gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Mumbar Dolması Nasıl Yapılır ?

    Konu, 'Dolmalar' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    mumbar dolması mumbar dolması nasıl yapılır mumbar dolması tarifi


    Pek çok insanın tadına bakmadığı hatta adını bile duymadığı bir yemekten bahsetmek istiyoruz sizlere melekler :) Mumbar dolması. Aslında çoğu kişinin koyun bağırsağı adını duyunca çekinerek baktığı bu yemek aslında çok lezzetli ve farklı bir yemek. Şimdi bu yemek nasıl yapılıyor, ayrıntılara geçelim.. :)


    [​IMG]


    İç Harcı (iki adet koyun mumbarı için);
    2 Su Bardağı Pirinç
    3 Adet (Orta Boy) Soğan
    250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
    Tuz ve Karabiber

    Mumbarın Temizlenmesi ;
    Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
    Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sıksuya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
    Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
    Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.
    İç Harcının Hazırlanması ;
    Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur.
    Yapılışı ;
    2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.

    Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
    Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.

    Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)

    Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
    Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bolbol delinmelidir.)
    Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)

    Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.

    Afiyet Olsun...

     
Mumbar Dolması Nasıl Yapılır ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. mumbar dolma

    mumbar dolma

    mumbar dolması video mumbar bumbar dolması 4 kişilik resimli ankara bumbar Malzemeleri : (4 Kişilik) - 500 gr Pirinç - 200 gr Kıyma - 1 Adet Orta Boy Soğan - 1 Adet Maydanoz - 1 Yemek Kaşığı Pul biber - 4 Adet Koyun Mumbar’ı (İnce Bağırsağı) - Yarım Su Bardağı Sıvıyağ - 2 Yemek Kaşığı Tuz - 1 Tatlı Kaşığı Karabiber - 2 Adet Domates - 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası - 1 Yemek Kaşığı Biber...
  2. Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

    Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

    Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır? Zeytinyağlı biber dolması tarifi. Arkadaşlar lütfen bana zeytinyağlı biber dolaması tarifini verin pişirme süresini de yazarsanız sevinirim :)
  3. Kıran haccı nasıl yapılır ?

    Kıran haccı nasıl yapılır ?

    Kıran haccının, aynı yılın hac aylarında Umre ve Hacca birlikte niyet ederek ikisini aynı ihramla yapmak olduğunu belirtmiştik. Kıran haccı yapacak olan kimse, Mikat sınırında ya da daha önce ihrama girerken "Allah’ım! Senin rızan için umre ve hac yapmak istiyorum. Bunları kolaylaştır ve kabul eyle" diyerek, umre ve hacca birlikte niyet eder ve telbiye getirir. Bu şekilde niyet edip...
  4. Kurban kavurması nasıl yapılır?

    Kurban kavurması nasıl yapılır?

    Kurban bayramında her evin mutfağında kurbandan kavurmalar pişicek.Kurban eti nasıl pişirilir,kurbandan kavurma nasıl yapılır,kavurma tarifi hakkında detaylı bilgiler yazımızda. Kavurmanın lezzetli olması için etin dinlendirilmesi gerekir. Ancak, bayramda böyle bir imkân olmadığı için etin, hayvanın aynı bölgesinden kesilip, hiç yağ eklemeden kendi yağında pişirilmesi lezzetini artıracaktır....
  5. Enginar dolması nasıl yapılır ?

    Enginar dolması nasıl yapılır ?

    Akdeniz ve ege bölgesinin en çok tüketilen ve tercih edilen sebzesidir enginar.Sağlık açısından bir çok faydası bulunan enginar deve dikeni ailesinden dir.Enginarda c ve k vitamini vardır.Magnezyum,çinko,demir potasyum gibi eksiklikleri tamamlar ve bünyenin lif ihtiyacını karşılar.Yoğun lif içermesi sindirim sistemi için çok faydalıdır.Bu bilgilerden sonra enginarın yararlarını ve enginar...

Sayfayı Paylaş