Mısır şurubu hakkında bilgi verirmisiniz lütfen ?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Mısır şurubu hakkında bilgi verirmisiniz lütfen ?
Mısır şurubu olan gıdaları tüketmemek gerektiğini söylüyorlar. İyi de mısır da bir yiyecek yani doğal, şurubu niye zararlı ? Daha doğrusu zararlı mı ?
 
Günümüzün hastalığı obezite, peki neden yakın zamanlarda bu bezitede artış sağlandı?Acaba daha çok yemek yemeye mi başladık yoksa yediğimiz besinler mi değişti. İşte asıl sorulması gereken bu; çağımızın yeni besinlerinden biri olan mısır şurubu aslında insan sağlığı için uzun vadede çok zararlı bir besin ve özellikle çok tüketildiğinde. Sizler içinde araştırdık:
Market rafları içeren yiyecek ve içeceklerle dolu. Gazlı içeceklerde de bulunmaktadır ve ketçaptan yemek büfelerine kadar herşeyde karşımıza çıkmaktadır.
Bu ucuz tatlandırıcı son zamanlarda çok popüler bir katkı maddesi haline geldi ve obezite salgınında öncü etkenlerden biri olarak gösterilmektedir.
Bu korkular çok ta yersiz değil. Yeni bir araştırmaya göre fruktozun, açlığı düzenleyen beyin bölgesi üzerinde belirgin bir etkisi var.



Böylece bu da mısır şurubunun ve diğer fruktoz türlerinin aşırı yemek yemeyi, glukozdan daha fazla tetikleyebileceğini göstermektedir. Sofra şekerinde hem fruktoz hem de glukoz bulunmaktadır.
Ama yüksek fruktozlu mısır şurubunda, sonrasından da anlaşıldığı üzere, daha fazla früktoz bulunmaktadır.
Fruktozun beyni nasıl etkilediğini bulmak için, araştırmacılar 20 sağlıklı, gönüllü yetişkin insan üzerinde çalıştılar. Deneklerin tatlandırılmış içecekler içtiği süreçte, araştırmacılar da fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ile hipotalamusun tepkilerini ölçtüler. Hipotalamus, ödül ve motivasyon işlemlerinin yanı sıra açlıkla ilişkili pek çok sinyali düzenler.
Deneyler 75 gr fruktoz ile tatlandırılmış 300mililitrelik, vişne aromalı bir içecek aldılar.
Aynı içecek, yine aynı miktarda bir de glukoz ile tatlandırıldı. Bu ayrı içecekler,1 ila 8 aylık dönemler içinde gelişigüzel bir şekilde deneklere verildi. Araştırmacılar ayrıca farklı zamanlarda kan örnekleri aldılar ve deneklerden açlık ve tokluk hislerini derecelendirmelerini istediler.
Fruktoz ve glukoz ile tatlandırılmış içecekleri içtikten 15dk sonraki değerlendirmelerde, deneklerdeki hipotalamusa ait aktivitelerde önemli farklılıklar
olduğu görüldü.
Glukoz hipotalamus aktivitesini azaltırken, fruktozun bu bölgede küçük bir artışa sebep olduğu görüldü.
Bu sonuçlardan beklenebileceği gibi, sadece glukozlu içecek alan denekler tokluk hislerinin arttığını belirtti.
Bu da gösterir ki, glukozla tatlandırılan bir şey yedikten sonra daha kalorili birşeyler yeme isteği
çok fazla değil. Diğer taraftan fruktozla tatlanan yiyeceklerden sonra yine de birşeyler yeme isteği devam edebilmektedir.
Fruktoz ve glükoz moleküler olarak benzerdirler. Ama fruktoz vücut tarafından farklı metabolize edilir ve glükozdan daha az insülin salgılamak üzere vücudu harekete geçirir. Fruktoz ayrıca grelin dolaşım miktarının azaltılmasında glukoz kadar başarılı değildir. Önceki çalışmalar bu etkinin hayvanlarda görüldüğünü göstermiştir.
Kathleen Page tarafından Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen ve 1 Ocak’ta JAMA’da
Fruktoz tüketimi tek başına böyle bir rol oynayıp, beden ölçülerimizde bu derece değişiklik yapıyor olabilir mi? Çok yaygın bir karşıt görüş de, yemeğin değil, aşırı kalorinin önemli olduğunu söylüyor. Purnell ve Fair
sadece “daha az yiyin” diyorlar. “Aslında açlık ve tokluk insanların ne kadar yiyeceğini belirleyen
ana etmenler; tıpkı susuzluğun ne kadar su içeceğimizi belirlemesi gibi. Bu hisler öylece bırakılamaz ya da göz ardı edilemez.”
Çok daha az yemek ve daha az kalori tüketmek için, açlık hissini bastıramayan içeriklere sahip yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirttiler.
 
Geri
Üst