gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Meyve Tohumlarının Faydaları Nelerdir ?

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    Meyve Tohumlarının Faydaları Meyve Tohumlarının Faydaları Hanği Tohum Neye İyi Geliyor




    Meyve tohumları pek çok alternatif tıp tedavisinde kullanılıyor melekler :) Bu tedavileri öğrenmek için makalemize göz atabilirsiniz :tik:

    [​IMG]

    Meyveler kadar tohumlarının da besleyici olduğu, bu nedenle mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının halk arasında yaygın olarak ‘çekirdek’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi

    Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu belirten Prof Dr Kadıoğlu, ”Tohumlarda en fazla bulunan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır Bu nedenle bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler olmak üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda en fazla bulunan 3 grup organik maddedir” dedi

    Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (özellikle B grubu) ve mineral maddeleri de belirli oranlarda bulundurduklarını ifade ederek, ”Zengin içeriğinden dolayı tohumlar, insan ve hayvanlar için çok besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların besin içeriği ne kadar yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de aynı derecede veya daha yüksektir Diğer taraftan değişik tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi ilaç yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar” diye konuştu

    -TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP-


    Birçok tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti:

    ”Tohumlar, genel olarak toksik madde ihtiva etmezler Ancak bazı tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir Bu nedenle tohumların kullanımında dikkatli olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği kalıtsal olarak kontrol edilir Bu nedenle her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Sadece bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Bitkiler tohumlarını çok büyük bir özenle üretirler Çünkü bitkiler nesillerini devam ettirmek için genellikle tohumlarını kullanırlar”

    Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, bu nedenle lezzetli meyvelerin yayılımının daha geniş ve hızlı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

    ”İnsanlar tarafından besin ve tedavi amacıyla kullanılan çok değerli tohumlar bulunmaktadır İnsanlar, bazı meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketmiş olurlar Bu nedenle besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Örneğin incir, dut, nar, üzüm, ahududu, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları ayrıca tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bazı meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirli oranlarda insan sağlığı için önemli olduğunu söylemek mümkündür”

    -TIBBİ ÖNEM TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI-


    Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllarca kullanılmış ve tıbbi önemi tecrübe ile sabit olan bazı meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:

    Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır

    Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Fazla miktarda kullanılırsa zehirli etki yapabilir

    Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır

    Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir

    Kayısı tohumu: Tohumlarda bulunan yağ cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır

    Antepfıstığı tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Beden, zihin ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir

    Fındık tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır

    Çamfıstığı tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Akciğer ve kalp hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır

    Ceviz tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Kuvvet verici özellikleri yanında mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir

     
Meyve Tohumlarının Faydaları Nelerdir ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Keten tohumunun faydaları

    Keten tohumunun faydaları

    keten tohumu keten bitkisi resmi tohumunun resmi tohumu DOGADAN NE GELİRSE YARAR GETİRİR DİYE İNANIRIM HEP AMA DOZUNU BİLMEK SARTIYLA BENCE ÇÜNKÜ HER BÜNYE AYNI DEGİLDİR HERKES KENDİNE GÖRE ARASTIRIP KULLANMALI BAKALIM KETEN TOHUMU NEYE YARIYORMUŞ 10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı. Keten tohumunda...
  2. ısırgan tohumunun faydaları

    ısırgan tohumunun faydaları

    Isırgan Tohumu İçeriği Urticosit Potasyum Kalsiyum nitrat Formik asit C vitamini Demir Klorofil Cildi yakan (ısıran) asetilkolin Histamin tohumunda Sabit yağ Müsilaj YAN TESİRİ: Çıplak ele konunca yapraklarındaki asit eli yakar. Kalp ve böbrek yetersizliği olanlara, ödem olanlara, küçük ve büyük kan basıncı olanlara sakıncalıdır. Fazlası hamilelere sakıncalıdır. Isırgan Tohumunun Faydaları...
  3. Altın Çilek Meyvesinin Faydaları Nelerdir ?

    Altın Çilek Meyvesinin Faydaları Nelerdir ?

    Altın çileğin faydaları Altın çilek meyvesinin yararları Altın çilek kurutularak yada tazeyken yenebilen bir meyvedir melekler :). Başbakan Tayyip Erdoğan'ın elinde görüldükten sonra Türkiyede birden fırtına gibi esen altın çileğin faydalarını makalemizden öğrenebilirsiniz :tik: Altın Çileğin Fayları 1- Diyabet ve şeker hastalarına faydalıdır. 2- Bol miktarda C vitamini vardır. 3- Kilo...
  4. meyvenin cilde faydaları neler ?

    meyvenin cilde faydaları neler ?

    Selam kızlar :) Ben meycve yemeyi hiç sevmiyorum ama meyvenin faydalarından da haberdarım.Yalnız benim cildim çok bozuk acaba diyorum meyvenin cilde de faydası var mı ?
  5. Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?

    Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?

    Afrika kıtasında fillerin uysallaşması için yedirilen demirhindi meyvesi, Osmanlı İmparatorluğunda susuzluğu kesmesi, kusma ve ateş ve rahatlama için kullanılmıştır. Geleneksel Tıp içinde yaprakları, tohumları sıklıkla kullanılır. Baharat olarak, meyveleri bütün olarak kullanılır. Günümüzde, sanayide şekere kıvam verici, alerjik reaksiyonlarda kullanılır. Demirhindi meyvesi içinde, A, B1,...

Sayfayı Paylaş