Mide kanaması belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Mide kanaması belirtileri ve tedavisi
Halk arasında “mide kanaması” olarak adlandırılan kanama aslında ağızdan başlayarak yemek borusu, mide ve bağırsaklardan rektum ve anüse kadar olan bölgeyi kapsayan gastrointestinal sistemde meydana gelen kanamalardır.

Bu nedenle “mide kanaması” üst gastrointestinal sistemde (yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk bölümü) görülen kanamalar ve alt gastrointestinal sistemde (ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs) görülen kanamalar olarak ikiye ayrılır.

Mide kanaması hayatı tehdit eden ani ve şiddetli kanama veya sürekli kan kaybı ve buna bağlı çeşitli komplikasyonlara yol açan kronik kanama şeklinde görülebilir.

Hafif ve süreklilik göstermeyen mide kanamaları genellikle kendi kendine çözülebilir ancak kanama ne kadar az olursa olsun kanamanın meydana geldiği bölge tespit edilmelidir.






9.jpg







Koyu renkli ve katrana benzeyen dışkı mide kanamasının en sık görülen belirtisidir. Kanama şiddetliyse kan kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi diğer belirtiler görülebilir.


Mide Kanaması Belirtileri


Mide kanaması belirtileri kanamanın şiddetine ve hangi bölgede meydana geldiğine göre değişebilmektedir.


Hafif ve kronik gastrointestinal sistem kanamaları genellikle kanamayı yaşayan kişi tarafından anlaşılmaz ancak kan kaybına bağlı olarak ilerleyen dönemde anemi görülebilir. Hafif kanamalarda kan dışkıyla birlikte dışarı atılır ve dışkının rengi çok anormal olmadığı için hastanın mide kanaması yaşadığını farketmesi oldukça zordur. Bu tip mide kanamaları ancak dışkıda kan testi ile tespit edilebilir.


Şiddetli kronik veya akut kanamalarda ise dışkı normalden koyu bir renk alabilir ve görünümü katran gibi olabilir. Aniden yaşanan yüksek miktarda kan kaybı hastada halsizlik, solgunluk, baş dönmesi, gözlerin kararması, nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir. Kanamanın şiddetine bağlı olarak kırmızı veya kahverengi renklerde kanlı kusma görülebilir.

Dışkıdaki kan parlak kırmızı, bordo renklerde, pıhtılaşmış veya katran gibi olabilir.

Katran rengi dışkı genellikle üst gastrointestinal sistemde meydana gelen bir kanamaya işaret eder ancak bazı durumlarda ince veya kalın bağırsaktaki kanamaların neticesinde bu renk dışkı oluşabilmektedir.

Parlak kırmızı dışkı ise çoğunlukla alt gastrointestinal sistemde yani rektuma yakın bölgelerde yaşanan kanamalara bağlı olarak görülmektedir.

Mide Kanaması Nedenleri

Üst gastrointestinal sistemde meydana gelen kanamaların nedeni çoğunlukla mide astarında ya da yemek borusunda oluşan ülserlerdir. Siroz gibi kronik karaciğer hastalıkları nedeniyle yemek borusunda oluşan varisler de kanamaya yol açabilir.

Başka bir sağlık sorunu nedeniyle aşırı kusma veya öğürme, yemek borusunda ve yemek borusunun mideye bağlandığı bölgede tahribata ve buna bağlı olarak kanamaya neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak yemek borusu ve midede oluşan iyi huylu veya kötü huylu tümörler kanama nedenleri arasındadır.

Aspirin, artrit ilaçları gibi iltihap önleyici ilaçlar ve kan inceltici ilaçlar aşırı kullanıldığında mide kanamasına yol açabilir.

Alt gastrointestinal sistemde meydana gelen kanamaların büyük çoğunluğu kalın bağırsaktaki zayıf noktalardan dışa doğru oluşan baskı nedeniyle bu bölgelerde meydana gelen baloncuklar (bağırsak fıtığı veya divertiküloz olarak da adlandırılır) nedeniyle meydana gelmektedir.

Bağırsaklarda bulunan damarların büyümesi veya anormal şekil almasına yol açan bir rahatsızlık olan anjiyodisplazi, kolon polipleri, ülseratif kolit, Chron hastalığı, radyoterapi, kolon zarının iltihabı bu bölgede görülen kanamaların diğer nedenleri arasındadır.


Mide Kanaması Riskini Artıran Faktörler: Aşırı alkol tüketimi, bazı kanama rahatsızlıkları, steroidler, kan inceltici ve anti-enflamatuar ilaçlar, uzun süreli aspirin kullanımı, sigara kullanımı, geçmişte yaşanan kanamalar, ülser ve bakteriyel enfeksiyonlar mide kanaması riskini yükselten faktörler arasındadır.
 
Geri
Üst