Marmara Bölgesi Yöresel Yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. marmara bölgesinin yemekleri marmara bölgesi yemekleri akdeniz bölgesinin akdeniz bölgesi yöresel nelerdir
    Marmara Bölgesinde hangi yemekler meşhurdur Marmara mutfağında neler bulunur öğrenmek isterseniz buyrun melekler :tik:

    [​IMG]


    PİDELİ BEYKOZ PAÇASI

    Kullanılacak malzeme: (4 kişi için):
    1 pide (600 gramlık Ramazan pidesi),
    8 paça,
    10 bardak su,
    1 limonun ince soyulmuş kabuğu,
    5 diş sarımsak,
    1/2 çorba kaşığı zeytinyağı,
    1/2 çorba kaşığı tuz,
    Terbiyesi İçin:
    1+1/2 çorba kaşığı tereyağı,
    1+1/2 çorba kaşığı un,
    5 yumurtanın sarısı,
    1+1/2 sulu limon,
    yeteri kadar tuz.

    Yapımı: 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, beş diş sarımsak, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kaşık tuzdan yararlanarak paçalar pişirilir. Delikli bir kepçeyle tencereden çıkarılacak paçalar parçalanmadan kemiklerinden ayrılır ve sıcak bir yere konur. Pide ızgarada ya da bütan gazı fırınında kurutulurcasına ısıtıldıktan sonra sekiz uzun dilime bölünür. Bu dilimler bir tepsiye yerleştirilir. Tepsi hafif bir ateşe oturtulur ve pide dilimlerinin üstüne bir bardak paça suyu azar azar dökülür, Pideler paça suyunu çekip şişince her pide diliminin üzerine kemiksiz bir paça oturtulur. Pideler bütün paça suyunu çekmişse bir-birbuçuk fincan paça suyu daha katılır ve tepsinin üstü örtülür. Beri yanda bir kuşaneye erimiş ama soğuk birbuçuk kaşık tereyağı konur. Bunun üzerine sırasıyle beş yumurta, bir tutam tuz, limonun suyu katılır. Bunlar telle çırpılırken un da serpilerek üzerlerine dökülür. Karışım iyice birbirine yedirildikten sonra dört bardak ılık paça suyu azar azar çırpılmakta olan terbiyeye katılır. Ve kuşane çok hafif bir ateşe oturtulur. Terbiyede hafif bir koyuluk oluncaya kadar telle çırpılarak pişirilir. Sonra terbiye ateşe dayanıklı kapta ısınan pideli paçaların üzerine dökülür ve böylece servis yapılır.
    ____________________

    MARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık
    1 baş soğan,
    1 sap kereviz,
    2 baş havuç,
    1 demet maydanoz,
    1 diş sarmısak,
    çok acı bir kırmızı biber,
    çok olgun 6 domates,
    zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği,
    yeteri kadar tuz ve karabiber,
    1/2 bardak zeytinyağı.

    Yapımı:
    Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli.
    Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı. Sonra vantuzlu kollarını gövdesinden ayırmalı. Torbasındaki kıkırdaklı kemiği ve mürekkep kesesini çıkardıktan sonra dışındaki ince zarı soymalı. Kollarındaki küçük vantuzları makasla teker teker kesmeli, atmalı.
    Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı.
    Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı. Kırmızı biberle sarmısağı kıyarcasına ince doğramalı ve kuşanedeki zeytinyağının içine atmalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş olan soğanla kereviz ve kıyarcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyle yarım demet maydanozu atmalı. Sebzeler iyice piştikten sonra önce yuvarlak yuvarlak doğranmış mürekkep balığı gibi geç pişen deniz hayvanlarını kuşaneye koymalı. Kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan, küçük parçalara doğranmış domatesi kattıktan sonra bunları beş - on dakika kadar pişirmeli. Sonra bütün balıkları katmalı. Balıkları onbeş dakika kadar pişirmeli. Bu sürenin sonunda tuzunu ve biberini serpmeli. Gerekirse biraz ılık su katmalı ve beş-on dakika daha pişirmeli. Sonra kabı ateşten indirmeli. Çukur bir servis tabağına zeytinyağında kızartılmış ekmekleri yanyana dizmeli, bunların üstüne de balıkları serpiştirmeli. Yemeğin salçasını da gezdirerek döktükten sonra kalan kıyılmış maydanozu serpmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
    ____________________________

    HASEKİ PİLÂVI

    Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
    Yarka durumunda bir piliç,
    50 gram margarin yağı,
    75 gram rendelenmiş permasan veya kaşer peyniri,
    1 baş soğan,
    2 sap kereviz,
    2 körpe havuç,
    4 olgun domates,
    3 bardak tavuk suyu,
    2 bardak pirinç,
    3 kaşık zeytinyağı.

    Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardiktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda yıkamalı. Havucun üstünü kazıyıp küçük parçalara doğramalı. Kereviz yapraklarını yıkamalı ve küçük parçalara doğradıktan sonra havuçla birlikte bir tencereye koymalı. Bunun üstüne pilici oturtmalı ve bu kümes hayvanının üstünü örtecek kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı.
    Piliç haşlanınca sudan çıkarıp kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölmeli. Tavuğun içinden çıkan karaciğeri, ödünü dikkatle ayırıp attıktan sonra yüreği ve katısını küçük parçalara doğramalı. Soğanı rendeleyip 3 kaşık zeytinyağıyla toprak bir tencereye koymalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğanlar pembeleşınce pilicin içinden çıkanları ve didilmiş piliç etini katmalı ve bunları da karıştırarak kavurmalı. Etler nar gibi kızarınca kabuğu soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domatesi içine atmalı. Domates iyice salçalaşıncaya kadar tenceredekileri karıştırarak pişirmeli. Beri yanda pilicin haşlandığı suyu, sebzeleri iyice ezerek süzgeçten geçirmeli. Bunun 3 bardağını almalı (bu kadar su çıkmazsa normal su katılabilir) 2 bardak pirinç ve margarin yağıyla bir pilâv pişirmeli.
    Pilâv pişip de demlenmeye başlayacağı sırada toprak tenceredeki piliç parçalarını salçasıyle birlikte pilâva katmalı ve birlikte harmanlayıp demlenmeye bırakmalı. Pilâv demlendikten sonra son defa harmanlarken rendelenmiş peyniri içine katmalı. Birlikte harmanlamalı ve servis tabağına boşaltıp servis yapmalı. İsteyenler pilâv demlendikten ve servis tabağına boşaltıldıktan sonra da toprak tenceredeki piliç parçalarını üstüne dökebilirler. En üste de rendelenmiş kaşer peynirini serpip servis yapabilirler. Hattâ servis tabağı pyrex bir servis tabağıysa kabı kızgın fırına sokup orada beş dakika tuttuktan sonra servis yaparlarsa daha da lezzetli bir yemek elde etmiş olurlar. Çünkü fırında kaşer peyniri yayılır ve gratine olarak hem yemeğe hoş bir manzara, hem de ayrı bir tad verir.
    __________________________

    SARDALYE BALIĞI IZGARASI ASMA YAPRAĞINDA

    Kullanılacak malzeme:
    1 kilo sardalye balığı,
    30 - 40 asma yaprağı,
    yeteri kadar tuz,
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    Limon salçası için:
    2 limonun suyu,
    1 kahve fincanı zeytinyağı,
    1/2 demet kıyılmış maydanoz,
    yeteri kadar tuz.

    Yapımı: Pulları kazındıktan sonra solungaçlarından çekilerek içleri çıkarılmış ve bol akarsuda iyice yıkanmış ve süzülmüş sardalye balıklarını tuzlamalı ve her birini bir asma yaprağına sarmalı. Izgarayı kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürü ateşinin beş parmak yukarısına yerleştirmeli. Izgara kızınca bunu bir tüyle zeytinyağlamalı ve asma yaprağına sarılı balıkları yan yana sıralayıp ızgaranın öbür kanadını balıkların üstüne indirmeli. Balıkların önce bir yanlarını 5 dakika kadar pişirdikten sonra ızgaranın öbür yanını çevirmeli. Balıkların bu yüzlerini de beş dakika kadar pişirdikten sonra ızgarayı ateşten almalı.
    Balıkları zedelemeden üstlerindeki asma yapraklarını çıkarmalı ve sardalyeleri sıcak yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
    Daha önceden limon suyu, zeytinyağı, maydanoz ve tuzla hazırlanmış limon salçası kâsesiyle birlikte servis tabağını sofraya çıkarmalı ve balıkları sıcak sıcak servis yapmalı.
  2. Trakya usulü yeşil mercimek

    Malzemeler
    2 su bardağı yeşil mercimek
    Yarım su bardağı çiçek yağı
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 büyük baş kuru soğan
    2 yemek kaşığı domates salçası
    1,5-2 litre su
    1 yemek kaşığı tereyağı

    Malzemenin hepsini çiğden hazırlayarak helmelene kadar pişirin. 1 yemek kaşığı dolusu un ilave edin. Pembeleşince, pişmiş olan mercimekten kaşık kaşık alarak ve sürekli karıştırarak, mercimeği tamamen aktarın. 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Bir dakika daha kaynatın. Sirke, dövülmüş sarımsak ve pul biberle hazırladığınız sos ile servise sunun.

    ______________________

    ERDEK SALATASI

    Kullanılacak malzeme:
    250 gram tuzlu sardalye balığı,
    250 gram iri siyah zeytin,
    1 dilim bayat ekmek içi,
    100 gram yerfıstığı İçi (isteyenler Antep fıstığı içi de kullanabilirler),
    1 limonun suyu,
    1/2 bardak zeytinyağı.

    Yapımı: Balık temizlenir, kılçıkları çıkarıldıktan sonra havanda dövülür. Buna makineden geçirilmiş fıstık içi, ufalanmış bayat ekmek içi, dışı zedelenmeden çekirdekleri çıkarılmış zeytinin yarısı katılır ve havanda yarım saat kadar dövülerek macun durumuna getirilir.
    Karışım macun kıvamına gelince porselen bir kâseye alınır. Bir çatalla çırparak önce azar azar akıtılacak zeytinyağı bu karışıma yedirilir. Sonra çırpmaya devam ederek limon suyu azar azar dökülerek salataya yedirilir.
    Salata hazır olunca önce bunun az bir kısmıyla kalan zeytinler doldurulur. Salata, bir kayık tabağa boşaltılır. Çatalla izler yapılarak üstü süslenir. Tabağın çevresine de doldurulmuş zeytinler yerleştirilir ve salata sofraya götürülür.
  3. CANTIK (Bursa)

    Malzemeler:
    Bir çay bardağı süt,
    bir çay bardağı sıvıyağ,
    bir çay bardağı su,
    aldığı kadar un,
    bir paket maya,
    bir tutam tuz,
    bir çay kaşığı şeker,
    bir tutam pul biber ve karabiber,
    250 gram kıyma,
    bir adet soğan,
    bir yumurta.

    Yapılışı:
    Süt, sıvıyağ, su, un, maya tuz ve şekeri karıştırarak bir hamur yapın. Bir saat kadar mayalandırın, yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yuvarlak bir biçimde açın, üzerine, soğanı rendeleyerek kıyma ile karıştırdığınız harcı yayın, harca tuz karabiber ve biraz da pul biber ekleyebilirsiniz. Elinizle bastırın, kenarlarına yumurta sarısı sürün, biraz da tepside mayalandırın, fırında yarım saat pişirin.

    ____________________

    TAVŞAN CİĞERİ SOTE (ABANT)

    Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
    2 tavşanın ciğeri,
    1 küçük kutu iç bezelye konservesi (taze bezelye kullanmak isteyenler birbuçuk bardak kadar kullanmalıdırlar),
    1 baş soğan,
    orta irilikte 2 domates,
    4 çorba kaşığı zeytinyağı,
    1/2 bardak elma sirkesi,
    1 çorba kaşığı tatlı hardal,
    2 çorba kaşığı margarin yağı,
    yeteri kadar tuz ve karabiber.

    Yapımı:
    Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ufak parçalara doğramalı. Soğanı çentilircesine ince kıymalı. Ciğerin üzerindeki ince zarı mümkün olduğu kadar çıkardıktan sonra ciğeri fındık iriliğinde parçalara doğramalı. Bir kuşaneye iki çorba kaşığı zeytinyağıyla soğanı koyup orta ısılı ateşte karıştırarak kavurmalı. Soğanın rengi pembeleşince domatesi, biberi ve tuzu katmalı ve onbeş dakika kadar karıştırarak pişirmeli. Salça koyulaşınca kuşaneyi ateşten indirmeli. Beri yanda orta irilikte bir güveci ateşe oturtmalı, içine margarin yağıyla kalan zeytinyağını boşaltmalı. Yağ kızacak hâle gelince, dumanı tütmeden doğranmış tavşan ciğerini içine atmalı ve karıştırarak on dakika sote etmeli. Ciğer iyice kızarınca yarım bardak sirkede eritilmiş hardalı katmalı; bir-iki defa daha karıştırmalı. Bu işler olurken bir başka kapta iç bezelyeyi haşlamalı. Güveçteki ciğere sirkeli hardalı boşaltıp bir-iki defa karıştırınca suyu süzülmüş iç bezelyeyi bunun üzerine boşaltmalı. Kuşanedeki salçayı da kattıktan sonra güveçtekileri bir-iki defa karıştırmalı. Bir taşım kaynaymca ateşten alıp sofraya götürmeli ve servis yapmalı
  4. Çengelköy Salatası (İstanbul)

    Kullanılacak malzeme:
    4 yumurta,
    1 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir,
    1 bardak zeytinyağı,
    1 limonun suyu, orta irilikte
    3 salatalık,
    1 demet dereotu,
    1 demet maydanoz,
    2 domates,
    8 adet marul yaprağı,
    yeteri kadar tuz.

    Yapılışı: 2 adet yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve yeteri kadar tuzdan yararlanarak bir mayonez hazırlanır. Diğer tarafta iki yumurta katı olacak şekilde haşlanırken salatalıkların da kabukları soyulur ve uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra içleri özel aletiyle veya bir bıçakla boşaltılarak birer kayık haline getirilir. Salatalıkların çıkartılan iç kısımları ise ufak parçalara doğranıp suyu sıkıldıktan sonra mayoneze katılır. Bu işlem yapılırken ince kıyılmış iki marul yaprağı, dereotu, maydanoz, ezilmiş peynir ve kıyılırcasına ince doğranmış katı yumurtalar katılarak mayoneze yedirilir. Sonra bu karışımla salatalıkların içleri doldurulur. Salatalıklar servis tabağına konan marul.yapraklarının üstüne yerleştirildikten sonra aralarına domates dilimleri konur ve böylece servis yapılır.
    Arzuya göre salatalıkların içlerine doldurulan harca kapari, zeytin ezmesi veya balık ezmesi de katılabilir. Ancak, gerçek Çengelköy salatası yukarıdaki harçla yapılanıdır.

    _____________________

    BEYKOZ PAÇA (İstanbul)

    Malzeme :
    12 bardak su
    1/2 baş sarımsak
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1/2 çorba kaşığı tuz
    12 tane iri paça
    12 francala dilimi
    80 gr. margarin (4 çorba kaşığı)
    25 gr. un (1/2 kahve fincanı)
    30 gr. tereyağı
    5 yumurtanın sarısı
    2 limonun suyu
    3 bardak paça suyu
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı :
    Bir tencereye ölçülere göre su, sarımsak, zeytinyağı, tuz ile üstleri kazınmış parmak arasındaki bezleri çıkarılmış, tütsülenmiş ve bolca yıkanmış 12 koyun veya keçi paçası koyarak tencere ateş üzerine oturtulur. Su kaynaymca üzerinde meydana gelen köpükleri alınıp atılır. Sonra kapağı kapatılr ve 8 - 10 saat pişirilir, suyu süzülür ve başka tencereye aktarılır. Paçaların kemikleri çıkarılır. Bir tavaya ölçülere göre margarin konularak kızdırılır ve yağın içine kabukları çıkarılmış fırancala dilimleri konulur. Nar gibi kızartılır ve bir tabağa alınır, hepsi kızarınca bir tepsiye dizilir, üzerine kemiksiz paçalar oturtulur. Bir kuşane-ye yine ölçülere göre tereyağı konularak eritilir, bunun içine yumurtaların sarısı, tuz, limon suyu ve un ilave edildikten sonra telle iyice çırpılır ve birbiriyle halledilir. Üzerine 3 bardak paça suyu azar azar dökülüp karıştırılır. Hafif bir koyulaşma olunca, hafif ateşe alınıp dö-vercesine karıştrılarak pişirilir. Sonra tepsideki dizili ekmek ve paçaların üzerine dökülür. Tepsi 2 - 3 dakika ısıtılır ve üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek servis yapılır.
  5. Peynir Helvası (Çanakkale)

    1 kg. koyun sütünden yapılmış peynir
    200 gr. irmik
    3 adet yumurta sarısı
    1.5 kg. şeker
    200 gr. peynir

    Peynir, irmik ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılarak hafif hararetli ateşte eritilir. Piştikten sonra 200 gr. peynir daha eklenerek biraz daha ateş üzerinde tutulur. Soğuyunca üzerine toz şeker konup karıştırılır. tepsiye dökülerek fırına verilir.
    _________________

    Yoğurtlu Kavurma (Çanakkale)

    1 kg kuzu kuşbaşı
    4 orta boy kuru soğan
    2,5 kahve fincanı sıvı yağ
    2,5 kahve fincanı yoğurt
    1 baş sarımsak
    Yarım demet maydanoz
    8-10 adet sivri biber
    1-2 adet domates
    1,5 su bardağı sıcak su
    Tuz

    Sıvıyağı iyice kızdırın. Kuşbaşı eti ilave edip kavurun. Soğanları yarım halkalar halinde doğrayıp etlere ekleyin. Soğanla eti birlikte ağır ateşte 20 dakika pişirin. Doğranmış yeşil biberleri ve bir bardak sıcak suyu etlere ilave edin. Suyunu çekip etler yumuşadığında yarım bardak su daha ekleyip biraz daha pişirin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince ince kıyıp domateslerle birlikte yemek suyunu çektikten sonra etlere ilave edin. Bir süre daha pişirip ocaktan alın. Sarımsakları soyup dövdükten sonra yoğurtla karıştırın. Kavurmayı servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Kırmızı toz biberi yağda kızartıp üzerine gezdirirseniz daha farklı bir lezzet elde edersiniz.

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. marmara bölgesi yemekleri

    ,
  2. marmara bolgesinin yemekleri

    ,
  3. marmara bolgesinin mesur yemekleri

    ,
  4. marmara bölgesinin hangi yemeği meşhurdur,
  5. marmara meşhur yemekleri,
  6. amrmara bölgesi yemekler