gebe
  1. papatya57

    papatya57 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    17 Mart 2009
    Mesajlar:
    528
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    giresun

    Mevlana'nın Sofrası

    Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında papatya57 tarafından paylaşıldı.

    mevlananın şiirleri mevlana sofrası karsın yemekleri kahvaltı sofrası kahvalti sofrasi "Hamdım Piştim Oldum".....Mevlana'nın Sofrası..

    Büyük İslam âlimi Mevlâna’nın eserlerinde verdiği "reçete"ler, bugün Konya mutfağının hâlâ önemli bir parçası...








    [​IMG]



    [​IMG]



    Ünlü İslam düşünürü Mevlâna, hayat felsefesini açıklarken sembollerinin çoğunu doğadan seçmiştir. Gıdalar da bu semboller arasındadır. Mevlâna’nın, ilahi aşk şiirlerini toplayan Divan-ı Kebir adlı eserinde geçen “Hamdım, piştim, oldum” sözü, buna bir örnek. Ünlü âlimin, tasavvuf ile ilgili bilgilerin yanı sıra sunduğu yemek reçeteleri de, kendi çağının yemek kültüründen bizlere sunduğu birer hediye...


    [​IMG]



    AŞÇIYA SAYGI


    Sufizm, yani tasavvuf öğretisinde ‘mutfak’ çok önemli bir yer tutar. Dervişlerin eğitimlerine başladıkları yerdir burası. Amaç, sadece yemek pişirmeyi değil, aynı zamanda doğanın olağanüstü çabalarla insanlığa sunmuş olduğu yiyeceklere karşı saygı duymayı öğrenmektir. Yiyeceklerin en verimli, en uygun şekilde kullanımına ve tüketimine büyük önem verilir. İşte bu yüzden, aşçılık Mevlâna zamanında en çok itibar edilen meslekti; hatta ruhani anlamda bir makamdı. Mevleviler, yüce yaratıcının sunmuş olduğu nimetleri büyük hünerle pişirdikleri ve kulların beslenmesine aracılık ettikleri için aşçılara büyük saygı göstermişlerdir. Bu hürmetin en büyük ispatı, Mevlâna’nın çok sevdiği aşçısı Ateş-baz Veli (ateşle oynayan ermiş kişi) öldüğünde, onun adına bir türbe yapılmasıdır. Dünyada adına türbe inşa edilen belki de tek aşçı olan Ateş-baz Veli’nin ebedi istirahatgâhı, Konya’nın Meram ilçesinde bulunuyor. Dünyanın ünlü yiyecek araştırmacısı Alan Davidson, bir makalesinde “Türbeye turist gittik, hacı olarak döndük” şeklinde bahsetmiştir bu yerden.



    [​IMG]



    HER LOKMA İÇİN ŞÜKÜR


    ‘Somat’ (sofra) adabına da büyük önem veren sufiler, günde iki kez yemek yerler. Öğlen ve akşam... Sofrayı ‘can’lar (mürid) hazırlar. Tuz, yemeklerde törensel ifade taşır. Yemek onunla başlar, onunla biter. Hazırlıklar bitince, yemeğin yenmesine gelir sıra. Kazancı Dede, kazanın kapağını açınca, ‘can’lar kazanı ocaktan alırlar. Kazancı Dede’nin duası ile yemek daveti duyurulur. Elleri önde bağlı duran sufiler, kapıya gelince başlarını eğerek selamlaşır ve sofraya geçerler. Şeyhin katılımı ve duası ile yemeğe başlanır. Yemek esnasında kesinlikle konuşulmaz. Mevlevilerde yemek faaliyeti adeta bir ibadet halidir; yemek yerken kendilerine nasip olan lokmalar için devamlı şükrederler. Yemeğe topluca başlandığı gibi topluca bitirilir.




    [​IMG]




    BALIK ÇORBASINDAN AŞUREYE


    Mevlâna’nın eserleri incelendiğinde, 13. yüzyılda Anadolu’da, sebzelerden pırasa, patlıcan, kabak, kereviz, ıspanak, soğan, sarımsak; meyvelerden elma, ayva, nar, armut, şeftali, incir, kavun, karpuz; baklagillerden börülce, mercimek, fasulye, nohut, bakla; kuruyemişlerden ceviz, badem, fındık, leblebi; süt mamullerinden peynir, yoğurt, ayran tüketildiği görülüyor. Yufka, tandır ekmeği, etli ekmek, börek, çörek, tutmaç, tirit, bal, pekmez, helva, kadayıf, zerde ve şerbet gibi yiyecek ve içecekler de Mevlâna’nın eserlerinde pek çok kez anılmıştır.
    Türkiye’nin değerli mutfak kültürü araştırmacısı ve yemek kitabı yazarı Nevin Halıcı’nın İngilizce olarak hazırladığı son eseri ‘Sufi Cuisine’de (Sufi Mutfağı), Mevlevilerin pişirdiği yemekler üzerine geniş bilgiler bulunuyor. Ayrıca Konya’da yaşayan şair Feyzi Halıcı’nın günümüz Türkçe’sine çevirmiş olduğu ‘Edirne Postnişini Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi’ de, bizlere Mevlevi mutfağındaki yemekler hakkında birçok bilgiler sunuyor.
    Mevlâna döneminde, sufiliğin gereği nedeniyle sade malzemelerle hazırlanmış yemeklerin oluşturduğu bir mutfak kültürü hakimdi. Sufi mutfağındaki yemeklerin sade olmasının yanı sıra, çeşitliliği de göze çarpan bir ayrıntı. Çok çeşitli sebze yemeklerinden balık türlerine kadar... Sadece kitaplarda değil, Mevlâna’nın sunduğu bu reçeteler... Konya halkının büyük bir kısmı sofralarını, sufilerin tatlarıyla süslüyor; her lokmada Mevlâna’yı anıyor.



    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]





     
Mevlana'nın Sofrası konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ayvalık şeytan Sofrası

    Ayvalık şeytan Sofrası

    şeytanın resmini göster gün batımını seyreden turistler - şeytan sofrası çay bahçeleri - şeytan sofrası ve aşıklar :) - şeytan sofrasından adalar görüntüsü - şeytan sofrasından adalar görüntüsü - Şeytan sofrasından Cunda Adası görüntüsü - Şeytan sofrasından Manastır görüntüsü - Şeytan sofrasından Yunan adaları - şeytanın ayak izi şeytan sofrasında, şeytanın ayak...
  2. 'Akıllı Çocuk Sofrası' kampanyası

    'Akıllı Çocuk Sofrası' kampanyası

    akılı cocuklar Gıda sektöründe faaliyet gösteren Banvit şirketi ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü danışmanlığında düzenlenen kampanya, Ritz Carlton Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdür Yardımcısı Timur Şeyhoğlu, toplantıda, kampanyanın sağlıklı vücut ve beyinlere sahip...
  3. osmanlıda Ramazan sofrası

    osmanlıda Ramazan sofrası

    osmanlıda ramazan Allahım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla oruçumu açtım ve Ramazan ayının yarınki oruçuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!" 11 ayın bir sultanı diye anılan Ramazan ayının kendine özgü pek çok töresi vardır. Biz burada sadece bu törenin sofrasından söz edebileceğiz. Ramazan günlerinde de sofraların...
  4. iftar sofrası

    iftar sofrası

    Padişahların ''ilginç menülü'' iftar sofrası Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç menülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içildiği, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Zengin Osmanlı mutfağında iftar sofralarındaki padişahlara özel hazırlanan menülere büyük önem veriliyordu. Saray mutfaklarında...
  5. Hz. Mevlana'nın hocası Tirmizi

    Hz. Mevlana'nın hocası Tirmizi

    mevlana hz mevlananın hocası şemsi tirmizi mevlana nın hocası tirmizi kimdir Mevlana'nın Hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizi (k.s) Efendimiz’in (s.a.v) neslinden olan Seyyid Burhaneddin Hüseyni Hazretleri; birçok büyük Allah dostunun memleketi olan Tirmiz’de dünyaya gelmiştir. 12 yıl süren manevi eğitimini, kıymetli bir alim olan Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled Hazretleri’nden...

Sayfayı Paylaş