gebe
  1. ASİMELEK

    ASİMELEK Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    4.487
    Beğenilen Mesajlar:
    2.192
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    yüreğimin yüreği

    meyvelerin faydaları

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında ASİMELEK tarafından paylaşıldı.

    baharın gelmesiyle bir çok meyve tezgahlarda yerini aldı :D:D
    [​IMG]

    severek yediğimiz o meyvelerin faydaları nelerdir acaba hadi hep birlikte bakalım :D:D

    Meyvelerin Faydalari Nelerdir?

    Armut
    Günde 3-4 tane armut yemek birçok sağlık sorununa iyi gelir.Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır. Ayrıca armut A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır. Bu yüzden böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Hamile bayanlarda mide bulantısı ve kusmaları azaltır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır.

    Kivi
    Son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan kivi C vitamin deposudur. Bir adet kivide bulunan C vitamini günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızdan çok daha fazladır. Bu yüzden günde bir adet kivi yediğimizde başka C vitamini almamıza gerek yoktur. Bunun yanında kivinin sağlık açısından daha birçok faydası vardır.
    Kivi kolesterol seviyesini düşürür kan basıncını ayarlayarak yüksek tansiyonu düşürür göğüs kanserini önlemede faydalıdır bağışıklık sistemini güçlendirir kanı temizler grip ve soğuk algınlığında tedavi edicidir.

    İncir (Yemiş)
    Çoğunlukla Ege ve Akdeniz' de yetişen incir hem lezzetli bir meyve hem de sağlık açısından çok yararlı bir gıdadır. Hem taze hem de kuru tüketilen incir bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir sindirim sorunu olanlar için çok faydalıdır. Göğsü yumuşattığı için bronşit ve öksürük gibi sağlık problemlerinde balgam söktürerek rahatlatır. Vücuda enerji verir.

    Öksürük İçin: İki su bardağı çiğ sütün içine iki tane kuru inciri doğrayıp sütü kaynatın. Yirmi dakika kadar bekletip süzün ve günde 2 defa bu sütten sıcak olarak için.

    Üzüm
    İdeal bir enerji kaynağı olan üzüm; özellikle bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır kansızlığı giderir. Üzümde vücudumuzda en kolay parçalanan karbonhidratlar bulunduğundan yedikten çok kısa bir süre sonra yüksek enerji sağlar. Ayrıca antioksidan etkisi vardır.

    Havuç
    Havuçta bol miktarda A vitamini bulunur. Bu yüzden kalbe damar sertliklerine gözlere ve cilde oldukça faydalı bir meyve. Bunun yanında haşlayarak püre haline getirilip yenilen havuç taze havuçtan çok daha faydalı. Çünkü haşlanmış havuçta çok daha fazla anti kanserojen madde bulunuyor. Ayrıca Havuç beyin metabolizmasını canlandırdığı için hatırlama yeteneğini artırır.

    Çilek
    Çilek strese bire bir gelen bir meyvedir. Ayrıca sigaranın zararlı etkilerini büyük ölçüde azalttığı için çok sigara içiyorsanız veya çok sigara içilen ortamlarda bulunuyorsanız mutlaka çilek yiyin.

    Elma
    En çok tüketmemiz gereken meyvelerden biridir elma. Kalsiyum C vitamini ve Demir yönünden zengindir. Kanı temizler Cilde parlaklık ve güzellik verir ağızdaki kokuları giderir soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir kolesterolü düşürür yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir. Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

    Ahududu
    Kanı temizler vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

    Ayva
    İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

    Badem
    Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

    Acı Badem
    Aci bademin uçucu yagi iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.

    Ceviz
    Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A B1 B2 C E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor: Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar. Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir. Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar mideyi kuvvetlendirir boğaz hastalıklarına iyi gelir. Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir. Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar. Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

    Çamfıstığı
    Bronşit verem akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

    Dut
    Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.

    Dut meyvası
    Fructus Mori nigri Meyvalardan hazırlanan şurup gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır.

    Greyfurt
    C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

    Hindistancevizi
    İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.

    Hurma
    Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu. İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli bilim adamları hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu buna karşılık hurmada sodyum potasyum magnezyum kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.

    Karpuz
    Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.

    Kavun
    Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur. Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun sinirleri yatıştırır böbreklerdeki kanı temizler taşların düşürülmesine yardımcı olur. Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir.

    Kayısı
    Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı yerine yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır.

    Kestane
    Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastaları yememelidir.

    Kızılcık
    Kızılcık meyvelerinden ezme marmelat meyve suyu yapılır. Kabız edici özelliği vardır. Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır.

    Kiraz
    Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar bu yörede çok yetiştiğinden bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor. Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonuçta 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

    Muz
    Folik asit potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.

    Nar
    Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide bağırsak hastalığı olanlar küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.

    Portakal
    Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür.Vucüdun C vitamini potasyum protein B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor kolestorolü düşürüyor

    Şeftali
    Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

    Vişne
    İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.

    Yeralması
    Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir

     
meyvelerin faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Egzotik Meyve Sularının Faydaları

    Egzotik Meyve Sularının Faydaları

    egzotik isimler meyva isimleri egzotik meyve isimleri meyve suyu bütün İçerdikleri vitamin ve mineraller nedeniyle meyva sularının yararlı olduğunu zaten biliyorsunuz. Peki hangi meyve suyunun neye iyi geldiğini de biliyor musunuz? Her ne kadar marketlerde satılan bazı pastörize meyva sularının vitamin içerdiği söylense de, vitaminin miktarı taze meyva sularındakiyle karşılaştırma...
  2. Hünnap meyvesinin mucize faydaları

    Hünnap meyvesinin mucize faydaları

    hünnap meyvesi hünnap, meyvesi, faydaları, nedir, bitkisi, reçeli, sirkesi, yetiştiriciliği, ağacı, fidanı Reçeli ve sirkesi yapılan hünnap meyvesinin daha bir çok faydası var Melek'lerim. Buyrun hünnap nedir önce onu öğrenelim, daha sonrasında da faydalarını :) Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan...
  3. Kamkat Meyvesinin Faydaları

    Kamkat Meyvesinin Faydaları

    Kamkat Meyvesi Faydaları Nedir Kamkat meyvesi nedir Şifalı meyvelerden biri olan ve ülkemizde pek fazla tanınmayan kamkat meyvesinin faydaları şöyle melekler :) Faydaları: C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını...
  4. meyvenin cilde faydaları neler ?

    meyvenin cilde faydaları neler ?

    Selam kızlar :) Ben meycve yemeyi hiç sevmiyorum ama meyvenin faydalarından da haberdarım.Yalnız benim cildim çok bozuk acaba diyorum meyvenin cilde de faydası var mı ?
  5. Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?

    Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?

    Afrika kıtasında fillerin uysallaşması için yedirilen demirhindi meyvesi, Osmanlı İmparatorluğunda susuzluğu kesmesi, kusma ve ateş ve rahatlama için kullanılmıştır. Geleneksel Tıp içinde yaprakları, tohumları sıklıkla kullanılır. Baharat olarak, meyveleri bütün olarak kullanılır. Günümüzde, sanayide şekere kıvam verici, alerjik reaksiyonlarda kullanılır. Demirhindi meyvesi içinde, A, B1,...

Sayfayı Paylaş