan bu çeşme 1587 tarihli olup, şehrin kitabeli en eski çeşmesidir.

Kesme taştan yapılmış olan çeşme sivri kemerli bir niş içerisindedir. Ayna taşı üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Niş içerisinde ayna taşı ve yalağı bulunmaktadır.


Dilşikar Çeşmesi (Merkez)

Manisa Dilşikar Mahallesi’nde bulunan Dilşikar Camisi’nin yanındaki çeşmeyi, Dilşikar Hatun 1579 yılında cami ile birlikte yaptırmıştır.

Çeşme kesme taştan caminin bahçe duvarına bitişik tek cephelidir. Yuvarlak kemeri içerisinde ayna taşı, önünde de yalak taşı bulunmaktadır. Günümüzde halen kullanılmaktadır.


Alaybey Çeşmesi (Merkez)

Manisa Alaybey Camisi’nin bahçe duvarında bulunan bu çeşme iki cepheli olarak yapılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan çeşme sonradan yıkılmış yeri önündeki meydana katılmıştır.


Yarhasanlar (Derviş Hasan) Çeşmesi (Merkez)

Manisa Yarhasanlar Camisi’nin hazire duvarına bitişik olan bu çeşmeyi kitabesinden öğrenildiğine göre; Derviş Hasan h.1176 (1762-1763) yılında yaptırmıştır.

Kitabe:

“Bu ferahza çeşmei dilcuyi sahib-i hayır
Rahi hakikat etti icra sarfedüp malu menal
Teşnegan nuşine guya oldu ayni selsebil
Akti her katresi savet nümun kevserisal
Hafıza atşana işrab etti lûle tarihin
Çeşmei Derviş Hasan’dan daim iç acı zülal.
Sene 1176(1762).”

Çeşme kesme taştan yapılmıştır. Sivri kemer içerisinde altı satırlık kitabesi, ayna taşı ve önünde yalak taşı bulunmaktadır. Üzerinde bezeme elemanlarına rastlanmamıştır.


Süleyman Paşa Çeşmesi (Merkez)

Manisa Ayniali Camisi’nin bahçe duvarı üzerindeki çeşmeyi kitabesinden öğrenildiğine göre; Süleyman Paşa h.1224 (1809) yılında yaptırmıştır.

Kitabe:

“Asafı vala himem yani Süleyman Paşa
Namı camisine tasrih olacak bu dehiva
Bezledup malını hayrı hasenata daim
Fikr endişesidir ecri azim subhu mesa
İşte bu çeşmeyi bu mevzie tasmim ederk
Yaptı kevser gibi abını etti icra
Ömrü ikbal ile lûtfu keremi daim ola
Eyleye cümle hatadan memun Mevla
Yazdı bu katibi Divanı anın tarihinin
Pek latif oldu ve lakin bin zait amma
Dediler ehli mahalle bizi etti serap
Bu güzel çeşme-i ranayı Süleyman Paşa.”

Çeşme yuvarlak kemerli, kesme taştan, aynı taşı ve yalaktan meydana gelmiştir. Günümüzde kullanılmaktadır.


Kaval Çeşme (Merkez)

Manisa Kaval Çeşmesi kitabesinden öğrenildiğine göre; Hacı Mehmet ve Hacı Yakup 1480 yılında yaptırmıştır. Manisa’da yapılmış çeşmelerin en eskilerinden bir örnektir.

Çeşme ayna taşı, yalak ve arkasındaki su haznesinden meydana gelmiştir. Kesme taştan yuvarlak kemerli bir çeşmedir.


Ali Ekber Çeşmesi (Merkez)

Manisa Karaköy Mahallesi’nde bulunan bu çeşmeyi Sultan I. Murat döneminde yaşamış olan Hacı Mehmet bin Hacı Mübarek ve Hacı Yakup bin İbrahim 1480 yılında yaptırmıştır. Sonraki yıllarda Ali Ekber tarafından onarılmış ve onun ismiyle tanınmıştır.

Çeşme kesme köfeki taşından yapılmıştır. Ön yüzündeki yuvarlak bir niş içerisine onarım kitabesi ve ayna taşı yerleştirilmiştir. Önünde yalak kısmı bulunmaktadır.


Halil Efendi Çeşmesi (Merkez)

Manisa Adakale Mahallesi’nde İlyas Bey Mescidi’nin duvarında bulunan bu çeşmeyi kitabesinden öğrenildiğine göre; Halil Efendi 1747 yılında yaptırmıştır.

Kitabe:

“Bir habibi sahib-ül hayrat-ı hak
Eyledi lûtfuyla tevfika refik
Bu hayrat akva sebili yaptı ol
Buldu revnakle şeref çarı tarik
Remzedertşana tarih luleler
Karlı buzlu sukkeri aynül rahik 1160(1747).”

Çeşme moloz taştan bahçe duvarına yerleştirilmiş, mermer aynataşı yuvarlak kemer içerisine alınmıştır. Önünde yalağı bulunmaktadır.


Hacı Osman Çeşmesi Merkez)

Manisa Nişancı Paşa Mahallesi’nde bulunan bu çeşmeyi kitabesinden öğrenildiğine göre; Karaosmanoğullarıdan Osman Ağa 1692 yılında yaptırmıştır.

Kitabe:

“Sahibül hayrat Hacı Osman Ağayı kerim
Eyledi ihya bu ziba çeşme-i kıldı bina
Sarfı nakd edip keremle teşnigan işra bina
Oldu bu hayra muaffak yaptı pakı kenzma
Remzile der Hafıza bu la tarihin
Pek acaip çeşme durma iç abı şifa.”

Çeşme kesme taştan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli niş içerisinde ayna taşı, kitabe ve yalak kısmı bulunmaktadır.


Saruhan Bey Parkı Çeşmesi (Merkez)

Manisa Saruhan Bey Parkı içerisindeki bu çeşme, daha önce Dervişali Mahallesi’nde günümüze gelemeyen Rum Kilisesi’nin dış duvarı üzerinde bulunuyordu. Kilisenin yıkılması ve yerine Memleket Hastanesi’nin yapılması üzerine Anafartalar Mahallesi’ndeki Paşa evinin duvarına konulmuş, sonradan da bu parka yerleştirilmiştir.


Gülfem Hatun Çeşmesi (Merkez)

Manisa Göktaşlı Mahallesi’nde bulunan Göktaşlı Camisi’nin yakınında bulunan Gülfem Hatun Çeşmesi, kitabesinden öğrenildiğine göre; 1543 yılında Seyyide Gülfem Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Kitabenin mealen anlamı:

“Halk için bedelsiz çeşmeler yaptı
Onun adı Seyyide Gülfem idi
Allah onun ömrünün günlerini uzatsın
Allahehli tarih için
Aynen fiha tusemme selsebilen
h.950 (1543).”

Çeşme günümüze gelememiştir. Eski fotoğraflarından öğrenildiğine göre iki kesme taş dayanak arasında tuğladan sivri kemerli olup, arkasında haznesi bulunuyordu. Yuvarlak kemerli niş içerisinde tuğla ve kaba taştan çeşmesi ve önünde de yalak taşı bulunuyordu.


Ayniâli Çeşmesi (Merkez)

Manisa Ayniâli Mahallesi’nde bulunan bu çeşmeyi XIX. yüzyılın başlarında, Sultan II. Mahmut döneminde Manisa Sancak Beyi Süleyman Paşa yaptırmıştır. Kadı Sicillerinden öğrenildiğine göre; o yıllarda Ayniâli Mahallesi su sıkıntısı çekiyordu.

Çeşme, Ayniâli Camisi bahçe duvarına bitişik, sivri kemerli bir niş içerisinde olup moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Ayna taşı ve önündeki yalaktan meydana gelmiştir.


Molla Şaban Çeşmesi (Merkez)

Manisa Molla Şaban (Bektaş Kebir) Mahallesi’nde bulunan çeşme kitabesinden öğrenildiğine göre; XIX. yüzyılın ilk yarısında Manisa Sancak Beyi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır

Kitabe:

“Asaf-ı vâlâ himem yani Süleyman Paşa
Nam-ı samimisine tasrih olucak bud-u liva
Sarfedip malini hayr-ü hasenata daim
Fikr-i endişesidir ecr-i azim subh-u mesa
İşte bu çeşmeyi bu mevzie tasmim ederek
Yaptı kevser gibi hem abını etdi icra
Ömr-ikbal ile lütf-u keremi daim ola
Eyleye cümle hatadın anı maniun Mevlâ
Yazdıbu kitap Divanı anın tarihin
Pek lâtif oldu lâkin biri zaittir amma
Dediler ehl-i mahalle bizi etti seyrap
Bu güzel Çeşm-i rârâ-ı Süleyman Paşa.”

Bu çeşmenin suyu Papaz Uçurumu denilen yerden getirilmiştir. Çeşme moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli nişin içerisinde ayna taşı ile yalak taşı bulunmaktadır.


Hacı Pulat Mehmet Ağa Çeşmesi (Merkez)

Manisa il merkezinde bulunan Karaosmanoğlu Hacı Pulat Mehmet Ağa Çeşmesi 1790-1791 yılında Hacı Pulat Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır.

İki cepheli olan çeşme kübik gövdeli olup, üzerini bir kubbe örtmüştür. Cepheler mermer kaplıdır ve iki yandaki çifte porfir sütunlar at nalı şeklindeki bir kemeri taşımaktadır. Bu kemerin çevresinde taş bezemelere yer verilmiştir. Çeşme nişi içerisinde ayna taşı ve yalağı bulunmaktadır.


Taşçılar Mescidi Çeşmesi (Merkez)

Manisa Çarşı Camisi duvarına bitişik olarak 1799 tarihinde yapılmıştır.
Çeşmenin sivri kemeri içerisinde bitkisel motifler, ibrik, maşrapa gibi motiflere yer verilmiştir. Niş içerisinde ayna taşı ve yalağı bulunmaktadır.


İzzet Mehmet Paşa Çeşmeleri (Merkez)

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa 1798 yılında, Sadrazamlıktan alındıktan sonra Sakız Adası’na gönderilmiş, sonra da Mukataasından ötürü Manisa Sancağına gönderilmiştir. İzzet Mehmet Paşa Manisa’da on dört yıl kalmış ve 1827 yılında ölmüştür. Büyük Manisa yangınından sonra mezarlıklar kaldırılırken onun sandukası ve mezar taşı Manisa Müzesi’ne taşınmıştır.

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa Manisa’da bazı çeşmeler yaptırmış, çeşmelerin suyollarını onartmış, suyu kesilen çeşmelere su getirtmiştir. Paşa’nın yaptırdığı çeşmeler Dere Mahallesinde, Küçük Camii Şerif yanında, Akmescit’de Aşağı Ermeni Mahallesi’nde iki çeşme yaptırmıştır. Ayrıca bu çeşmelerle ilgili bir de vakfiye düzenlemiştir.

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’nın yaptırdığı bu çeşmeler günümüze gelememiştir.
 
manisa kütüphaneleri

Çeşnigir Kütüphanesi (Merkez)

Manisa il merkezinde, Çeşnigir Camisi yanında bulunan bu kütüphaneyi Karaosmanoğlu Hacı Eyüb Ağa 1831-1832 tarihinde yaptırmıştır.

Moloz taş ve tuğladan yapılan kütüphane, kare planlı olup, üzeri sekizgen kasnaklı basık bir kubbe ile örtülmüştür. Kütüphanenin önünde üç bölümlü bir revak bulunmaktadır.


Nişancı Paşa Kütüphanesi (Merkez)

Manisa il merkezinde Hacı Osman Ağa’nın yaptırdığı bu kütüphane 1789 tarihlidir.

Kütüphane moloz taş ve tuğladan yapılmış, altıgen planlıdır. Üzeri küçük bir kubbe ile örtülüdür.


Demirci Mahmut Çelebi Kütüphanesi (Merkez)

Manisa il merkezinde Çatal Cami’nin bitişiğinde bulunan bu kütüphaneyi Demirci Mahmut Çelebi 1862-1863 yılında yaptırmıştır.

Moloz taş ve tuğladan yapılan kütüphane sekizgen planlıdır. Üzeri kubbe ile örtülmüştür.


İshak Çelebi Kütüphanesi (Merkez)

Manisa’nın güneyinde, Sandıkkale Tepesi yamacında, Ulu Cami’nin karşısında bulunan bu kütüphaneyi Saruhanoğullarından İshak Çelebi 1378 yılında yaptırmıştır.

Moloz taş ve tuğladan yapılmış olan kütüphane, kare planlı, tek kubbelidir. Kütüphane bir süre ilkokul olarak kullanılmış ve daha sonra yıkılmış, günümüze gelememiştir.


Muradiye Kütüphanesi (Merkez)

Manisa Saruhan Mahallesi’ndeki Muradiye Yapı topluluğunun güneyinde medrese ile cami arasındaki avluda bulunan kütüphane, Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından 1812 yılında yaptırılmıştır.

Kütüphane sekizgen planlı, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Üzerini 7.00 m. çapında bir kubbe örtmüştür. Kütüphaneye kuzey cephesindeki beş basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır. Girişin önünde çapraz tonozlu küçük bir revaklı sahanlık bulunmaktadır. Yapının doğu, güney ve batı cepheleri dışa kapalıdır. Bunların iç yüzlerine sivri kemerli dolap nişleri yerleştirilmiştir.

Zeynelzade Kütüphanesi (Akhisar)

Manisa Akhisar ilçesinde, Hashoca Mahallesi’ndeki bu kütüphaneyi Akhisarlı Zeynelzade ailesi 1798’de yaptırmıştır.

Kütüphane moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Üst örtüsü tonozludur. 1805 yılı kayıtlarına göre kütüphane de 923 cilt el yazması kitap bulunuyordu.

Zeynelzade Kütüphanesi ismi ile Akhisar Merkez Parkında yeni bir kütüphane yapılmıştır.
 
Manisa Kilise ve Sinagogları

Thyateira Kilisesi (Akhisar)

00124342.jpg


Manisa Akhisar ilçesi merkezinde bulunan ve Tepemezarı olarak isimlendirilen alanda 1962 yılında başlayan araştırmalar, 1968-1971 yılında yoğunlaşmıştır. Burada MS.II-IV.yüzyıla tarihlendirilen bir portik (sütunlu cadde), MS.V-VI.yüzyıla ait bazı kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Bu yapı kuzey-güney doğrultusunda uzanan 40.00x10.00 m. genişliğinde bir yapıdır. Kesin olmamakla beraber bunun bir kilise olduğu sanılmaktadır.

Aziz Yuhanna’nın vahiylerinde yedi kutsal kilise arasında Thyateria kilisesinin de ismi geçmektedir. Bu yapıdan günümüze moloz taş ve tuğla duvarları gelebilmiştir.

Hıristiyanlık döneminde Aziz Yuhannes’in Anadolu’daki yedi kutsal kilisesi arasında Thyatreia da vardır. Gerçekte Aziz Yuhannes’in yazmış olduğu mektuplar, orada bulunan kiliselere değil, cemaatlere hitabendir. Bu bakımdan Thyatreia’daki Hıristiyan cemaatine mektubunda şöyle demiştir:

“Thyatreia’da olan kilisenin meleğine yaz. Ateş alevi gibi gözleri olan ve ayakları parlak tunça benzeyen Allah’ın oğlu şu şeyleri diyor:

00124343.jpg


Senin işlerini ve sevgini ve imanını ve hizmetini ve sabrını son işlerinin evvelkilerden daha çok olduğunu bilirim. Fakat sana karşı bir şeyim var: Kendisine Peygamber diyen Jesebel kadını bırakıyorsun: ve o kullarınız zina etmeyi ve put kurbanları yemeyi talim edip saptırıyor. Ve tövbe etsin diye kendisine vakit verdim ve kendi zinasından tövbe etmek istemiyor. İşte, onu bir yatağa ve onun işlerinden tövbe etmezlerse kendisiyle zina edenleri büyük sıkıntıya atacağım. Ve onun çocuklarını ölümle öldüreceğim: ve bütün kiliseler bilecekler ki gönülleri ve yürekleri araştıran benim: Ve her birinize işlerinize göre vereceğim. Fakat size, Thyatreia olan diğerlerine, kendilerinde bu talim olmayanlarına hepsine, onların dediği gibi Şeytanın derin şeyleri bilmeyenlere diyorum: Üzerinize başka yük koymam. Fakat ben gelinceye kadar sizde olanı sıkı tutun. Ve galip olun. Sonuna kadar işlerimi tutana, ben de babamdan nasıl aldımsa, onu milletler üzerine hâkimiyet vereceğim. Kulağı olan işitsin Ruh kiliselere ne diyor”.

Hz.İsa’nın Allah’ın oğlu sözcüğünü kullandığı tek yer Thyatreia’dır. Vahiy’deki “Oğlun ateş alevi gibi gözleri” ifadesiyle burada kötü işlerin yapıldığı zaman, şiddetin ortaya çıkacağı uyarısında bulunulmuştur. Thyatreialılar diğer Hıristiyan cemaatlerine göre imanları çok kuvvetli bir toplumdu. Ayrıca Vahiyde sözü edilen Jesebel’in MÖ.900’lerde yaşadığı sanılan Kral Ahap’ın kâhin karısı olduğu bilinmektedir.


Philadephia (St.Jean) Kilisesi (Alaşehir)

00124347.jpg


Manisa Alaşehir ilçesinin bulunduğu yerde Neo Caesarea isimli bir yerleşim bulunuyordu. Roma döneminden sonra Bizans’ın önemli bir yerleşim alanı olan Alaşehir’de Hıristiyanlığın Anadolu’da yayılması sırasında önde gelen şehirlerinden birisi idi. Buradaki Toptepe’de mabet kalıntıları, Roma dönemine ait tiyatro kalıntıları, surlar ve St.Jean Kilisesi bulunuyordu

Aziz Yuhanna’nın yedi kutsal kilise cemaatine yazdığı mektuplarından birisini de buraya göndermiştir.

Hıristiyanlığın ilk yıllarında burada zengin bir Yahudi topluluğu da yaşıyordu. Burada yapılmış olan kiliseden günümüze yalnızca moloz taş ve tuğladan örülmüş duvar ve temel kalıntıları ile kütlevi kesme taştan üç paye gelebilmiştir.
Günümüzde bu alan koruma altına alınmış ve park olarak düzenlenmiştir.


Sardeis (Sard) Sinagogu (Salihli)

00124350.jpg


Manisa Sardes (Sard) antik kentinde Roma dönemi anıtsal yapılarından Gymnasium, Anadolu’daki benzerleri arasında en büyük ölçüde yapılmış olanıdır.

Sardeis Gymnasium’unun yapımına MS.II.yüzyılda Severius Simplicinius’un emri ile başlanmış, iki yüz yılı aşkın çalışmadan sonra M.S.IV.yüzyılda tamamlanmıştır. Yapının bulunduğu yerde Geç Helenistik dönemde yapılmış bazı yapılar, Roma döneminde de bir nekropol bulunuyordu. M.S.17’de büyük bir deprem tüm bu yapıları yıkmıştır.

Gymnasium üç ayrı bölümden oluşmuştur. İlk bölümde; üstü örtülü olan bölüm, 8x12 ölçülerindeki hamam, ikici bölümde; hamam kısmına açılan, törenlerin yapıldığı mermer avlu. Ayrıca bu avlu 15x33 boyutlarındaki iki katlı sütun sıraları ile görkemli hale getirilmiş, büyük bir portal de bunu tamamlamıştır. Üçüncü bölüm ise; Doğudaki 80 m2’lik bir alanı kapsayan Palaestra (antrenman alanı) ile kuzey ve güney duvarına bitişik, birbirlerine simetrik iki holden oluşmaktadır. Özellikle buradaki sütunlar Erken Bizans üslubu başlıkları ile dikkat çekmektedir. Sardeis’de 1962’de yapılan çalışmalarda Palestranın güneyinde, mermerli caddenin kuzeyinde MS.III.yüzyıla ait bir sinagog daha çıkarılmıştır.

Sinagogun ilk defa MS.17 depreminde yıkılan Gymnasion’un bir bölümü olarak sonradan yapıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca kare planlı palestranın batısındaki kemerli uzun koridordan sinagog da yararlanmıştır. Burada ele geçen İbranice bir yazıttan İmparator Licinius Valerianus’un ismi geçmektedir. Arkeoloji kazılarında ele geçen yazıttan, döşeme ve mimari parçaları da yapının MS.IV.yüzyılda Yahudiler tarafından kullanılmış olduğunu göstermektedir.
 
manisa doğal güzellikleri

Spil Dağı Milli Parkı (Merkez)

00124484.jpg


Manisa ilinin yamacında kurulduğu Spil Dağı 1969 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Manisa’dan 24 km. uzaklıkta olan Spil Dağı’nda jeolojik yapısından ötürü kanyon vadiler, inler, mağaralar, dolinler ve lapyalar gibi karstik oluşumlar bulunmaktadır.

Spil Dağı Milli Parkı Grek Mitolojisi ve tarihi yönünden de önem taşımaktadır. Sğil Dağı’na ismini veren Mitoloji tanrılarından Kronos’un karısı Kybele’dir. Nitekim Akpınar Mevkii’nde kaya üzerinde oturmuş bir rölyefi bulunmaktadır. Ayrıca Frigya Kralı Menos’un kızı Spilos bu dağa bırakılmış ve orada vahşi hayvanlar tarafından büyütülmüştür. Bundan ötürü de dağa Spilos ismi verilmiştir.

00124485.jpg


Lidya Kralı Tantalos burada bir kale yaptırmış, kalenin bitmesi şerefine verdiği ziyafette oğlu Pelops'u doğrayıp tanrılara adak olarak sunmuş bu nedenle de tanrılar tarafından cezalandırılmıştır. Spilos Dağı’nın eteğinde “Ağlayan Kaya” olarak nitelenen kaya ise mitolojiye göre; Niobe’nin 7 kız, 7 erkek çocuğunun, Leto’nun oğlu Apollon ve kızı Artemis tarafından öldürülmesinden sonra çocuklarının arkasından ağlayan Niobe’yi göstermektedir.

Spil Dağı’nın jeomorfolojik yapısı dağcılık, tracking ve atıcılık sporlarına uygundur. Ataalanı mevkiinde ise kamp kurulmakta ve günübirlik dinlenme yeri olarak kullanılmaktadır.

Milli Parkın Dulkadın Mevkii’nde bulunan mağaralar eskiden yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Burada ele geçen bazı buluntular Manisa Müzesinde sergilenmektedir.

00124493.jpg


Milli Parkın doğusunda 600 metre yükseklikte bulunan ve içi tamamen sülüklerle dolu olan “Sülüklü Göl” kalker bazı erimesi ile meydana gelmiş bir dolin gölüdür. Yine suların kalker tabakalarını eritmesi sonucunda birçok inler oluşmuştur. Bunların en büyüğü “Paşaini”dir. Parkın yakınında sıcaklığı en az 21 dereceye kadar yükselen bir de ılıca bulunmaktadır.

Milli Park çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Burada çam, ardıç, kavak, karaağaç, kızılağaç ve meşe ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca bilimsel araştırmalar sonucu burada endemik bitki türlerinin bulunduğu ve Manisa Lalesi’nin de burada yetiştiği anlaşılmıştır.
Milli Park içerisinde ayı, karaca, kurt, çakal, domuz, tilki, sansar, porsuk, dağ keçisi, akbaba, kartal ve sülün gibi hayvanlar da yaşamaktadır.


Manisa Kaplıcaları

Emir(Emirler) Kaplıcası (Kula)

00124490.jpg


Manisa Kula ilçesinin 17 km. uzağındaki bir yamaçta yer alan Emir Kaplıcası dğal su kaynağı yönünden önemli bir kaplıcadır. Kaplıcanın ana kaynağın debisi 1.8 lt/sn, küçük kaynaklarla toplam debisi 1/sn. dir.Bu kaplıcanın suları romatizma, safra kesesi, karaciğer ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kaplıcanın çevresinde eski tarihlere inen hamam kalıntıları bulunmaktadır. Günümüzde kaplıca çevresinde dinlenme tesisleri bulunmaktadır.



Ilıcak Kaplıcası (Merkez)


Manisa’nın 9 km. kuzey doğusunda bulunan Ilıcak Kaplıcası başta böbrek olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmektedir.


Kurşunlu Kaplıcası ( Salihli)

00124489.jpg


Manisa Salihli İlçesinin 7 km. güneyinde bulunan Kurşunlu Kaplıcası’nın suları bikarbonat, kalsiyum, sülfat, kükürt-hidrojen ve karbondioksit içermektedir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 52 Co olup, PH değeri de 5,8’dir.

Kurşunlu kaplıcası karaciğer, safra kesesi, romatizma, sinir, solunum yolu enfeksiyonları, cilt, siyatik hastalıklarına iyi gelmektedir.



Hisar Kaplıcaları (Demirci)

Manisa Demirci ilçesinde bulunan Hisar Kaplıcalarının tarihi geçmişi MÖ.II.yüzyıla Kral Kreisus dönemine kadar inmektedir.

Kaplıcanın suyu sodyum, kalsiyum ve bikarbonatlı alkalik su içermektedir. Kaplıca alanı aynı zamanda mesire yeri niteliğinde olup, çevresinde turistik tesisler ve mesire alanları bulunmaktadır.


Orman İçi Dinlenme Alanı (Demirci)

Manisa Demirci ilçesinde Başalan ve Güldürdek Ormaniçi dinlenme alanları bulunmaktadır. Bunlardan Başalan ilçe merkezine 10 km., Güldürdek ise 20 km. uzaklıktadır.

Yöre halkı tarafından piknik ve mesire yeri olarak faydalanılan bu orman içi dinlenme alanı doğal manzarası, soğuk su kaynakları ile tanınmıştır.


Peri Bacaları (Kula)

00124488.jpg


Manisa Kula ilçesi ve çevresi volkanik bir jeolojik yapıya sahiptir. Bu jeolojik oluşum IV.Zamanın başlarına kadar sürmüş ve bunun sonucu olarak genç volkanlar meydana gelmiştir. Çeşitli dönemlerdeki püskürmeler sonucunda lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu nedenle de eski tarihlerde Kula ve çevresine Yanık Ülke anlamına gelen Katakaumena ismi verilmiştir.

İlçenin Burgaz Mevkii’nde ısı değişiklikleri, doğal etkiler ve erozyon sonucunda peri bacalarını andıran doğal oluşumlar meydana gelmiştir. Bu oluşumlar Gediz Vadisi’ne ayrı bir özellik kazandırmıştır.


Marmara Gölü (Gölmarmara)

Manisa Gölmarmara ilçesinde bulunan Marmara Gölü’nün çevresi sazlık ve çayırlık bir alandır. Burada kuş çeşitliliğine olanak veren doğal bir çevre bulunmakta olup, birçok kuş türü barınmaktadır.
 
manisa üniversiteleri

Celal Bayar Üniversitesi
(Manisa)

Rektör:prof. Dr. Cemil ÖZCAN

11 Temmuz 1992 tarihinde kurulan Celal Bayar Üniversitesi akademik ve kurumsal kimliği ile ulusal ve uluslar arası alanda kalite sembolü olma yolunda hızla olgunlaşmaktadır. Sadece Manisa ve çevresi ile Türkiye genelinde değil, uluslararası bilimsel yayın ortamında da kurumun adı geçmeye başlamıştır. Akademik ve idari kadrosunun el ele vererek elde ettiği bu niteliksel gelişme, Celal Bayar Üniversitesi’nin bilimsel alanda geleceğin en saygın kuruluşlarından biri olacağının göstergesidir. Üniversitemiz, 5 fakülte, 4 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 6 araştırma ve uygulama merkezi ile 1 araştırma ve uygulama hastanesi olmak üzere toplam 34 birimden oluşmaktadır. Bu birimlerin alt yapı ve personel gereksinimlerinin karşılanması geçen yılların öncelikli hedefi olmuştur.

4.jpg


Yapılaşma ve teknolojik gelişmeleri yakalamaya ilişkin alt yapı yatırımlarının önemli bir bölümü tamamlanmıştır; diğer bölümü için de gerekli geliştirme faaliyetleri sürdürülmektedir. Celal Bayar Üniversitesi, bilimsel araştırmaların ve eğitimin dogmalara değil, deneysel verilere ve objektif gözlemlere dayanması ilkesi ile Türk üniversite sisteminin en saygın kurumlarından biri olmayı hedeflemektedir.

Neden Celal Bayar Üniversitesi?
Bugün binlerce genç insana eğitim hizmeti veren Celal Bayar Üniversitesi, Ege Bölgesi’nin en büyük 3 üniversitesinden biridir. Kadrosundaki nitelikli işgücü ve hızla büyüyen alt yapı yatırımları ile Manisa’nın üniversite eğitimi için elverişli koşullara sahip olması, Celal Bayar Üniversitesi’ni binlerce genç insan için tercih edilir bir kurum haline getirmektedir.
Celal Bayar Üniversitesi’nin ÖSYM sınav tercih formlarında giderek daha yüksek puanlardan ve yüzdelik sıralamada üst dilimlerden öğrenci alması tercihlerdeki bu gelişme eğiliminin göstergesidir. Buna ek olarak, iyi eğitim sayesinde öğrenci kalitesinin de yükselmesi bir başka dikkate değer noktadır.

Öğrenci niteliğindeki bu gelişmeler genel olarak üniversitenin bilimsel performansını ve eğitim ile sosyal etkinliklerinin kalitesini artırmaktadır. Üniversite adaylarının tercih edilir bir kuruma gelmeleri ile elde edecekleri ilk avantaj hiç şüphesiz, Celal Bayar Üniversitesi’nin nitelikli bilimsel ve eğitsel olanaklarından yararlanmak olacaktır. Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel toplantılardan, müzik, dağcılık, yüzme halk oyunları, el sanatları, öğrenci klüpleri gibi değişik kültürel ve sportif alanlara kadar geniş bir etkinlik yelpazesi içinde üniversite yaşamının renkli atmosferini solumaları mümkündür.
Manisa ili tarihi ve doğal güzellikler ile dolu bir şehirdir. Bir taraftan büyük şehir karmaşası olmadan üniversite eğitimi görmek, diğer taraftan da sinema, tiyatro, part time iş gibi olanaklardan yararlanmak isteyen üniversite adayları için gelişmiş ve ideal bir eğitim kentidir. Ayrıca sadece 30 km uzaklıktaki İzmir ve çevresindeki Çeşme, Foça, Kuşadası gibi turizm kentleri, Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin ilgilerini çeken cazibe merkezleridir.
Ulasım:
Manisa, İstanbul’u İzmir’e bağlayan ana karayolu üzerindedir. İzmir’e uzaklığı 30 km’dir.
Salihli, Alaşehir, Ahmetli ve Turgutlu ilçeleri ise Ankara-İzmir karayolu üzerindedir.
Manisa’ya doğrudan demiryolu ile de ulaşmak mümkündür. Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ilçelerinden Manisa ve İzmir hattına doğru demiryolu ile seyahat etmek mümkündür.
Havayolunu tercih edecekler ise önce İzmir’e ulaşacak, buradan da karayolu ile Manisa’ya gelecektir. Benzer bir şekilde denizyolu ile de önce İzmir’e sonra Manisa’ya ulaşmak mümkündür.
Üniversiteye Ait Birimlere Ulaşım
Celal Bayar Üniversitesi’nin birimleri farklı yerlerdeki kampüslerde bulunmaktadır. Bütün bu kampüslere ulaşan şehir içi halk otobüsleri ve dolmuşlar mevcuttur. Manisa Muradiye Kampüsü için öğrenci servisleri bulunmaktadır.
Telefonlar :
Manisa Otogarı : (236) 231 03 70 - (236) 231 21 93
İzmir Otogarı : (232) 472 10 10
Adnan Menderes Havaalanı : (232) 274 26 26
Bandırma-İstanbul Feribot : (212) 458 26 45 - (216) 362 04 44 - (266) 715 04 44

Posta Adresi : Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü, 45040 Manisa
Telefonlar :
Rektörlük Santrali : (236) 237 28 86 10 Hat Pbx
Rektörlük Birimlerinin Santral Harici Telefonları ve Faks Numaraları
Rektörlük Ofisi :
Tel : (236) 231 88 16
Fax : (236) 237 24 42

_________________________________FAKÜLTELER______________________________

Tıp Fakültesi:
Tıp Fakültesi 1995-1996 öğretim yılında 21 öğrenci ile eğitim öğretime başlamış olup, 1996-1997 öğretim yılında 20 öğrenci, 1997-1998 öğretim yılında 25, 1998-1999 öğretim yılında 40, 1999-2000 öğretim yılında 43, 2000-2001 öğretim yılında 53, 2001-2002 öğretim yılında ise 53 öğrenci alarak toplam 243 öğrenci ile eğitimine devam etmektedir.2002-2003 yılı öğrenci kontenjanı da 30’dur. Fakültemiz mezunları kamu ve özel sektöre ait sağlık kurum ve kuruluşlarda pratisyen hekim olarak görev alabilirler ve/veya kendilerine ait muayenehanelerde özel olarak çalışabilirler.
İletisim:
Santral : 0 (236) 233 07 18 - 233 19 20
Dekanlık Özel Kalem : 0 (236) 233 38 28
Faks : 0 (236) 233 14 66
Adres : Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Uncubozköy Mevkii- MANİSA
Web Adresi : http://www.bayar.edu.tr/~tip/
E-Posta : tip@bayar.edu.tr

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:
Manisa’nın ilk yükseköğretim kurumu olma özelliğini taşıyan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1975 yılında Ege Üniversitesi’ne bağlı olarak Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Manisa Ön Lisans Yüksekokulu daha sonra lisans düzeyinde Manisa
iktisat.jpg


Maliye-Muhasebe Yüksekokulu adıyla 4 yıllık eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştır.
1987 yılında çıkarılan 3389 sayılı kanun ile Dokuz Eylül Üniversitesi Manisa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adını alan okulumuz, 11 Temmuz 1992 tarihinde çıkarılan 3837 sayılı kanun ile kurulan Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde yeniden yapılandırılan ilk ve kurucu Fakülte payesine sahiptir.
Halen Fakültede öğrenime devam edilen Maliye, İşletme ve İktisat Bölümlerinde lisans düzeyinde örgün (gündüz) ve II.öğretim (gece) olarak eğitim öğretim yapılmaktadır. 2002 yılı itibariyle öğrenci sayımız 3445’tir.
2001-2002 öğretim yılından itibaren İngilizce eğitimin temel alındığı hazırlık sınıfı zorunlu olup, eğitim süresi boyunca, bölümler tarafından belirlenen sayıda ders İngilizce okutulmaktadır.
Ekonomi ağırlıklı ihtisas kütüphanesi niteliğindeki İİBF Uncubozköy Kampüsü Kütüphanesi’nde 2002 yılı itibariyle 15.000 kitap vardır.
Adres:Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uncubozköy Kampüsü, Manisa
Telefon (236) 233 06 57 - 233 38 65
Fax (236) 233 27 29
Web Sayfası
http://www.bayar.edu.tr/~iibf/
e-mail: iibf@bayar.edu.tr
Mühendislik Fakültesi:
BÖLÜMLER:Gıda Mühendisliği -İnşaat Mühendisliği-Makina Mühendisliği ile eğitim ve öğretimini devam ettirmektedir.

1.jpg


Muradiye Kampüsüne ulaşım öğrenci servisleri ile ve Manisa Otogarından kalkan dolmuşlarla sağlanmaktadır. İzmir’den gelen öğrenciler için çeşitli semtlerden kampüsümüze taşıma yapan öğrenci servisleri mevcuttur.
Manisa Otogarı : (236) 231 03 70 - (236) 231 21 93
İzmir Otogarı : (232) 472 10 10
Adres Muradiye Kampüsü 45140 PK:1 MANİSA
Telefon (236) 241 21 44 241 21 45
Fax (236) 241 21 43
Web Sayfası
http://www.bayar.edu.tr/~muhendislik/
e-mail: muhendislik@bayar.edu.tr
Fen-Edebiyat Fakültesi:
1992 yılında 3837 Sayılı Yasayla kurulmuş, 1993-1994 öğretim yılında öğrenci alınarak eğitim öğretime başlamıştır.
Fakültede 4 yıllık lisans eğitimi yapılmakta olup, mezunları tezsiz yüksek lisanslarını tamamladıklarında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta dereceli okullarla, özel okullar ve hazırlık dershanelerinde öğretmen olarak görev almaktadırlar. Fakültenin Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Batı Dilleri ve Edebiyatları ve Eğitim Bilimleri Bölümleri bulunmaktadır.
Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik Bölümlerinde lisans düzeyinde örgün (gündüz) ve II. Öğretim (gece) olarak eğitim öğretim yapılmaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne 2000-2003 öğretim yılında ilk defa örgün ve II. Öğretime öğrenci alınacaktır.
Telefon (0236) 241 21 51 (4 hat)
Fax (0236) 241 21 58
Adres :Muradiye Yağcılar Kampüsü MANİSA
Web Sayfası :http://www.bayar.edu.tr/~fef/
e-mail: fef@bayar.edu.tr
Demirci Eğitim Fakültesi:
1964 yılında İlköğretmen Okulu olarak eğitim öğretime açılmış, 1974 yılında iki yıllık Eğitim Enstitüsü olarak eğitim ve öğretime devam ederken 1982 yılında Eğitim Yüksekokuluna dönüşerek Dokuz EylÜl Üniversitesine, 3837 sayılı yasayla fakülteye dönüştürülüp Eğitim Fakültesi olarak Celal Bayar Üniversitesine bağlanmıştır.

Fakültede 4 yıllık lisans eğitimi yapılmaktadır. Fakültenin Sınıf Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği (İ.Ö), Türkçe Öğretmenliği- Türkçe Öğretmenliği (İ.Ö), Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı- Fen Bilgisi Anabilim Dalı (İ.Ö), Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı; (İ.Ö) eğitim ve öğretimine devam edilmektedir.
_______________________ENSTİTÜLER_ ________________________
Fen Bilimleri Enstitüsü:
Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 20 Temmuz 1982 tarihinde yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı” hakkındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak 1993-1994 öğretim yılı güz yarıyılından itibaren eğitim-öğretime başlamıştır. Enstitünün amacı; Celal Bayar Üniversitesi’nde fen ve teknik bilimlere dayalı yüksek lisans ve doktora öğretimini, 2547 sayılı Yükseköğretim kanununun amaç ve ilkeleri doğrultusunda ve “lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş yönetmeliği” ile “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde yürütmektir.
Teşkilat yönetmeliğinin 5. madde (a) fıkrasına göre Fen, Mühendislik ve Eğitim Fakültelerinin Bölümleri, lisansüstü öğretim bakımından Fen Bilimleri Enstitüsü’ne anabilim dalı olarak bağlanmıştır.
Fen Bilimleri Enstitüsünde bugün için 5 tanesi Fen Bilimleri grubunda, 3 tanesi Mühendislik Bilimleri grubunda olmak üzere toplam 8 Anabilim Dalı mevcuttur.
Makine Mühendisliği ve Biyoloji Anabilim Dallarında Doktora programlarımız mevcut olup, diğer Anabilim Dallarımız içinde Doktora programlarının açılması için çalışmalarımız sürdürülmektedir. Ayrıca 2002-2003 Öğretim Yılı Güz yarıyılından itibaren Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı açılmış olup, anılan yarıyıl başından itibaren Öğretmen Yetiştirmeye yönelik bu programlara öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir.
Ulasım:Fen Bilimleri Enstitüsünde lisansüstü öğretim ve tez çalışmaları,enstitüye bağlı anabilim dallarının dershane ve araştırma laboratuvarlarında yapılmaktadır. Enstitünün yönetim merkezi Celal Bayar Üniversitesi Muradiye Kampüsü Mühendislik
Fakültesinin üçüncü katında bulunmaktadır. Muradiye Kampüsüne ulaşım öğrenci servisleri ile ve Manisa Otogarından kalkan dolmuşlarla sağlanmaktadır.
İzmir’den gelen öğrenciler için çeşitli semtlerden kampüsümüze taşıma yapan öğrenci servisleri mevcuttur.
Ayrıca; Enstitümüze İzmir’den tren yoluyla da ulaşım gerçekleştirilebilmektedir. Sabahları Muradiye Tren İstasyonundan kampüse, akşamları da Kampüsten İstasyona tren-dolmuş aktarmalı ulaşım gerçekleştirilebilmektedir.
Telefonlar :
Manisa Otogarı : (236) 231 03 70 - (236) 231 21 93
İzmir Otogarı : (232) 472 10 10
Muradiye Tren İstasyonu : (236) 2468150
Telefon : (236) 241 21 50
Faks: (236) 241 21 49
Posta Adresi : Muradiye Kampüsü - MANİSA
Web Adresi : http://www.bayar.edu.tr/~fen/
E-mail:fen@bayar.edu.tr
Sağlık Bilimleri Enstitüsü:
1995-1996 Öğretim yılından itibaren lisansüstü eğitime başlanmıştır.
Yüksek Lisans Eğitimi Yapılan Anabilim Dalları : Tıbbi Biyoloji -Halk Sağlığı -Histoloji-Embriyoloji -Biyokimya -Beden Eğitimi Öğretmenliği -Antrenörlük Eğitimi -Reanimasyon, Yoğun Bakım ve İlkyardım -Fizyoloji -Hemşirelik -Anatomi -Doktora Eğitimi Yapılan Anabilim Dalları :
Tıbbi Parazitoloji -Tıbbi Mikrobiyoloji bölümleridir.
Telefon : (236) 238 21 58
Adres : İstasyon Mevkii, MANİSA
E-Posta : saglik@bayar.edu.tr
Web Adresi : http://www.bayar.edu.tr/~saglik/
Sosyal Bilimler Enstitüsü:
İktisadi ve İdari Bilimler Kampüsünde bulunan CBÜ Sosyal bilimler Enstitüsü 20.Temmuz.1982 tarihinde yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname” hükümlerine dayalı olarak 1993-1994 eğitim- öğretim yılı güz yarıyılında öğretime başlamıştır.
Sosyal Bilimler Enstitüsü eğitim-öğretim faaliyetlerini 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve “Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği” ile “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ilke ve hükümleri çerçevesinde sürdürmektedir.

Teşkilat Yönetmeliğinin 5.maddesi (b) fıkrası hükmüne göre İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi’nin üç, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin iki ve Eğitim Fakültesi’nin iki bölümü Enstitü bünyesinde yedi Anabilim Dalı ve onyedi Bilim Dalı olarak öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Telefon (236) 233 09 49
Faks (236) 233 61 62
Adres : İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kampüsü/ MANİSA
E-Posta : sosyal@bayar.edu.tr
Web Adresi : http://www.bayar.edu.tr/~sosyal/

______________________________YÜKSEKOKULLAR_____________________________
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu:
Telefon : (236) 231 46 45 – 231 46 46 – 237 84 97 – 238 12 76 – 231 30 02
Faks: 0-236-231 30 01
Posta Adresi : İstasyon Mevkii 45040 Manisa
Web : http://www.bayar.edu.tr/~besyo/
e-posta : besyo@bayar.edu.tr
Sağlık Yüksekokulu:
Ülkemizde Hemşirelik, Ebelik ve Sağlık Memurluğu mesleklerinin lisans düzeyinde yapılmasını sağlamak amacıyla 1996 yılında Üniversitelere bağlı olarak kurulan 79 Sağlık Yüksekokulu arasında yer alan Manisa Sağlık Yüksekokulu, 1997 yılında faaliyete geçmiştir. 1997-1998 öğretim yılında Hemşirelik Bölümüne öğrenci kabul ederek eğitime başlamış olan Yüksekokul bünyesinde Ebelik ve Sağlık Memurluğu Bölümleri de kurulmuş olup, 1999-2000 Öğretim yılında Ebelik Bölümüne, 2000-2001 öğretim yılından itibaren Sağlık Memurluğu Bölümüne öğrenci alınmıştır.
BÖLÜMLER:Hemşirelik -Ebelik -Sağlık Memurluğu bölümleridir.
Telefon (236) 239 13 18 - 231 83 73 Faks (236) 232 00 58
Adres Manisa Sağlık Yüksekokulu, İstasyon Mevkii, 45020, MANİSA
Web Sayfası http://www.bayar.edu.tr/~saglikyo/
e-mail: saglikyo@bayar.edu.tr
Tütün Eksperliği Yüksekokulu
Akhisar’da eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren Tütün Eksperliği Yüksekokulu, tütün ve sigara endüstrimizin ihtiyaç duyduğu Tütün Teknoloji Mühendislerini yetiştiren bir yüksekokuldur.
1969 yılında yürürlüğe giren 1177 sayılı "Tütün ve Tütün Tekeli" yasası ile tütün eksperliği görevlerinin Tütün Eksperleri Yüksekokulu mezunlarınca yapılması öngörülmüştür. Bu yasa gereği Gümrük ve Tekel Bakanlığınca 1975 yılında İstanbul’da kurulan Tütün Eksperleri Yüksekokulu, lise mezunlarının ön kayıtla öğrenci alarak öğretime başlamıştır. Böylelikle 1929’dan bu yana kurs şeklinde yürütülen tütün eksperliği eğitimi yeni bir şekil kazanmıştır.

tutun.jpg



Öğretim süresi 1978 yılında 3, 1982 yılında 4 yıla çıkarılmış ve 1983 yılında 2809 sayılı yasa ile yüksekokul, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne bağlanmıştır.Öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması ve istanbul Üniversitesine bağlanması ile eğitim ve öğretim üniversiter bir yapı kazanmış, öğretim programında tütün ve sigara endüstrisinin gelişen ihtiyaçları göz önünde tutularak gerekli formasyon kazandırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle 1987 yılından itibaren mezunlarına Tütün Endüstri Mühendisi ünvanı verilmeye başlanmış ancak bu ünvan daha sonra Yükseköğretim Kurulunca Tütün Teknoloji Mühendisi olarak değiştirilmiştir.

1987 yılında 3389 sayılı yasa ile İstanbul’dan Akhisar’a nakli kararlaştırılan ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesine bağlanan Yüksekokulun adı ve bağlantısı 1992 yılında yürürlüğe giren 3837 sayılı yasa ile Tütün Eksperliği Yüksekokulu olarak değiştirilmiş ve Manisa ilinde kurulması öngörülen Celal Bayar Üniversitesine bağlanmıştır.

1993-1994 öğretim yılında Akhisar Ticaret Odasının dördüncü katında sadece 1. sınıf ile öğretime başlamış, ancak 2., 3. ve 4. Sınıflar İstanbul’da öğretime devam etmiştir. Nihayet 1994-1995 öğretim yılı başında Akhisar’daki gerçek binasına nakil tamamen gerçekleşmiş, Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde geleceğe daha güvenli bakış başlamıştır.Tütün Eksperliği Yüksekokulu, "Tütün Teknoloji Mühendisliği Bölümü" ve bu bölüme bağlı dört Anabilim Dalından oluşmuştur.
Telefon: (236) 4126896
Fax (0236) 4123320
Adres: Tütün Eksperliği Yüksekokulu AKHİSAR
Web Sayfası :http://www.bayar.edu.tr/~teyo/
e-mail: teyo@bayar.edu.tr
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu:
1999-2000 öğretim yılında Manisa’ da Sayın Rektör Prof. Dr. Tuna TANER ve Sayın Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semra ÖNCÜ tarafından hizmete açılan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu 2001-2002 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla 14 Öğretim Üyesi, 8 Öğretim - Araştırma Görevlisi, 8 Personel ve 142 Öğrencisi ile eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir.
Müdürlüğünü Prof. Dr. İbrahim EROL, Müdür Yardımcılıklarını Yrd. Doç. Dr. Metin ÖNER ve Yrd. Doç. Dr. Eser NALBANT’ın yaptığı Yüksekokulumuz ilk mezunlarını 2004 öğretim yılında verecektir.
Manisa ‘da eski Zirai Donatım Kurumu’nun binalarının yenilenmesi ve kapasitesinin artırılması ile kurulan okulumuzun, şehir içinde olması ulaşım, barınma, sosyal ve kültürel alanlara yakın olması faydalarını beraberinde getirmektedir.

uygulama.jpg



Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun bünyesinde şu anda Uluslararası Ticaret ve Uluslararası Finansman ve Bankacılık bölümleri faaliyette bulunmaktadır. Gün geçtikçe hızlı bir şekilde büyüyen okulumuzun bünyesinde yeni bölümlerin faaliyete geçmesi de gelecekte planlanmaktadır.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda eğitim bir yıl İngilizce hazırlık ve dört yıl lisans eğitimi olmak üzere toplam beş yıldır.
Öğrencilere her dönem derslerin yüzde otuzu İngilizce olarak verilmektedir.
Öğrencilerimizin iş yaşamına hazır olmaları amacıyla ve teorik bilgilerini uygulamaya dökebilmeleri için ikinci sınıftan itibaren çeşitli kurum ve kuruluşlarda staj imkanı tanınmaktadır.
Okulumuzda uygulanan ders programının temeli Uluslararası Ticaret, İşletme, Ekonomi, Maliye, Bankacılık, Yönetim ve Organizasyon, Bilgisayar ve İstatistik gibi temel alanlar ve bunların uygulamaları üzerine kuruludur.
Adres:Celal Bayar ÜniversitesiUygulamalı Bilimler Yüksekokulu Şehitler Mah. Mehmetçik Cad. No: 14 Manisa
Tel: 0-236 237 1828
Fax: 0-236 237 9510
http://www.bayar.edu.tr/~ubyo/
e-mail: ubyo@bayar.edu.tr
__________________________MESLEK YÜKSEKOKULLARI__________________________
Ahmetli Meslek Yüksekokulu:
Ahmetli Meslek Yüksekokulu İki Yıllık Eğitim ve Öğretim vermek üzere 25.01.1994 tarihinde kurulmuştur. 1994-1995 Öğretim yılında faaliyete geçen Yüksekokulun Muhasebe ve Büro Yönetimi Sekreterlik Programları ile Ülkemizin bu alandaki ara eleman ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.
2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında Muhasebe Bölümünde II.Öğretime başlanmıştır.Büro Yönetimi Sekreterlik Bölümü için de yazışmalar yapılmış olup, 2003-2004 yılında eğitim ve öğretime başlanması beklenmektedir. Ek Bina İnşaatının I.katı bitmiş ve 2003 yılı Güz Döneminde öğretime başlanmıştır.II. ve III. Katın çalışmaları da devam etmektedir. 500 Örgün, 500 II.Öğretim olmak üzere toplam 1000 öğrenci hedeflenmektedir.
Ulasım:Ahmetli İlçesinin diğer iller ve ilçeler ile ulaşım olanakları en iyi şekilde sağlanmıştır.Ahmetli den Ankara, İstanbul, Antalya, Edirne, Van, Erzurum ve Kars Güzergahlarına her gün ve günün her saatinde bütün firmalara ait otobüs seferleri mevcut olup, özellikle Ahmetli-İzmir bağlantısında 24 saat boyunca otobüs seferleri mevcuttur.Ayrıca her gün İzmir, Uşak, Afyon, Ankara ve Diyarbakır istikametlerine tren seferleri bulunmaktadır.
Bölümler:Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları -Büro Yönetimi ve Sekreterlik
TELEFONLAR :
Santral : 0-236-768 33 44
Müdür : 0-236-768 38 28
Faks : 0-236-768 22 77
Adres:T.C. Celal Bayar Üniversitesi Ahmetli Meslek Yüksekokulu, 6 Eylül Mah. Atatürk Cad. No.4 Ahmetli/ MANİSA
e-mal: ahmetlimyo@bayar.edu.tr
Web adresi: http://www.bayar.edu.tr/~ahmetlimyo/
Akhisar Meslek Yüksekokulu:
Akhisar Meslek Yüksekokulu iki yıllık eğitim ve öğretim hizmeti vermek üzere 26.05.2000 tarihinde kurulmuştur. 2001-2002 eğitim öğretim yılında Endüstriyel Tavukçuluk programına ilk defa öğrenci alarak öğretim faaliyetine başlayan Meslek Yüksekokulumuzda 2002-2003 eğitim öğretim yılında da Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirilmesi Programı ile METEB kapsamında sınavsız geçişle Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (İÖ), Elektrik (İÖ), Tekstil (İÖ), Makine (İÖ) ve Otomotiv (İÖ) programlarına da öğrenci alınarak öğretime devam edilmektedir.
Bu programlarla ülkemizin bu alanlardaki nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.

akhisar-meslek.jpg



Ulasım:Akhisar, İstanbul’u İzmir’e bağlayan ana karayolu üzerindedir. Manisa’ya uzaklığı 50, İzmir’e uzaklığı 80 km dir. Akhisar İlçesinin diğer il ve ilçeler ile ulaşım olanakları en iyi şekilde sağlanmış olup, Akhisar’a karayolu ve demiryolunu kullanarak ulaşmak mümkündür. Akhisar’dan Manisa ve İzmir’e her gün düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca İzmir’den kalkıp Balıkesir, Bandırma, Bursa, İstanbul, Kütahya, Zonguldak istikametine seyahat eden otobüs güzergahı Akhisar üzerinden geçmektedir.
Akhisar’a doğrudan demiryolu ile de ulaşmak mümkündür. Manisa-İzmir hattına ve Balıkesir-Eskişehir-Ankara istikametine her gün yapılan seferlerle demiryolu ile seyahat etmek mümkündür.
BÖLÜMLER:Endüstriyel Tavukçuluk Programı -Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirilmesi Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama -Elektrik -Tekstil -Makine -Otomotiv bölümleriyle eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.

Alaşehir Meslek Yüksekokulu:
ala.jpg


Alaşehir Meslek Yüksekokulu iki yıllık eğitim ve öğretim vermek üzere 19.06.1986 tarihinde kurulmuştur. Eğitim programları özellikle tarımsal üretim ve teknoloji konularında ara eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Alaşehir Meslek Yüksekokulu’nda şu anda 8 programda Arıcılık, Bağcılık, Tarımsal Kooperatifçilik, Tarımsal Laboratuvar, Seracılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknolojisi, Peyzaj ve Süs Bitkileri programlarında örgün öğretim, bunlardan Arıcılık, Bağcılık, Tarımsal Kooperatifçilik, Tarımsal Laboratuar programlarında ise ikinci öğretim yapılmaktadır.
Ulasım:
Alaşehir ilçesinin diğer iller ve ilçeler ile ulaşım olanakları iyi bir şekilde sağlanmıştır. Alaşehir’den İstanbul, Ankara, Edirne, Antalya istikametlerine her gün otobüs seferleri olup özellikle Alaşehir-İzmir bağlantısı 07.00 - 20.30 saatleri arasında her 30 dakikada bir yapılan karşılıklı otobüs seferleri ile sağlanmaktadır. Ayrıca Devlet Demiryollarının her gün İzmir’e iki, Uşak, Ankara ve Diyarbakır istikametlerine de bir adet tren seferleri bulunmaktadır.
Telefon: +90 236 6541201
Faks : +90 236 6541202
Posta Adresi: T.C. Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu, Alaşehir / MANİSA
e-mail:alasehirmyo@bayar.edu.tr
Web Adresi : http://www.bayar.edu.tr/~alasehir/
T.C. Kredi ve Yurtlar Kurumu Alaşehir Öğrenci Yurdu
Tel: (0236) 6537138 - 6540887 - 6540888
Demirci Meslek Yüksekokulu:
Demirci Meslek Yüksekokulu 25,01,1994 tarihinde kurulmuştur.
1994 - 1995 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete geçen Yüksekokulun, İthalat - İhracat ile
Muhasebe Programları ile ülkemizin bu alanlardaki ara eleman ihtiyacının karşılanması
amaçlanmaktadır.
BÖLÜMLER:İthalat İhracat Bölümü -Muhasebe Bölümü bölümleridir.
Telefon (236) 4623815
Faks (236) 4624608
Adres Meslek Yüksekokulu Demirci/MANİSA
Web Sayfası http://www.bayar.edu.tr/~demircimyo/
e-mail: demircimyo@bayar.edu.tr
Gölmarmara Meslek Yüksekokulu:
Gölmarmara Meslek Yüksekokulu; Celal Bayar Üniversitesine bağlı olarak Manisa İli Gölmarmara İlçesinde 1994-1995 döneminde eğitim ve öğretime başladı.

golmarmara.jpg


Halen Meslek Yüksekokulu açılması amacıyla boşaltılan eski İlköğretim binasında öğretimini sürdürmekte olan Meslek Yüksekokulumuz için arsa tahsis işleri tamamlanmış yakın gelecekte kendi binasına kavuşacaktır. Günümüzde kalitenin öneminin artması, dünyanın bir rekabet ortamına girmesi teknik eğitimi önemli kılmaktadır. Bu itibarla ülkemizde ara elaman ihtiyacını karşılamak amacıyla İnşaat ve Sıhhi Tesisat olarak iki programı bulunan Meslek Yüksekokulumuzdan bugüne kadar 146 öğrenci mezun olmuş, hemen 123 öğrenci öğretimini sürdürmektedir.
İnşaat Bölümü ve Sıhhi Tesisat Bölümü İle eğitim ve öğretimine devam etmektedir.
Telefon: 0 (236) 515 26 00
Faks:90 236 515 36 00
Adres Meslek Yüksekokulu Gölmarmara/MANİSA
Web Sayfası : http://www.bayar.edu.tr/~golmarmaramyo/
e-mail: golmarmaramyo@bayar.edu.tr

Gördes Meslek Yüksekokulu:
Gördes Meslek Yüksekokulu 25.01.1994 tarihinde kurulmuþtur.1994-1995 eðitim-öðretim yýlýnda faaliyete geçen Yüksekokulumuz Muhasebe ve Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programý ile ülkemizin bu alandaki ara eleman ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.

1994-1995 eğitim-öğretim yılında, Muhasebe Programında 24 öğrenci ile ders başlayan Yüksekokulumuz, 1995-1996 eðitim-öğretim yılındanda 44, 1996-1997 eğitim-öğretim yılında 46, 1997-1998 eğitim-öğretim yılında Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programının da öğrenci almaya başlamasıyla iki programdaki öğrenci sayısı 78 oldu. 1998-1999 öğretim yılında Yüksekokulumuzun öğrenci sayısı 96, 1999-2000 öğretim yılında 108, 2000-2001 öğretim yılında 125, 2001-2002 öğretim yılında 133 tür.
1995-1996 eðitim-öðretim yılınnda 18 öğrenci ile ilk mezunlarını veren Yüksekokulumuz Muhasebe Programından, 1996-1997 eğitim-öðretim yılınnda 15, 1997-1998 eğitim-öğretim yılınnda 25, 1998-1999 eğitim-öğretim yılında 22, 1999-2000 eğitim-öğretim yılındada 19, 2000-2001 eðitim-öğretim yılında 31 öðrenci mezun oldu.
1998-1999 eğitim-öğretim yılınnda 20 öğrenci ile ilk mezunlarını veren Yüksekokulumuz Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programından, 1999-2000 eğitim-öğretim yılında 18, 2000-2001 eğitim-öğretim yılında 27 öðrenci mezun olmuştur.
Telefon: (236) 547 18 98
Faks: (236) 547 18 98
Adres: Meslek Yüksek Okulu GÖRDES/MANİSA
Web Sayfası:http://www.bayar.edu.tr/~gordesmyo/
e-mail: gordesmyo@bayar.edu.tr
Kırkağaç Meslek Yüksekokulu:
Kırkağaç Meslek Yüksekokulu 25.01.1994 tarihinde endüstrisinin ihtiyacı olan ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla kurulmuş, 1995-1996 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Programcılığı ve Elektrik Programları örgün eğitim sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ait geçici binada eğitim-öğretime başlamıştır.1997 yılında şu anda eğitim-öğretimin devam ettiği yeni yapılan 2367 metre kare açık alan olmak üzere 4 katlı 4850 metre karelik kapalı alana sahip 6 sınıf, 1 multimedya, 2 bilgisayar ve 2 elektrik laboratuvarı idarei ve sosyal bölümleri olan binasına taşınan yüksekokulumuz da 1999 yılında Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Program’ının açılması ile birlikte mevcut bulunan Bilgisayar Programcılığı ve Elektrik bölümlerinde ikinci öğretime başlanılarak mevcut 100 olan öğrenci sayısı 200’e çıkarılmıştır.

foto1.jpg


2001-2002 eğitim-öğretim yılında Yüksekokulumuzda mevcut bulunan programlara da öğrenci sayıları arttırılarak toplam öğrenci sayımız 290’a yükseltilmiştir. 2002 yılında mevcut sınıflarımızda fiziki tadilata girişilerek sınıf ve laboratuvar ortamları iyileştirilmiş ve 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programının ikinci öğretim programı açılmış ve tüm programlarda örgün ve ikinci öğretime geçilerek Yüksekokulumuz öğrenci sayısı 2002-2003 öğretim yılında 391’e ulaşmıştır.

2002-2003 eğitim-öğretim yılında Yüksekokulumuzda eğitim-öğretim yapılan Bilgisayar Programcılığı, Elektrik ve Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programlarının Yükseköğretim Kurulu kararı ile METEB programı kapsamı içerisine alınmış olmasından dolayı mevcut programlarımızın adları Bilgisayar Teknolojileri ve Donanım, Elektrik, Muhasebe olarak isim değişikliğine uğramış ve METEB programı kapsamındaki tüm yüksekokullar ile ortak program uygulamasına geçilmiştir.

Yüksekokulumuz 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Muhasebe programına örgün ve 2.öğretime atmış, Bilgisayar Teknolojileri ve Donanımı ile Elektrik programlarına örgün ve ikinci öğretimlerine 45’er öğrenci kontenjanı oluşturularak 2003-2004 eğitim-öğretim yılında mevcut öğrenci sayımızı tahmini 520’ye, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında 650’ye yükseltmiştir.

foto8.jpg


Yüksekokulumuz Manisa ili merkezine 70 Km, Akhisar ilçesine 20 Km, Soma ilçesine ise 15 Km uzaklıkta olup, karayolu ve tren ulaşımının kolaylıkla gerçekleştiği bir konumda bulunmaktadır. Hedefimiz, eğitim-öğretim bilimsel araştırma yayın, uluslararsı bilimsel en gelişmiş eğitim düzeyine erişip mezun olan öğrencilerimizin aranan nitelikte yetiştirilmesi, sosyal ve kültürel kalkınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır.
ULAŞIM:
Tren İle Ulaşım Olanakları :
Meslek Yüksekokulumuza demiryolu ile ulaşım oldukça kolaydır. İzmir yönünden gelip Eskişehir yönüne Ege Ekspresi, Karesi Ekspresi ve İzmir Mavi Treni, Ankara yönüne Karesi Ekspresi ve İzmir Mavi Treni, Bandırma yönüne Marmara Ekspresi her gün karşılıklı olarak düzenli bir şekilde gidip gelmektedir. Ayrıca okulumuz Kırkağaç tren istasyonuna çok yakın mesafededir.
Otobüs İle Ulaşım Olanakları :
Okulumuz Manisa merkeze 80, Soma’ya 18, Akhisar’a ise 30 km mesafede olup İzmir-Kırkağaç hattında 45 dakika aralıklarla otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Edirne, Ankara, İstanbul yönlerine de otobüs seferleri düzenli olarak sürdürülmektedir.
BÖLÜMLER:Bilgisayar Programcılığı-Muhasebe ve Vergi Uygulamaları-Elektrik bölümleridir.
Telefon: (236) 588 18 28
Faks: (236) 588 52 54
Adres: Meslek Yüksek Okulu - Kırkağaç / MANİSA
Web Sayfası:http://www.bayar.edu.tr/~kirkagacmyo/
e-mail: kirkagacmyo@bayar.edu.tr
Köprübaşı Meslek Yüksekokulu:
Köprübaşı Meslek Yüksekokulu 25.01.1994 tarihinde kurulmuştur. 1994-95 eğitim öğretim yılında İşletmecilik Programı, 1996-97 eğitim öğretim yılında Harita Kadastro Programı ve 1999-2000 eğitim-öğretim yılında İşletmecilik II.Öğretim Programı olmak üzere, Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde faaliyetini sürdürmektedir.
İşletmecilik (1994-1995) Örgün -Harita-Kadastro (1996-1997) Örgün -İşletmecilik (1999-2000) II. Öğretim bölümleriyle eğitim ve öğretimini devam ettirmektedir.
İki Yıllık İşletmecilik Örgün ve İkinci Öğretim bölümleri Önlisans Eğitimi sonunda öğrencilerimiz işletmeci unvanı ile mezun olmaktadırlar.
İki Yıllık Harita-Kadastro Bölümü Önlisans Eğitim sonunda öğrencilerimiz Tekniker unvanı ile mezun olmaktadırlar.
Telefon
frown.gif
236) 571 33 12

Faks (236) 571 37 42
Adres Köprübaşı – MANİSA
Web Sayfası :http://www.bayar.edu.tr/~koprubasimyo/
e-mail: koprubasimyo@bayar.edu.tr
Kula Meslek Yüksekokulu:
Kula Meslek Yüksekokulu 1999 yılında kurulmuştur. 2001-2002 Öğretim yılında öğretime başlamıştır.
BÖLÜMLER:
Teknik Program Bölümü -Deri İşletme Teknolojisi -İktisadi Programlar Bölümü -İşletme
bölümleri ile eğitimine devam etmektedir.
Kula Meslek Yüksekokuluna henüz öğrenci alınmamıştır. Önümüzdeki yıllarda,Teknik Programlar Bölümünde teknik ara elemanı, İktisadi ve İdari Programlar Bölümünde ise yönetici ara elemanı yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Telefon (0236) 816 81 22
Faks: (236) 816 81 23
Adres Meslek Yüksekokulu Kula – MANİSA
Web Sayfası :http://www.bayar.edu.tr/~kulamyo/
e-mail: kulamyo@bayar.edu.tr
Salihli Meslek Yüksekokulu:
Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksekokulu, 17.02.1993 tarihli 21281 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 2837 Sayılı Kanunla Celal Bayar

smyo.jpg



Üniversitesine bağlı olarak Salihli Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Vakfı’nın katkıları ile 30 Eylül 1993 tarihinde eğitim-öğretime başlamıştır. 1993-1994 Eğitim-Öğretim döneminde faaliyete geçen SMYO, kuruluş yıllarında şehir içinde yeralan bir binada hizmet vermiştir. 1999-2000 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren Alaşehir-Salihli kavşağında, yüksekokul kampüs alanı olarak ayrılan arazide yapılan kendi binasında hizmet vermektedir. Bu yeni bina, Yüksekokulun ihtiyacı olan tüm donanıma sahip bir yapıda ve öğrencilerin her türlü ihtiyacı düşünülerek dizayn edilmiş durumdadır. Binamız iç avlu sistemi ile yapılmış olup, dört bir yanda bulunan bloklar arasında bulunan iç avlusu sayesinde her birimi ışıktan en iyi yararlanabilecek şekilde inşa edilmiştir. Bu iç avlu özellikle bahar ve yaz aylarında öğrencilerin dinlenme amaçlı olarak kullanabilmeleri için oturma mekanları ve fıskiyeli havuz ile güzelleştirilmiştir.

Salihli Meslek Yüksekokulu iki yıllık eğitim ve öğretim hizmeti vermek üzere kurulmuştur. Eğitim Programları özellikle yönetici ara elemanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır.Yüksekokulumuzda Mahalli İdareler, İthalat-İhracat, Pazarlama, Deri Konfeksiyon, Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama, Makina, Elektrik, Tekstil Programlarında öğretim yapılmaktadır. Yüksekokulumuzda 1997-1998 öğretim yılında Pazarlama ve İthalat-İhracat, 1998-1999 öğretim yılında da Mahalli İdareler ve Deri Konfeksiyon programları olmak üzere, mevcut programların tamamında ikinci öğretime başlanmıştır. Salihli Meslek Yüksekokulu giderek büyüyen kadrosu ile de dikkati çeker durumdadır. Akademik personel sayısı 20’ye, idari personel ve hizmetli kadrosu 19’a ulaşmıştır. Yüksekokulumuzda 2002-2003 döneminde öğrenci sayısı 1000’e ulaşmıştır. Yüksekokulumuzda 10 adet derslik, internet ve yerel ağ bağlantılı, projeksiyon cihazı ile güçlendirilmiş hem bireysel çalışmaya hemde topluca eğitim vermeye uygun 1 adet bilgisayar laboratuvarı, mesleki ve süreli yayınlardan oluşan 1 adet kütüphane, 1 adet kalıp, 1 adet resim, 1 adet deri konfeksiyon atölyesi, öğrencilerimizin kültürel çalışmaları için 1 adet kulüp salonu ve 1 adet halk oyunları dersliği haftada bir gün sinema günleri düzenlenen ve vizyondaki filmlerin izlenebildiği tüm görsel ve işitsel teçhizata sahip bir adet sinema salonu bulunmaktadır.

ortaalan.jpg



Salihli Meslek Yüksekokulu, C.B.Ü. çatısı altında yepyeni bina ve tesisleri, nitelikli akademik kadrosu,4 ayrı örgün 8 gece eğitim programı ile çağdaş bilim ve eğitime hizmet veriyor. Yüksekokul, Gediz Ovası’nda üzüm bağları arasında harikulade bir doğal mekanda yer alıyor. 600 dönümlük bir saha; üzerinde, geleceğin büyük kampüslerinden birinin kuruluşuna şahit oluyor. Salihli Meslek Yüksekokulu, her türlü konser, bilimsel toplantı, sinema, spor ve kulüp etkinliklerinin düzenlenmesi için gerekli teknolojik ve mekan olarak alt yapıya sahip. Bu alt yapı sayesinde, Deri Konfeksiyon Programının ürünlerinin sergilendiği defileler düzenleniyor. Bozdağ, Sart Harabeleri, Demirköprü barajı gibi doğal ve tarihi mekanlara devamlı olarak geziler gerçekleştiriliyor.

Ayrıca okul bünyesinde faaliyet gösteren Gelişimci Dış Ticaretçiler Kulübü (G.D.T.K.) okulun müzik konserleri, tiyatro çalışmaları gibi etkinliklerini üstleniyor. Kampüs alanındaki üç adet basketbol, voleybol ve tenis kortu bulunan spor tesisinde öğrencilerimiz her türlü spor etkinliğinden faydalanabiliyor. Öğrencilerimizin, yeme içme, eğlenme, dinlenme, tavla ve bilardo gibi oyunları oynayabilme, istedikleri müziği dinleme ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanlarına sahip öğrenci kafeteryası ve yemekhanesi ile, dinlenme ve beslenme ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanabiliyor.
Sarıgöl Meslek Yüksekokulu:
Sarıgöl Meslek Yüksekokulu 07/07/2000 tarihinde kurulmuştur.19/09/2000 tarihinde de aşağıdaki bölüm ve programların açılması kabul edilmiştir.
Teknik Program Bölümü
Harita Kadastro Programı
İnşaat Programı
İktisadi ve İdari programlar Bölümü
Sarıgöl Meslek Yüksekokuluna henüz öğrenci alınmamıştır.Önümüzdeki yıllarda,Teknik Programlar Bölümünün Harita Kadastro ve İnşaat Programlarında teknik ara elemanı İktisadi ve İdari Programlar Bölümünde ise yönetici ara elemanı yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
Fiziki Altyapı
Yeni yapılmış olan İstanbul-Bursa-Akhisar-Salihli-Alaşehir-Sarıgöl-Denizli-Antalya yolu üzerindedir. İlçenin yüzölçümü 423 km2 olup, denizden yüksekliği 320m’dir. İklim yumuşak kışlar yağışlı yazları sıcak geçer.

Sarıgöl ilçesinin diğer iller ve ilçeler ile ulaşım yönünden herhangi bir sıkıntısı mevcut olmayıp, Alaşehir ilçesine her 20 veya 30 dakika ara ile otobüs seferi bulunmaktadır. Ayrıca Sarıgöl’den İzmir, Denizli, Manisa ve Ankara istikametine her gün karşılıklı otobüs seferleri mevcuttur. Sarıgöl Manisa’ya 135 km, Denizli’ye 85 km, İzmir’e 150 km, Alaşehir ilçesine ise 20 km mesafededir.
Telefon: (236) 8676278
Faks: (236) 8676279
Adres: Meslek Yüksekokulu Sarıgöl/MANİSA
Web Sayfası: http://www.bayar.edu.tr/~sarigolmyo/
e-mail:sarigolmyo@bayar.edu.tr
Saruhanlı Meslek Yüksekokulu:
Telefon: 0 (236) 357 42 50
Faks: 0 (236) 357 28 11
Adres Meslek Yüksekokulu 45800 Saruhanlı/MANİSA
Web Sayfası :http://www.bayar.edu.tr/~saruhanlimyo/
e-mail: saruhanlimyo@bayar.edu.tr
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu:
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 öğretim yılında Ebelik Programı ile eğitime başlamıştır. 1995-1996 öğretim yılında Hemşirelik ve Tıbbi Laboratuar Programlarının eğitime başlamasıyla, yüksekokulumuzun program sayısı üçe yükselmiştir.

1997-1998 öğretim yılından itibaren, hemşirelik ve ebelik mesleklerinin lisans düzeyinde yapılması kararının sonucu olarak, yüksekokulumuzun bu iki programına yeni öğrenci kabul edilmemiş, sadece Tıbbi Laboratuar Programına öğrenci alınmıştır.
1998-1999 öğretim yılında;
- Tıbbi Laboratuar Programının yanında yeni açılan,
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına öğrenci alınmasıyla,
yüksekokulumuzun program sayısı ikiye ulaşmıştır.
Telefon: (236) 237 13 78
Faks: (236) 234 89 31
Adres: Şehitler Mah. İstasyon Mevkii, 45020, MANİSA
Web Sayfası:http://www.bayar.edu.tr/~saglikmyo/
e-mail: saglikmyo@bayar.edu.tr

Soma Meslek Yüksekokulu:
Soma Meslek Yüksekokulu 25.01.1994 tarihinde kurulmuştur. 1994-1995 Öğretim yılında faaliyete geçen Yüksek Okulun Elektrik Programı, Maden Programı ve İş Makineleri Programını yürütmektedir. 1996-1997 Öğretim yılında Elektrik II. Öğretim Programı açılmış olup 1997-1998 öğretim yılında da Maden II. Öğretim Programı ile iş makineleri II. Öğretim Programı faliyete geçmiştir. Bu sayede ülkemizin bu alanlardaki ara eleman ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.
BÖLÜMLER:
Elektrik -İş Makineleri -Maden bölümleriyle eğitim vermektedir.
ULAŞIM: Manisadan Soma’ya soma seyahat otobüsleri ile veya tren yolu ile gelmeniz mümkündür.İstanbuldan Soma’ya soma seyahat otobüsleri,Haydarpaşadan tren yolu ile veya önce balık esire sonrada somaya gelmeniz mümkündür.Ayrıca İstanbuldan önce Akhisara sonrada Soma’ya gecme imkanınız vardır.
Üniversiteye Ait Birimlere Ulaşım:
Celal Bayar Üniversitesi’nin birimleri farklı yerlerdeki kampüslerde bulunmaktadır. Bütün bu kampüslere ulaşan şehirici halk otobüsleri ve dolmuşlar mevcuttur. Manisa Muradiye Kampüsü için öğrenci servisleri bulunmaktadır
Telefon: (236) 612 00 63
Faks: (236) 612 00 63
Adres: Meslek Yüksek Okulu Soma / MANİSA
Web Sayfası: http://www.bayar.edu.tr/~somamyo/
e-mail: somamyo@bayar.edu.tr
Turgutlu Meslek Yüksekokulu:
Turgutlu Meslek Yüksekokulu iki yıllık eğitim ve öğretim vermek üzere 30.03.1994 tarihinde kurulmuştur.
1994-1995 öğretim yılında Seramik ve İnşaat Programları ile faaliyete geçmiştir. 1997-1998 öğretim yılında Kaynak Teknolojisi Programı eklenen Yüksekokulumuz 1999-2000 öğretim yılında da Seramik ve İnşaat Programlarında ikinci öğretime başlamıştır.Yüksekokulumuzda 2002-2003 öğretim yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında mevcut programlara Bilgisayar Programcılığı, El Sanatları, Elektrik, Endüstriyel Elektronik, Hazır Giyim, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Mobilya ve Dekorasyon programları da eklenmiştir. Açılan bu programlarla birlikte eğitim gören öğrenci sayısı 1237 olacaktır. Yüksekokulumuz ülkemizin bu alanlarda ara elaman ihtiyacının karşılanmasını amaçlamaktadır.
ULAŞIM:Turgutlu ilçesinin diğer iller ve ilçeler ile ulaşım olanakları en iyi şekilde sağlanmıştır. İlçemiz Manisa’ya 30 km, İzmir’e 45 km mesafededir. Turgutlu’dan Manisa ve İzmir istikametlerine 07.00 - 20.00 saatleri arasında her 20 dakikada otobüs seferleri mevcuttur.
Telefon: (236) 313 55 02 -314 40 40
Faks: (236) 314 45 66
Adres: Küçük Sanayi Sitesi 45400 Turgutlu-MANİSA
Web Sayfası: http://www.bayar.edu.tr/~turgutlumyo/
e-mail: turgutlumyo@bayar.edu.tr
 
Cevap: Manisa Şehir Tanıtımı

teşekkürler pasimmmm
güsel manisamın tanıtımı için.....
buarada hepinizi beklerim yanıma canlarımm benimmm özellikle mesir şenliklerine...
 
Geri
Üst