gebe
  1. Young bride

    Young bride Banned

    Kayıt:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    2.295
    Beğenilen Mesajlar:
    581
    Ödül Puanları:
    0

    Mide yanması

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında Young bride tarafından paylaşıldı.

    mide yanması, mide ağrısı, mide ekşimesi, mide ekşimesine ne iyi gelir, mide ekşimesi neden olur, mide ekşimesi nedenleri, mide ekşimesi tedavisi, mide ekşimesi yanması MİDE YANMASI (EKŞİMESİ)
    Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında birçok insanda görülen çok yaygın bir rahatsızlık. Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mide ...bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.
    Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.
    ÖNERİLER
    - Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.
    - Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.
    - Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynen böyle. Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
    - Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın. Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.
    - Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.
    - Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
    - Sigaradan uzak durun.
    - Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
    BUNLARDAN UZAK DURUN
    - Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
    - Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
    - Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
    - Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilımasını bekleyin.
    - Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın.
    - Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
    - Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.
    - Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz...
    SEBZELERİN MİDE YANMASINA ETKİLERİ
    Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
    Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
    Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
    Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.
    Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
    Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
    Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
    Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.
    Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
    Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
    Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
    [​IMG]

     
Mide yanması konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Mide yanması tedavisi

    Mide yanması tedavisi

    mide yanması tedavisi, nasıl geçer, neden olur, nedir, ne iyi gelir, nedenleri, sebepleri, için, Yine sıkça karşılaştığımız sağlık sorunlarından biridir mide yanması. Peki neden olur ve ne yapmak gerekir, yani nasıl geçer; buyrun öğrenelim Melek'lerim. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kasım Kazbay, mide yanması şikayetleriyle ilgili merak edilenleri anlatıyor… Mide yanması nedir? Mide...
  2. Mide yanması nasıl geçer

    Mide yanması nasıl geçer

    mide yanması nasıl giderilir mide yanması için Merhaba Melek'ler... Bu sayfamızda mide yanması için yapılması gerekenleri bildiriyor ve mide yanması nasıl geçer diyen tüm üyelerimizin ve misafirlerimizin sorusunu yanıtlıyoruz. Mide yanması tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Ya midedeki asidi nötralize eden ilaçlar antiasit ve karbonat ya da midede asit salgısını engelleyen...
  3. Sabahları Mide Yanması Nedenleri

    Sabahları Mide Yanması Nedenleri

    Sabahları Mide Yanması Nedenleri nelerdir benim her sabah midem yanıyor ne yapmam lazım lütfen bildiklerinizi yazın
  4. Mide Yanması Neden Olur?

    Mide Yanması Neden Olur?

    midem yanıyor ne yapmalıyım,mide yanması niye olur,mide yanmasının sebepleri,mide yanması tedavisi,mide yanması nasıl önlenir,mide yanması hakkında bilgiler, Göğüs kafenizde yanma ile ağzınızda hissettiğiniz acı ve ekşi tat “mide yanması (ekşimesini)” olarak tanımlanır. Mide yanması nasıl oluşur? Yemek yediğimizde, yiyecekler ağzımızdan özafagus yoluyla mideye iletilir. Özafagus ve mide...
  5. Mide yanması neden olur ?

    Mide yanması neden olur ?

    mide yanması nedir,mide yanması niye olur,mide yanması belirtileri,mide yanmasına ne iyi gelir,mide yanması tedavisi,mide yanması nasıl giderilir,mide yanması nasıl geçer, Mide yanması; mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma, ekşime hissidir. Yemeklerden sonra mide yanması şikayetiniz varsa öncelikle buna neden olan...

Sayfayı Paylaş