gebe
  1. sugibi

    sugibi Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    34
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANKARA

    Mevsimine göre beslenme

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında sugibi tarafından paylaşıldı.

    MEVSİMİNE GÖRE BESLENME OCAK
    Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, strongilos, levrek,
    Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa,ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp
    Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin.
    Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini
    düzenler.Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok
    tüketilmesi gereken besinlerden.

    ŞUBAT
    Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,
    Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, turp.
    Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

    MART
    Balık: Levrek, kalkan, kefal
    Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
    Meyve: Elma, muz
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen
    göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

    NİSAN
    Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
    Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
    Meyve: Can erik
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sütlü hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için. Hafif ama sağlıklı beslenerek
    ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

    MAYIS
    Balık: Barbunya,levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,
    Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci,domates, salatalık.
    Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Çilek kısa ömürlü bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

    HAZİRAN
    Balık: Mercan, levrek, barbunya.
    Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına
    kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu
    ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak,
    dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
    Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

    TEMMUZ
    Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.
    Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze
    fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık
    biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
    Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekili.

    AĞUSTOS
    Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.
    Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,
    sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı
    salçalık biber.
    Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen,
    karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlüköğünlerinize paylaştırın.

    EYLÜL
    Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.
    Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,
    kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
    Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar
    tüketmeye özen gösterin.

    EKİM
    Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye.
    Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,
    kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
    Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefisyemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir
    serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

    KASIM
    Balık: Mezgit, ringa
    Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç,
    ıspanak, karnabahar, pazı.
    Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,
    greyfurt, Trabzon hurması.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol betakaroten
    sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

    ARALIK
    Balık: Levrek.
    Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,
    karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
    Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,
    greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin.Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

    ALINTIDIR

     
    Son düzenleme: 30 Ocak 2010
Mevsimine göre beslenme konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Mevsimine göre sağlık

    Mevsimine göre sağlık

    Hayatımızı takvimlere göre düzenliyoruz. Tatillerin ne zaman başlayıp, ne zaman sona ereceği, önemli günler, kısacası günlük hayatımızla ilgili her şeyi takvimlerde bulabiliyoruz. Ancak bir de sağlık takvimine ihtiyacımız var. İşte size, yılın 12 ayında sağlığınızı korumak için neler yapmanız gerektiğini anlatan bir başucu takvimi! OCAK Yılın ilk ayı. Başka bir deyişle yeni başlangıçlar...
  2. Mevsimlere göre saç modelleri

    Mevsimlere göre saç modelleri

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  3. Mesleğe Göre Beslenme Önerileri!

    Mesleğe Göre Beslenme Önerileri!

    Mesleğe göre beslenme, meslek beslenme düzeni, beslenme düzeni hakkında edtaylı bilgi alalım arkadaşlar. Birçoğumuz çalışıyoruz ve her zaman hızlı ve düzensiz yemekler tüketiyoruz. Ancak hangi meslek grubu için hangi besinlerin daha yararlı olduğunu biliyor musunuz? Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, iş hayatında sağlıklı beslenmenin yolları ve...
  4. Mevsimlere Göre Tatil Yerleri....

    Mevsimlere Göre Tatil Yerleri....

    Tatil Mevsime Göre Tatil Dünya turu yapacak meleklerimiz işte mevsimlere göre gidilecek yerler listesi...Atlayın uçağa uçun gidin uzak diyarlara farklı kültürler farklı yemekler farklı havalar alın.... İyi yolculukla şimdiden....Birde unutmadan söyleyelim yurtdışına çıkmaya karar verdiyseniz olunması gereken aşılar konusuna baksanız iyi olur... Hangi Mevsim Nereye Gidilir? OCAK Ilıman...
  5. Balık Mevsimine Göre Nasıl Seçilmeli?

    Balık Mevsimine Göre Nasıl Seçilmeli?

    balık nasıl seçilir, mevsimine göre balık, mevsime göre balık seçimi Savgili melekler, sağlık açısından son derece önem sahibi gıdaların başında gelen balık, 4 mevsimde de yenebilir. Tabi 4 mevsim yenmesine yenir ama mevsimine uygun balık yenirse, lezzeti de tam olarak alınabilir. Bunun için hangi mevsimde hangi balığın yeneceğini bilmek gerekir... Aslında balıklar için mevsimler...

Sayfayı Paylaş