Mısır Şurubunun Tehlikeleri

T

TİTAN

Forum Okuru
Mısır Şurubunun Tehlikeleri
mısır şurubu
mısır şurubunun zararları


Gıda alışverişi yaparken sadece hesaplı oluşuna değil, gıda maddelerinin içeriğine de çok dikkat etmek gerekiyor melekler :) Son kullanma tarihleri başta olmak üzere içerdikleri katkı maddeleri de özenle araştırılması gereken noktalardan biri. Çarşı pazar dolaşırken, bazı şeylerin çok ucuz olduğunu görüyoruz; örneğin baklava bir yerde 30 TL’ye satılırken; başka bir yerde 12 TL’ye satılıyor. İnsanlar merak edip alıyor; tadında da hiç bir farklılık bulamıyorlar 12 TL olan baklavanın. Hatta daha güzel bulanlar; daha tatlı olduğunu söyleyenler bile var. Kimileri, bu baklavaların içerisine konulan şekerin, şeker değil tatlandırıcı olduğunu; ve tatlandırıcının zararlı olduğunu düşünedursun; gündemde tatlandırıcılar değil de mısır şurubu var melekler… Şekerden de daha tatlı; ve daha ucuz mısır şurubu…


misir-26c.jpg



Bizim bu şuruptan korkmamız gerekiyor; aslında bizim şekerden bile korkmamız gerekiyor. Neden mi? Çünkü bu besinlerin molekül yapılarının değiştirildiği biliniyor… GDO’nun ne denli gündem yarattığını bilmeyeniniz var mı?
Belki de pek çoğumuz, mısır şurubunun ne olduğunu bile bilmiyoruz henüz. İsterseniz işe ilk olarak, mısır şurubu nedir, bunu öğrenerek başlayalım: Mısır şurubu, mısır nişastasının, bir takım işlemlerden gçeirilmesinden elde edilen bir besin kaynağı. Nişasta parçalandığında, ilk olarak glikoza dönüştürülüyor. Sonrasında ise, glikoz fruktoza dönüştürülüyor. Ve mısır şurubunun oluşumunda yer alan mısır nişastasının %80′i fruktoz; %20’si ise glikoz halinde bulunduruluyor. Fruktozun yapısına baktığımızda, glikozdan daha fazla tatlandıran bir madde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de daha az kullanım ile, istenilen sonuç elde ediliyor. Hal böyle olunca da maliyetler oldukça düşürülüyor; baklava örneğinde de vermiş olduğumuz gibi. Ve uzmanların da belirttiklerine göre, fruktoz kullanımındansa şeker kullanımı, firmalar için iflas etmek anlamını taşıyor; ve bu nedenle de tavsiye edilmiyor. Doğal olarak, yediğimiz herşeyin fruktozdan elde edildiğini bile düşünebiliriz; özellikle de ucuz olanların…
Fruktozun, içerisinde güçlü oranlarda şeker bulundurması nedeniyle, bazı doktorlar tarafından diyabet tedavisinde; ve şişmanlık gibi sorunlarda, hastalarına fruktoz kullanımını tavsiye ediyorlardı; halen de bu yöntemi kullanan doktorlarımızın var olduğu belirtiliyor.
Peki mısır şurubu ve fruktoz neden bu kadar zararlı? Hemen bu konudan da bahsedelim; ancak şunu da belirtelim: şişmanlığa çözüm olması açısından kullanılan fruktoz, daha fazla yağ olarak vücuda geri dönüyor; yani, şekerden bile daha fazla kilo yapıyor; kiloları da yağ olarak alıyor fruktoz kullanan kişi… Mısır şurubunda ise %80 oranında fruktoz bulunuyor. Fruktoz, ince bağırsaktan emilerek karaciğere geçiş yapıyor. Karaciğere ulaşan fruktoz, sindirilmek için de insülinden destek alma gereksinimi duymuyor. Ancak bu durum bir avantaj değil. Çünkü, fruktozun, çok az bir miktarı sindirilebiliyor; geri kalan kısmı ise kan hücrelerinin içerisinde yağ olarak kendini belli ediyor. Kan yağlanmasına en fazla neden olan şeker türü olarak bilinen fruktozun, ne gibi hastalıklara yol açtığını da bilmek ister misiniz şişmanlık dışında? Karaciğer yağlanması,kroner kalp rahatsızlıkları,hiper tansiyon,kanser… Daha fazlasını saymamıza gerek var mı?
İstemezsek mısır şurubu içeren gıdalar almayız elbette; çünkü bu ürünlerin paketlerinin üzerinde, içeriğinde mısır şurubu olup olmadığı yazmakta. Bakın, mısır şurubu bulunan ürünlerin paketlerinde ne yazıyor: Nişasta bazlı sıvı şeker, Mısır şurubu, NBŞŞ… Bu isimlerden herhangi birini görürseniz, içeriğinde fruktoz olduğunu anlayıp, almayabilirsiniz. Peki nelerin içerisinde var fruktoz? Paketlenmiş tüm pastane ürünlerinde, meyve sularında, aynı zamanda da, yine paketlenmiş, içerisinde şeker bulunduran tüm hazır gıdalar… Yani bizim mısır şurubundan kaçabilmemiz olanaksız; ya da herşeyi kendimiz yapmak zorundayız; şeker ile…
Konudan bahsederken şunu da belirtelim: ülkemizde GDO’lu mısır şurubu ithalatı yapmak yasak değil… Yani fruktozun yanında, GDO’lu ürün tüketmemiz de mümkünatlar dahilinde; ve bunu anlamamız da imkansız!
Keşke tek korkumuz da mısır şurubu olsa. Sağlık sektöründe kullanılan bir madde olan aspartaminin adını hiç duydunuz mu? Aspartamin, artık, sağlık sektöründen çok gıda sektöründe kullanılıyor. Nedeni mi? Bunun sebebi, aspartaminin şekerden 200 kat daha tatlı olması… Aspartaminin içeriğinde neler olduğunu merak ediyor musunuz? Hemen ona da bir göz atalım dilerseniz: aspartamin içerisinde, %40 oranında aspartik asit bulunuyor. Aspartik asit, sinirsel bir uyarıcı niteliğinde… %50 oranında fanilanin içeriyor fanilanın ise, gerektiğinden fazla kullanıldığında, beyin için zararlı etki gösteriyor. Ve, aspartamin içerisinde %10 oranında ispirto bulunuyor; ispirto ise, kanserojen maddeler içeriyor; ayrıca da çok fazla zararları olduğu biliniyor. Aspartik asit, kanda insülin bulunmadığı için insülin salgılamak üzere sizi acıktırıp yemek yemenizi sağlıyor; fanilanin ise, hem depresyona yol açıyor; hem de acıktırıyor… Nereden baksanız şişmanlatıyor.
 
Geri
Üst